Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z bezdomovkyně studentkou Cambridge: Dívku zachránil učitel

5. září 2013 | 06:00

Na ulici jí jen pár měsíců před maturitou dostaly problémy v rodině, před kterými se snažila utéct. Přespávala na ulici, žebrala o peníze na jídlo. Pomalu, ale jistě začala padat až na samé dno.

"Učitelé mi často říkali, že mám na to, abych šla na Oxford nebo Cambridge. Nikdy jsem ale nevěřila, že se to opravdu může někdy stát skutečností, i když jsem v to tajně doufala," svěřila se Chelsea McCluskey britskému deníku Daily Mail.

Život se jí začal rozpadat před dvěma roky. Jen pár měsíců před maturitou. Nepřekonatelné problémy doma jí donutily odejít od rodičů. Chvíli přespávala na gaučích u kamarádek, nakonec ale skončila na ulici. Nadaná studentka začala vynechávat hodiny ve škole, ztrácela motivaci. Nebýt starostlivého učitele, kterému její osud nebyl lhostejný, povalovala by se teď někde v postraních uličkách mezi odpadky.

Až z úplného dna se Chelsea dokázala "vyšplhat" na prestižní univerzitu. Dnes patří mezi nejlepší studenty.
Autor: Facebook/Chelsea McCluskey
"Můj učitel byl první, kdo si všiml, že jsem přestala chodit do školy. Začal mi posílat e-maily a ptát se, kdy se vrátím. Já si ale vůbec nebyla jistá, jestli se tam chci vrátit. Nikdo netušil, jak hrozně mi bylo," vzpomíná.

Učitel Tony Lyons byl jediný, kdo jí podal pomocnou ruku. Věřil v ni a chtěl, aby pokračovala ve studiu na takové škole, jakou si zaslouží. Za pomoci její nejlepší kamarádky Leah se mu podařilo talentovanou dívku přesvědčit, aby se do školy vrátila.  Teď mu je nesmírně vděčná za to, že jí pomohl zařadit se zpět do života. Nedávno dokonce získala stipendium na Univerzitě v Cambridge.

Ani teď nemá Chelsea na růžích ustláno, ale v porovnání s tím, co prožívala v minulosti, jsou to jen banality. Domů se už nevrátila. Aby si vydělala na podnájem, pracuje tři večery do týdne v baru. Přiznává, že následující tři roky budou pro ni finančně velmi náročné. "Nebude to lehké, ale zároveň si říkám, že už nic nemůže být horší než to, co jsem zažívala těch osmnáct měsíců," dodává.