Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pila pouze smoothie a měla BMI 12. Anorexii přežila jen díky mamince

20. dubna 2017 | 06:00

Nejhorší životní zážitek patnáctileté Phoebe Combes bylo to, když skončila v nemocnici. Skončila v ní kvůli anorexii, která byla v tu dobu už v takové fázi, že dívka smrti unikla jen o vlásek. 

Za těžkou podváhu je považován už BMI 18,5. Ale Phoebe Combes ve svém nejhorším období měla BMI pouhých 12. Krevní tlak měla tak nízký, že jí hrozilo selhání srdce. Anorexii jí však diagnostikovali až v nemocnici, kam byla převezena poté, co jí selhal organismus.

Z toho až mráz po zádech přechází.
Autor: instagram

Všechno začalo ve čtrnácti letech, kdy začala Phoebe přehnaně sledovat, co jí.

Ne že by snad trpěla depresemi a nedostatkem sebevědomí, které by ji vedly k nezdravému úbytku na váze...

Toužila totiž stát se herečkou a tanečnicí, takže celé dny jen přemýšlela nad tím, jak vypadá, a vše se točilo kolem přehnaného počítání kalorií a cvičení. 

Větší výdej než příjem

"Tehdy jsem začala jíst jen zdravé potraviny, respektive pouze ovoce a zeleninu. Každý den jsem pila jen smoothie a nejedla jsem nic," vypráví. Nápoje se skládaly hlavně ze špenátu, cukety, kapusty a ovoce.

Poté byla přijata na taneční školu, což její psychice také příliš nepomohlo. Chtěla se totiž všem kamarádům zalíbit, a tak její jídelníček utrpěl další zemětřesení. Najednou už jedla jen syrovou zeleninu, a to nejpozději ve čtyři hodiny odpoledne. Pak už nic. 

Do toho přišlo fyzické vytížení na trénincích, takže její denní výdej brzy předčil příjem. To bylo pro organismus natolik vyčerpávající, že musela školu na bázi denního studia přerušit a studovala dálkově. "Najednou jsem se ocitla v naprosté izolaci. Nechodila jsem ven mezi lidi, nechtělo se mi. A pak už se mi ani nechtělo moc tancovat," říká. 

Nikdo si toho nevšiml

Její proměny si dlouho nikdo nevšiml, což Phoebe přisuzuje tomu, že se největší změna udála během zimy, kdy nosila pytlovité oblečení. Vše vyšlo najevo, když měla taneční vystoupení, kde se musela svléknout jen do šortek a trička. "Pamatuji si na maminku, jak plakala. Všichni za ní chodili a ptali se, jestli jsem v pořádku. Já to, že bych měla problém, samozřejmě popřela," vzpomíná. 

Na její nemoc dlouho nikdo nepřišel.
Autor: instagram

Až pak jí selhal organismus a byla odvezena do nemocnice. Tam konečně diagnostikovali mentální anorexii. Zahájili léčbu. Podle lékařů byla jen kousek od selhání srdce.

"Bylo to hrozné. Měla jsem zavedenou trubičku skrz nos do krku, kudy mi dodávali výživu. Tu jsem měla celých pět týdnů, co jsem v nemocnici byla," říká Phoebe.

Sama v nemocnici

Celý pobyt v nemocnici byl pro ni extrémně těžký. Návštěvy byly sice každý den od tří do osmi, ale její rodina bydlela daleko, a tak za ní nemohli chodit příliš často.

Až nakonec se maminka rozhodla vzít to do svých rukou a dceru vyléčit sama. Naštěstí se jí to podařilo a dnes, o dva roky později, je z Phoebe veganka, která má slušně rozjetou kariéru modelky a tanečnice.

Zážitek s anorexií je pro ni tak děsivý, že se rozhodla šířit povědomí o tom, co to znamená, a chce holky, které by s tím chtěly koketovat, svým případem varovat.

Video se připravuje ...
Podívejte se na Phoebe Combesovou, jak tančí na pláži. • VIDEO: youtube/Phoebe Combes