Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakovina z nich udělala nejlepší kamarádky, společně bojují s nemocí

17. května 2015 | 06:00

Potkaly se v nemocnici, kam rodiče obě vozili na chemoterapii. Rakovina si totiž bohužel nevybírá, a nevyhýbá se dokonce ani malým holčičkám. A tak se z Avy Garcia (4) a Penny Smith (3) staly nerozlučné kamarádky, které jsou si navzájem oporou.

Přátelství přes sdílené trápení není ničím novým, ale příběh dvou malých holčiček, které v nemocnici bojují se zákeřnou nemocí, je opravdu inspirativní.

Čtyřleté Avě Garcia diagnostikovali rakovinu ledvin loni v srpnu, zatímco její kamarádce, tříleté Penny Smith, lékaři našli rakovinu kosterního svalstva v květnu.

Pevné přátelství mezi těmito dvěma holčičkami vzniklo, když se setkaly při dvoutýdenním pobytu v dětské nemocnici, kde se obě zotavovaly z chemoterapie.

Vzájemně si pomohly dostat se přes traumata spojená s léčbou. Oběma totiž vypadaly vlasy, přišly o řasy, od kortikoidů měly napuchlé obličeje, bylo jim zle od žaludku.

"Bylo to, jako kdyby se holky scházely na dětském hřišti, aby si spolu mohly hrát. Dcera dlouhou dobu musela docházet na chemoterapii, pořád zvracela, neměla náladu. Bylo to stresující. Ale poté, co tam potkala Avu, bylo najednou mnohem snazší ji tam vozit, protože jsem viděla, že se tam opravdu dobře baví," prozradila maminka malé Penny.

"Když pak Avě vypadaly vlásky, vůbec jí to nepřišlo divné. Nebyla vyděšená, protože Penny vypadala jako ona. Byla bez vlasů, řas i obočí," dodala maminka druhé holčičky.

Tragické ale je, že zatímco malá Ava se v únoru dostala do remise a byla propuštěna do domácí péče, zdravotní stav Penny se zhoršil a lékaři její matce oznámili, že jí zbývají jen týdny života. Byla proto převezena do hospice, kde se o ni maminka stará. A Ava ji chodí často navštěvovat.

"I přes prožitou tragédii jsou z nich nejlepší přátelé. Našly jedna druhou a budou držet při sobě tak dlouho, jak jen to bude možné," prohlásila ještě maminka Penny.