Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

OBŘÍ DÍTĚ: Váží 6 kilo a měří přes půl metru. Matka rodila bez císařského řezu

Jasleen je stále v péči lékařů
30. července 2013 | 13:50

V Německu se narodila extrémně obrovská holčička. Neuvěřitelných 57 centimetrů a téměř šest kilo dokázala její matka porodit přirozenou cestou bez císařského řezu.

"Malá" holčička dostala jméno Jasleen. Narodila se 26. července v německém Lipsku. Všechny šokovala její váha i to, jak velká se narodila. Čím to bylo?

Její matka totiž netušila, že trpí těhotenskou cukrovkou. Ta postihuje asi 4% těhotných žen a vzniká tehdy, pokud tělo matky není schopné dodat a použít dostatek inzulinu pro optimální vývoj těhotenství.  Dítě tedy při vývoji dostává více energie než je potřeba a tu okamžitě ukládá ve formě tuků.

Největší v Německu

I přesto, že si malá Jasleen vede dobře a zatím u ní nejsou pozorovány žádné problémy, zůstává na pozorování na novorozeneckém oddělení.

Momentálně se holčička stala největším novorozencem v Německu. Překonala tak rekord z roku 2011, který držel chlapec Jihad, se svými pěti kilogramy. 

"Malá" Jasleen se narodila v Německu
Autor: ČTK

Obřík z Británie

S velkými dětmi se ale roztrhl pytel. Letos v březnu se v Británii narodil podobně "vyvinutý" chlapec. Pořádný cvalík: po porodu vážil 6,8 kilo. Na nejtěžšího novorozence světa ale pořád ztrácel něco přes tři kila.

Nejtěžší novorozenec nepřežil

Podle Guinessovy knihy rekordů prvenství drží, a titul nejtěžšího dítěte na světě nosil chlapec, který se narodil v roce 1879 a vážil neuvěřitelných 10 kilo. Bohužel po jedenácti hodinách života zemřel.

Autor: ema