Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Je jí 17 a je součástí programu NASA. Chce být prvním člověkem, který přistane na Marsu

28. července 2018 | 06:00

Alyssa Carson je sedmnáctiletá dívka z Louisiany, která si odmalička přála být astronautkou a pro svůj sen je odhodlána udělat cokoliv. Teď se jí, v pouhých sedmnácti letech, začíná sen plnit. NASA totiž připravuje tuto mladou dívku na  cestu na Mars! Jak zvládá Alyssa náročnou přípravu?

Teprve sedmnáctiletá Alyssa je první osobou, která dokončila program NASA Passport a navštívila všech čtrnáct center NASA. Je zároveň nejmladším člověkem, který bude přijat na akademii, kde oficiálně získá certifikát potřebný k cestě na Mars. Tam pojede již jako kosmonautka!

Svou misi na Mars uskuteční pravděpodobně v roce 2033 a do té doby ji čeká ještě neuvěřitelně těžký výcvik. Aby toho Alyssa neměla málo, studuje všechny své předměty na škole ve čtyřech jazycích! Je to opravdová hvězda! Svému budoucímu povolání je naprosto oddaná a je schopná udělat vše, co bude potřeba. 

Dokonce se částečně vzdá i svého soukromého života. Už teď nemá praktický žádný volný čas, a to se v nejbližších letech rozhodně nezmění. Také díky tomu je mladá astronautka inspirací pro mnoho dětí, které chtějí být jako ona. Netrpělivě čekají na Alyssinu plánovanou misi! Prohlédněte si fotky z výcviku houževnaté astronautky:

Autor: Adéla Ondroušková