Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Doremi a další hudební pořady 90. let. I tohle peklo se vysílalo v televizi!

  • 11. dubna 2023 | 06:00

    V 90. letech zažívala televize neuvěřitelný boom, stejně jako tenkrát asi všechno. Vznikaly nejen nové pořady, ale i nové televizní stanice, a tak se budovala konkurence – o přízeň diváků se muselo začít bojovat. Vznikly proto i nové hudební pořady. Kdo by si tak nepamatoval Eso, Doremi nebo třeba Medúzu?

    Pojďte se s námi ponořit do historie hudebních pořadů, které vládly televizním stanicím v devadesátkách a jejichž moderátoři i účinkující se nesmazatelně zapsali do historie.

  • Eso

    ESO

    Tenhle pořad vysílala televize Nova v sobotu dopoledne od roku 1994 až do roku 2009. Čágo bágo šílenkyně, Tereza Pergnerová, která byla jednou z prvních moderátorek, byla legendární, a to v mnoha ohledech. Mimo jiné svou závislostí na heroinu. Ale nebyla jediná! Martin Kocián se přiznal, že ve většině případů, kdy moderoval Eso, byl na pervitinu.

    K nejoblíbenějším moderátorům patřil Leoš Mareš, za jeho působení v pořadu se zvedla dvojnásobně sledovanost. A jak vlastně tenhle hudební pořad fungoval a proč se tak dlouho držel? Hrály se tam ty největší pecky hitparád a posluchači mohli sami posílat hlasy svým oblíbeným písničkám. Skladba se tam mohla udržet až šest týdnů, potom dostala divokou kartu a v dalším týdnu už nebyla. V bleskové telefonické soutěži mohli diváci vyhrát hudební CD.

  • Medúza

    Medúza

    Česká televize vysílala hudební pořad Medúza dlouhých dvacet let. Původní verze byla animovaná a bez moderátorů a byla součástí magazínu Mini-Maxi. Během pořadu se pouštěly ukázky videoklipů různých interpretů v hitparádě a kdokoliv mohl zavolat, požádat o klip, který by rád viděl celý, a zároveň si s medúzou mohl zahrát o výhru. Jistě si pamatujete medúzu vznášející se v moři, když najednou zazvoní telefon, což byla rybka, která plula kolem... Medúza ji chytla a řekla: „Haló, tady Medúza...“ Tahle hláška opravdu zlidověla stejně jako: „Máš desku!“ Ta zazněla v okamžiku, když si volající správně zastavil výherní automat a vyhrál cenu.

    Pět let po animované verzi se z Medúzy stal pořad, který dlouhá léta moderovali Richard Krajčo a jeho podivný blonďatý společník Aleš Juchelka. Tuhle dvojku po devíti letech vystřídala zpěvačka skupiny Toxique Klára Vytisková. S moderátory přišly do pořadu také rozhovory s různými známými umělci a řešily se novinky ze šoubyznysu.

  • Doremi

    DOREMI

    Tenhle pořad byl opravdu jen pro odvážné, a to jak soutěžící, tak diváky. V podstatě to byly takové počátky SuperStar, ale v těch hodně základních kolech, ze kterých se do televize dostali jen ti z Hvězdné pěchoty, tedy ti nejpodivnější. Klobouk dolů před moderátory Sabinou Laurinovou a Pavlem Trávníčkem, kteří soutěžící zpovídali a dělali s nimi taková mini interview. To se občas opravdu vymklo kontrole ještě o něco víc než rytmus a hudební sluch účinkujících.

    Během pořadu vystoupilo asi sedm soutěžících, které hodnotila porota složená ze známých tváří, a ten, kdo zvítězil, dostal hodnotnou cenu. Později se pravidla trochu upravila a do čela poroty se vylosoval někdo z publika a výhra se změnila na deset tisíc korun. Velmi podobně laděným hudebním pořadem bylo také Caruso Show, které opět uváděl Pavel Trávníček, takže tyto pořady mírně splývaly.

  • Rozjezdy pro hvězdy

    Rozjezdy pro hvězdy

    Další hudební soutěží, tentokrát s talentovanějšími zpěváky, byly Rozjezdy pro hvězdy, které moderoval Karel Šíp. Televize Nova odvysílala čtyřiaosmdesát dílů. Pamatuji se, že se docela ujal tento název pro různé hospodské nebo domácí soutěže ve zpěvu, při nichž se pořad tak trochu parodoval. Karel Šíp vlastně v pořadu dával prostor neznámým interpretům, ti si mohli díky tomu prošlapat cestičku a ukázat svůj talent. Mnoho hvězd z pořadu ovšem nevzešlo. Možná by za zmínku stáli Aneta Langerová, Vlasta Horváth, Jana Fabiánová. Někteří z nich se později zúčastnili také SuperStar.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.