Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Meningokok ji připravil o nohy, chodit se učila na protézách

5. srpna 2011 | 09:44

Krutý a nelítostný! Takový byl osud k malému děvčátku. O svůj život musí statečná Alissa Taylor (2) bojovat už od narození. Narodila se tři měsíce před termínem, v roce jí zákeřný meningokok připravil o nohy a prsty na rukou. Přesto je jedním z nejšťastnějších dětí ve svém okolí.

Alissa Taylor z Velké Britanie zvládla před nedávnem své první kroky na protézách. Smála se u toho a radovala, že jí to tak dobře jde. Nejen její rodiče, ale i lékaři jsou ohromeni její statečností. Náhradní nohy velmi rychle přijala a těší se, že konečně může běhat.

O své nohy přišla kvůli zákeřnému meningokokovi, který napadl její mozek. Dokonce jen zázrakem nemoc vůbec přežila, protože lékaři holčičce nedávali moc velkou naději. Malá bojovnice se ale nehodlala vzdát. Bohužel ji ale zákeřný virus připravil o obě nohy a také o prsty na rukou.

O život bojuje od narození

"Ještě nikdy nechodila, protože meningitida ji napadla dřív, než to začala zkoušet. Takže do teď vůbec nevěděla jaké to je chodit po nohou. Vlastě chůze na protézách bude jediná chůze, kterou se naučí,“ říká její tatínek Manuel Chowdhur (25). “Je opravdu velký bojovník a jsme na ni pyšní. Zamilovali si ji i všichni v nemocnici. Když poprvé vyrazila na protézách, byla stejně statečná, jako když bojovala se svou nemocí.”

Drobná Alissa vlastně bojuje o život od té doby, co se v dubnu 2009 narodila. Přišla na svět totiž o celé tři měsíce dřív s váhou 1,126 kg, tedy jen o něco víc, než váží balení cukru.

Maminka Samantha Taylor (23) od té doby o dceru pečuje jako matka na plný úvazek: "Když přišla na svět tak předčasně, a byla tak strašně malinká, nevěděli jsme, jestli to vůbec zvládne. Nebyla o moc větší než manželova ruka. Ale podařilo se jí svůj život vybojovat. Když jsme ji konečně měli doma, mysleli jsme, že jsme všechny těžké zkoušky překonali,“ říká.

Onemocněla v den prvních narozenin

Ovšem těsně po oslavě prvních narozenin v dubnu loňského roku Alissa ještě týž večer onemocněla. "Nebyla ve své kůži, ale mysleli jsme, že je jen unavená z oslavy. Pak se jí na těle objevily fialové pupínky, ale v té době se šířily plané neštovice, tak jsme usuzovali, že je možná chytila,“ popisuje nešťastný den tatínek Manuel Chowdhur. Babička holčičky si ale všimla, že její pupínky vypadají jinak, než dětí s neštovicemi. Rodiče ihned zavolali pohotovost a malou odvezli do nemocnice.

To už byla Alissa celá osypaná fialovými skvrnami a krevní testy ukázaly, že onemocněla nejvážnější formou meningitidy. "Byli jsme zděšeni, když nám doktoři řekli, o co jde. Nebýt Samanthiny maminky, přišli jsme o ni,“ podotýká vděčně Manuel. "Mysleli jsme, že je to její konec. Několik dní to tak vypadalo, když byla stále v bezvědomí a doktoři nám řekli, že má závažný problém s krevním oběhem. Její ruce a nohy začaly černat."

Amputace jí zachránila život

Alisse se nakonec podařilo přežít, ale lékaři jí museli amputovat obě nohy, většinu prstů pravé ruky a část prstů levé ruky. "Byl to šok, když nám řekli, že jí budou muset končetiny amputovat, ale byli jsme rádi, že zůstala na živu," vysvětluje Samantha.

Alissa si tedy z nemocnice odnesla i protézy, aby se konečně mohla naučit chodit. "Nikdy nepozná rozdíl, když před tím ještě nechodila. Je šťastná, že konečně zvládá své první kroky. Bylo to pro nás opravdu emotivní, když jsme ji viděli, jak se poprvé postavila. Prošla si takovým utrpením. Je to jedno z nejšťastnějších dětí. Málokdy ji vidíme jinak, než s úsměvem,“ dodává Samantha, která s manželem založila fond na boj s touto zákeřnou nemocí.

Autor: INT, bak, Klena