Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Touží políbit dceru, tvář mu vrátil český lékař

23. března 2011 | 06:05

Tragédie mladíka připravila o celý obličej. On však přesto nepřestal doufat a snít. Snít o tom, že ještě někdy políbí svou malou dcerku. A teď se mu jeho sen začíná plnit.

Muž jako každý jiný. Muž, který potkal svou opravdovou lásku a vztah zpečetil dcerou. Rodinnou idylku však navždy narušila strašlivá tragédie. Wiens Dallas z Texasu v listopadu 2008 přišel o celý obličej. Stačila chvíle nepozornosti. Při opravě kostela se během práce na plošině se neopatrně dotkl drátu vysokého napětí. Proud mu sežehl celý obličej. Připravil ho o nos, tváře, rty, pokožku i svaly.

Při životě ho držela láska k dceři

Lékaři mu nedávali velkou naději. Tři měsíce ho udržovali v umělém spánku. Během té doby provedli více než dvacet operací. I přesto předpokládali, že bude od krku dolů ochrnutý a už nikdy nebude chodit, mluvit nebo snad jíst jako každý člověk. Dýchat mohl jen speciální trubičkou zavedenou v krku.

On to však nehodlal vzdát. Fyzičku už má zpátky a denně udělá patnáct kliků. To vše hlavně kvůli své tříleté dceři Scarlette, která je pro něj vším. S tou si denně hraje a dovádí, jako by byl zdravý. Toužil však po tom, aby mohl ještě někdy dceru políbit na tvář. Jeho přání se teď konečně vyplní.

Český lékař mu vrátil naději

Zohyzděný muž se stal teprve druhým v USA, kdo transplantaci obličeje podstoupil. Na pondělní rizikové patnáctihodinové operaci se podílel třicetičlenný tým v čele s českým lékařem Bohdanem Pomahačem. Renomovaným plastickým chirurgem, který už se v nemocnici v Bostonu jedné takové transplantace účastnil.

Dallas při ní získal kompletní obličej, včetně nosu, rtů, svalů, obličejové animace a nervů. I když měli lékaři k dispozici četné fotografie Dallase před nehodou, není v jejich moci vymodelovat obličej přesně podle nich. Nová tvář tak bude spíše kombinací podoby dárce s jeho původní. Totožnost dárce nebyla zveřejněna. I po operaci ale Wien zůstanw Wiens i po operaci zůstane slepý. Navíc bude mít sníženou citlivost v levé polovině obličeje.

Autor: Lenka Chvostová, INT
Klíčová slova: obličej;tvář;osud;
Diskuse ke článku
.