Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragický rekord: Žena v Indii potratila desaterčata

Mnohočetná těhotenství jsou u lidí poměrně zvláštním úkazem
17. prosince 2013 | 13:00

V malé indické vesničce v provincii Madhjapradéš padl včera smutný rekord. Osmadvacetiletá Anju Kushwahav noci porodila desaterčata, ale bohužel ani jedno z nich nepřežilo. Narodila se totiž v pouhém dvanáctém týdnu těhotenství.

Anju se se svým mnohočetným těhotenstvím dostala na první příčku na žebříčku největšího množství plodů během jednoho těhotenství. Bohužel je ale její rekord vyvážen smutnou skutečností - všechny děti se totiž narodily mrtvé.

Zvláštnost mnohočetných těhotenství

Mnohočetná těhotenství jsou u lidí poměrně zvláštním úkazem. I když dvojčata jsou díky metodě umělého oplodnění v dnešní době již docela běžná, těhotenství se třemi a více plody jsou stále velmi vzácná.

...
Autor: shutterstock.com
Anju desaterčata samozřejmě nepovila přirozenou cestou, ale právě po IVF metodě (metoda, při které je vajíčko oplodněno spermií mimo tělo a následně vloženo do dělohy, nazývá se lidově jako "dítě ze zkumavky").

Zanedbané těhotenství

Podle předního gynekologa indické kliniky, doktora Sumitra Yadav, byla ale u Anju velmi pravděpodobně zanedbaná péče po podstoupeném zákroku. "Zdá se, že lékaři v jejím případě fatálně zanedbali sledování jejího těhotenství po oplodněni pomocí IVF. Kdyby počet plodů v její děloze snížili, byla by vysoká pravděpodobnost, že by se mohli zachránit klidně i tři potomci.", říká doktor Yadav.

...
Autor: shutterstock.com
Metoda odebrání několika plodů v případě, že se při umělém oplodnění uchytí příliš mnoho vajíček, která by tak mohla ohrožovat zdravý vývoj všech embryí nebo dokonce i život samotné matky, je poměrně běžná. Je proto s podivem, že Anjuin stav nikdo nesledoval a včas nezasáhl.

Právě z toho důvodu začala Anju ve dvanáctém týdnu těhotenství potrácet a během převozu do nemocnice po cestě porodila devět mrtvých plodů. Desáté pak doktoři vyoperovali až na porodním sále.

Autor: brig