Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtenářka Lucie: Vyhrála sama nad sebou a zhubla 23 kilo

Lucie před a po
13. června 2014 | 06:00

Chcete shodit, ale pořád se vám to nedaří? Chybí vám energie, odhodlání a pevná vůle? Seznamte se se čtenářkou Lucií, která se do hubnutí pustila ze všech sil a se svými úspěchy se s vámi podělí. Třeba vám její příběh dodá sílu a inspiraci.

Lucie Kvitkovičová (27)
Předtím: 92 kg
Potom: 69 kg

Sympatická zdravotní sestřička žije se svými rodiči v Liběchově. „Táta měl vždycky štíhlou postavu a celkově jsou takoví i všichni příbuzní z jeho strany. Mamka byla dříve silnější, asi před dvaceti lety ale zhubla a od té doby se drží na normální váze,“ svěřuje se Lucka. Přibírat začala podle svých slov asi od 16 let, do té doby problémy s postavou neměla.

Lucie před
Autor: archiv čtenářky
„Ještě na základní škole jsem chodila do sportovního kroužku, takže pohybu jsem měla dost a dost. Také jsem se nijak nepřejídala, i když o svém těle a zdravém jídelníčku jsem v té době moc nepřemýšlela, to přišlo až o pár let později. Jak mi přibývaly roky, přibývala i kila. Na střední škole jsem přestala se sportem, a ručička na váze stoupala,“ vzpomíná Lucka. Jako většina z nás i ona zkusila celou řadu nejrůznějších diet. „Vzpomínám, jak jsem třeba jedla jen jablka a bláhově si myslela, že rychle zhubnu. Vydržela jsem to asi týden. A váha samozřejmě neklesla. Byla jsem z toho nešťastná a pořád si říkala, že nechci být buřt.“

Jak přijít k rozumu?

Později si Lucka uvědomila, že tudy cesta nevede. „Začala jsem se snažit jíst pravidelně, ale o správném jídelníčku jsem neměla ani páru. Takže mě pořád pronásledoval hlad a nezkrotné chutě, což skončilo většinou tím, že jsem si koupila čokoládu a celou ji snědla. Čokoládové úlety jsem měla častěji a častěji. Jela jsem třeba z práce po denní směně, nezapomněla se zastavit v obchodě pro čokoládu a v autobuse ji v klidu snědla. A dalším velkým hříchem bylo pivo. O víkendu jsem si ráda zašla pro točené. Musím ale říct, že jsem nejedla sladké a nepila alkohol proto, že bych byla sama ze sebe nešťastná, ale proto, že jsem tu chuť prostě zbožňovala,“ vypráví Lucie s úsměvem.

Lucie po
Autor: archiv Blesk pro ženy
Nakonec padlo rozhodnutí

„Konečné rozhodnutí hubnout pod odborným dohledem bylo prosté – chtěla už jsem zkrátka konečně shodit a cítit se dobře. Domluvila jsme si první konzultaci a hned to začalo. Podstoupila jsem analýzu těla a podle výsledků dostala stravovací plán na míru s rozpisem vhodných potravin. Začala jsem jíst v pravidelných intervalech přibližně po třech hodinách a naučila se připravovat si čerstvé jídlo. První měsíc byl zkouškou mé trpělivosti, ale vydržela jsem. Zamilovala jsem se do tofu a ryb, naučila se pít dostatek vody a žít bez alkoholu (ale bílé víno si v rozumné míře jednou za čas dám),“ vzpomíná Lucka.

Pokud jde o pohyb, přiznává, že je trochu lajdák, ale zlepšuje se. „Začala jsem s ním až nedávno. Objevila jsem kouzlo nordic walkingu. Snažím se najít si čas aspoň třikrát týdně. Také dávám přednost schodům před výtahem. Celkově se cítím mnohem lépe než před několika měsíci. Uvědomila jsem si, o čem zdravé stravování vlastně je, mám víc energie a zlepšila se mi pleť. A co je velice důležité? Podpora okolí. A tu já mám hlavně od mamky a nejlepší kamarádky. I v zaměstnání mi fandí.“

Autor: sim