Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázračný chlapec (11) vydělává milióny, maluje jako světoví umělci

4. února 2014 | 06:00

Přezdívají mu "Malý Monet". A rozhodně to není nijak přehnané. První výstavu uspořádal v pouhých šesti letech a jeho obrazy se prodávají v přepočtu za sto tisíc korun za kus. Kieron Williamson je zkrátka nadané dítě. Posuďte sami!

Jen za loňský rok vydělal prodejem svých obrazů více než jeden a půl miliónu liber, v přepočtu tedy něco kolem padesáti miliónů korun. Obrázek podepsaný jeho jménem si můžete koupit za sto tisíc korun. Jeho krajinky jsou vyhledávány milovníky umění po celém světě.

Jedenáctiletý Kieron Williamson z anglického Norfolku zřejmě obdržel talent "od Boha". Jak si jinak vysvětlit skutečnost, že první úspěšnou výstavu uspořádal už v šesti letech a jen o pět let později visí jeho díla ve stovkách domácností. Všechno to přitom začalo úplně nenápadně.

Přezdívají mu "malý Monet", a není divu. Kieron Williamson má totiž skutečný talent.
Autor: kieronwilliamson.com

Kieron Williamson byl typické živé batole. Rád si hrál v bahně, zkoumal brouky a objevoval venkovní svět. Rodiče Michelle a Keith na něj byli vždy pyšní. Přestože byl ve škole tichý a zdrženlivý, byl pilný, vždycky měl dobré známky a skvělé hodnocení ve všech předmětech. Jeho láska k přírodě se nakonec rozšířila i na sportovní aktivity.

Kreslit Kieron začal na první rodinné dovolené v Cornwallu v květnu 2008. Bylo mu pouhých pět let, když v sobě poprvé odhalil touhu malovat. Inspirovaný lodí v nedalekém přístavu požádal své rodiče o skicák. Hned následující den pak nakreslil další obrázky lodí a postupně začal přidávat pozadí, scenérie, kopce a domy.

Přezdívají mu "malý Monet", a není divu. Kieron Williamson má totiž skutečný talent.
Autor: kieronwilliamson.com

Dnes, jen o pár let později, je Kieron právem přezdívaný jako "Mini Monet", věnuje se totiž především impresionistickému ztvárnění anglických krajinek, úspěšným mladým umělcem. Jeho díla jdou "na dračku" a on vydělává milióny.

Pořádá výstavy a prodává svá díla světovým galeriím. Odborníci mu už teď předpovídají slibnou budoucnost. Pořady o něm už natočila televize BBC či CNN, psaly o něm světové agentury Reuters a AP.

Přezdívají mu "malý Monet", a není divu. Kieron Williamson má totiž skutečný talent.
Autor: kieronwilliamson.com

"Kieronovy obrazy jsou stále ohromující a naprosto úžasné. Viděl jsem, jak se zlepšil. Za poslední rok je tu zřetelný pokrok v jeho práci. Vypadá to, že se posunul na jinou úroveň," prohlásil Adrian Hill, manažer galerie, která se starala o poslední aukci Kieronových obrazů.

Většinu peněz ukládají rodiče synovi na účet, který bude moci spravovat od svých osmnácti roků. "Jeho obrazy se stále zlepšují a zdokonalují, ale pořád je to normální malý kluk… Pořád chce mít vedle malování dost času na obyčejné věci jako jiní vrstevníci. Raději se dívá na televizi a hraje si, ale každý týden i tak zvládne namalovat dva až tři obrazy," prozradila před dvěma lety o malém géniovi jeho matka Michelle.

O tomhle chlapci ještě určitě uslyšíme!