Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Obdivuhodně ohebná! Obézní jogínce nemůže nadváha v ničem zabránit

4. června 2015 | 15:10

Všechno je to jen ve vaší hlavě! Alespoň to tvrdí Jessamyn Stanley (27) a sama je toho živoucím důkazem. Přestože není žádná Twiggy, má pěkných pár kilogramů nadváhy, je ohebná jako proutek a zvládá i ty nejtěžší jogínské pozice. Co je ale nejdůležitější: za své "nedokonalé" tělo se vůbec nestydí. A chce, aby tak začaly přemýšlet i ostatní ženy.

Zaujala vás jóga, ale nikdy byste se neodvážila jít na lekci, protože nejste štíhlá a nemáte zrovna dokonalé křivky? Zapomeňte na to! Jóga je totiž opravdu pro každého.

Právě to se snaží dokázat sedmadvacetiletá Jessamyn Stanley ze Severní Karolíny. Chce, aby lidé všech "tvarů a velikostí" věděli, že i oni mohou využívat všech výhod, které tohle cvičení přináší. A to jak po fyzické stránce, tak i té psychické.

Sama moc dobře ví, jak těžké může být začít. Chápe, že ženy cítí jisté obavy a stud. Zvláště pokud mají plnější křivky. Podle ní je však důležité uvědomit si, že bychom se všechny měly starat víc o to, jak se cítíme, než o to, jak vypadáme.

A lidé jí fandí. Na svém účtu na Instagramu má více než 59 000 stoupenců a toto číslo rychle narůstá.

Jessamyn se začala józe věnovat v roce 2011. Teď je sama dokonce úspěšnou instruktorkou.
Autor: Instagram/mynameisjessamyn

Stanley je navíc na fotografiích často spoře oděná, cvičí jen v plavkách nebo sportovní podprsence a elastických kraťasech. Chce, aby každý viděl, že i když její tělo není dokonalé, nestydí se za něj.

"Jóga vám pomůže 'vybudovat' si lepší tělo. Jak se všichni mouhou na vlastní oči přesvědčit, díky ní jsem pružná, mám pevnější a silnější svaly, jsem mnohem vytrvalejší," říká.

"Naše společnost zavrhuje každého, jehož tělo se liší od modelek, kterých jsou plné stránky časopisů, shlížejí na nás z billboardů, útočí na nás z televizní obrazovky," dodává Stanley, která se snaží s těmito předsudky bojovat.

Sama se tak dokonce stala instruktorkou, která několikrát týdně bikram jógu vyučuje. A to i přesto, že ji jako dospívající nenáviděla. Když ji totiž teta na střední škole vzala na vůbec první hodinu v životě, všichni se jí tam kvůli nadváze posmívali.

Její odpor změnila až kamarádka, která ji přesvědčila, aby se v rámci postgraduálního studia zúčastnila měsíčního semináře ve studiu, kde se právě hot jóga vyučovala.

"Byla jsem překvapená, jak sebeuspokojující může jóga ve skutečnosti být," napsala na svém blogu. "Na rozdíl od jiných fyzických aktivit jóga probudila moji duchovní zvědavost, a to i když jsem byla přitlačena až na hranici fyzického vyčerpání."

Jessamyn se začala józe věnovat v roce 2011. Teď je sama dokonce úspěšnou instruktorkou.
Autor: Instagram/mynameisjessamyn