Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S nádorem přišel i o část kůže na hlavě. Lékaři mu ji uměle nastavili pomocí implantátu

Muži byl do hlavy vložen implantát, který mu měl roztáhnout kůži porostlou vlasy, aby mu mohla nahradit tu část na temeni.
1. července 2014 | 06:00

Během posledních sedmnácti let musel Chris Stoyanov podstoupit několik operací, při kterých se mu lékaři snažili vyjmout nádor z hlavy. Aby muži opět začaly růst vlasy, museli mu chirurgové zavést do hlavy balónek o velikosti grapefruitu, aby se mu zregenerovala kůže.

Chris Stoyanov musel absolvovat několik operací hlavy, aby mu byl odstraněn nádor z hlavy. Spolu s ním ale přišel i o část pokožky hlavy, na které rostou vlasy. Aby se mohl opět těšit husté pokrývce hlavy, bylo nutné podstoupit další chirurgický zákrok.

Musela mu být natažena kůže z temena hlavy do čela. K tomu posloužil balónek naplněný tekutinou o velikosti grapefuitu, který mu lékaři implantovali do hlavy. Půl roku pak pacient chodil s obrovskou boulí na hlavě. 

Přitom musel být velmi ostražitý, aby mu implantát v hlavě nepraskl. Nejnebezpečnější to bylo hlavně v noci, když ležel. „Bylo velmi nepohodlné mít něco tak velkého v hlavě. Ale brzy jsem se s tím naučil žít a ten půl roku utekl," popisuje Stoyanov.

Před implantací balónku do hlavy pacienta.
Autor: Profimedia.cz

Rakovina skryta pod čepicí

Nádor se u něj objevil už ve třinácti letech. V Bulharsku, odkud pochází, se mu ho několikrát snažili chirurgicky odstranit. Bohužel vždy neúspěšně, po chvíli mu vždy narostl znovu. Několik let tak musel chodit s baseballovou čepicí na hlavě. 

Spolu s nádorem mu byla odstraněna i poměrně velká část pokožky hlavy, kterou lékaři nahradili kůži ze stehna. Protože by mu tam ale nikdy už nenarostly vlasy, přišel jeho lékař s inovativním řešením. V roce 2009, kdy léčba stále nebrala konců, se přestěhoval do Velké Británie a začal navštěvovat tamější lékaře. Ti byli naprosto šokování postupem léčby bulharských kolegů. Chris Stoyanov tedy podstoupil další operaci, při které mu byl konečně odejmut nádor i s jeho buněčnými zárodky. 

Nikdy nebude plešatý

Po operaci.
Autor: Profimedia.cz

Aby nahradili tu část kůže bez vlasů, která Stoyanovi chyběla, rozhodli se lékaři do hlavy implantovat balónek s tekutinou, který by postupně zvětšil objem pokožky s vlasy. Při správném zavedení se tak během několika měsíců bude kůže rozpínat. Balónek se pak vyjme a přebytečná pokožka bez vlasů se chirurgicky odstraní. 


Zhruba po měsíci muži narostly nové vlasy. Dalo by se říct, že měl trochu štěstí v neštěstí. Tím, že má nyní na temeni hlavy pokožku z týlu, nikdy nebude plešatý. Temenní část totiž není náchylná k plešatění. „Používá se to velmi výjimečně a hlavně na mnohem menší plochu kůží," popisuje lékař Niall Kirkpatrick. Věděli ale, že to panu Stoyanovi velmi zlepší sebevědomí, proto se rozhodli tento zákrok provést. Po půl roce, kdy si musel pacient dávat velký pozor, aby mu balón v hlavě nepraskl, mu byl vyjmut.

Autor: red