Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Osmiletý kluk zachránil babičce život, zapauzoval počítačovou hru a pak hrál dál

Billy, jeho matka i zachráněná babička v rozhovoru pro Daily Mirror
14. května 2016 | 06:00

Diana Whiteová z města Wells v anglickém hrabství Somerset jedla bábovku, když jí náhle zaskočilo sousto a začala se dusit. Na pomoc jí přiběhla její dcera Kate. Když viděla svou matku, jak nemůže popadnout dech, byla v šoku a chtěla volat sanitku. Naštěstí byl doma osmiletý Billy, který hrál vedle v pokoji Minecraft. Jen díky jeho rychlé reakci je babička naživu.

Byl to den jako každý jiný. Osmiletý Billy White hrál ve své pokoji Minecraft, babička Diana se rozhodla dát si ke svačině kus bábovky. Naneštěstí jí ovšem zaskočilo sousto a Diana se začala dusit. Okamžitě jí přiběhla na pomoc dcera Kate, ta ovšem v první chvíli zůstala v šoku. Věděla, že musí jednat rychle a v první chvíli ji napadlo zavolat ambulanci a také svého syna. Billy přiběhl do pokoje, uviděl babičku, předklonil ji a několika údery mezi lopatky jí pomohl zaskočené sousto vykašlat. Jednal rychle a věcně. Když viděl, že je babička v pořádku, vrátil se k počítači, aby pokračoval ve hraní Minecraftu.

Billy, jeho matka i zachráněná babička v rozhovoru pro Daily Mirror
Autor: Youtube/Daily Mirror

"Upřímně - jsem přesvědčena, že kdyby Billy nepřišel a nezareagoval takhle, zemřela bych," řekla jeho babička. "Celé tělo se mi třáslo a když Kate řekla, že zavolá záchranku, říkala jsem si, že to nezvládnu. Pak se najednou objevil Billy a "bác, bác, bác", bylo po všem. Jsem mu velice vděčná."

Přepnul jsem na autopilota

...
Autor: Facebook.com / Kate White
Billy popsal v rozhovoru pro Mirror Online, že akorát před třemi týdny se o podobných situacích bavili ve škole na odpoledních kroužcích. Ukazovali jim, jak člověka předklonit a kam ho bouchnout. Když malý Billy viděl babičku v podobné situaci, prostě prý "přepnul na autopilota". "Přišel jsem k ní, asi pětkrát jsem ji udeřil mezi lopatky. Nemusel jsem jí říkat, ať kašle, protože už kašlala." Poté, co babička chytla dech, si Billy natočil sklenici vody a šel zase hrát na počítač.

"Myslím, že si vůbec neuvědomil, co udělal," říká jeho matka Kate. Sue Killenová, vedoucí charitativní organizace St. John Ambulance, která kurzy první pomoci ve školách pořádá, je na Billyho velice pyšná. "Je hrdina a jsme na jeho reakci pyšní. Je skvělé vědět, že dokázal využít své znalosti ve chvíli, kdy to bylo potřeba." Billyho příběh je podle ní přesvědčivým příkladem toho, že kurzy první pomoci ve školách mají smysl a že je potřeba tyto znalosti dostat mezi co nejvíce dětí. "Bez jeho znalostí by ten příběh mohl být úplně jiný," dodává Killenová.

 

Jak to probíhá na kurzech St. John Ambulance
Autor: Facebook.com/St. John Ambulance

Autor: is