Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bylo jí 14 let, když porodila své první dítě. Svého rozhodnutí nikdy nelitovala

Video se připravuje ...
V Británii rekordně roste počet náctiletých matek
VIDEO: BBC Stories
2. ledna 2018 | 06:00

Když bylo Alex Thompson čtrnáct let, zjistila, že je těhotná. I přes nízký věk se rozhodla, že si dítě nechá. Dnes je mladé dívce devatenáct let, a přestože výchova její dcera Nualy nebyla vždy jednoduchá, svého rozhodnutí nelituje. Stala se pro ni nejen nepostradatelnou součástí, ale také velkou motivací. Už dva měsíce po porodu Alex nastoupila zpátky do školy a dnes je z ní certifikovaná zdravotní sestra. 

Alex byla na těhotenství sama. S bývalým přítelem, se kterým má čtyřletou Nualu, se rozešla krátce potom, co zjistila, že je těhotná. "Když se ohlédnu zpátky, uvědomuji si, jak jsme byli hloupí. Byla jsem do něj zamilovaná a chtěli jsme být pořád jen spolu. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, byl to tvrdý dopad zpátky do reality. Rozhodně jsem se s tím vyrovnala lépe než on," vzpomíná dívka. Stejně jako Alex bylo jejímu bývalému příteli pouhých čtrnáct let.

Když to po čase řekla své matce, byla ve dvaadvacátém týdnu a pevně rozhodnutá, že si dítě nechá. "Lidé bývají v šoku, když jim řeknu, že mám čtyřletou dceru. Pak následuje otázka, kolik mi je let, a komentář, že nevypadám jako matka. Jasně, že jsem neplánovala mít dítě takhle mladá," vypráví Alex. O Nualu se Alex v současné době stará se svým současným přítelem. Hodně jí pomáhá také její maminka. "Trápilo mě, co ostatní říkají. Bez máminy pomoci by to bylo všechno mnohem těžší," říká dívka.

Přestože dává výchova malé Nualy občas pořádně zabrat, dokázala mladá dívka ještě k tomu vystudovat školu a stát se certifikovanou zdravotní sestrou. "Nikdy jsem nebyla vzorná studentka a už vůbec ne jedničkářka. Řekla bych, že moje výsledky jsou ale mnohem lepší, co mám Nualu," říká Alex. Do školy nastoupila dva měsíce po porodu a nikdy toho nelitovala. "Neustále jsem řešila, co si o mně myslí ostatní. Srovnala jsem se s tím, až když jsem odešla ze střední školy na vysokou. Nuala je má motivace a dělám to také pro ni," dodává mladá dívka. 

Autor: Aneta Pařízková