Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cath Kidston: Americký sen po anglicku

7. března 2010 | 11:35

Její příběh připomíná pohádku. Když byla Cath Kidston (50) v pubertě, přišla o oba rodiče. Neměla práci, peníze ani přátele. Brzy jí život zasadil další krutou ránu – rakovinu prsu.

Cath toužila být módní designérkou, a teprve zákeřná nemoc ji donutila k tomu, aby si splnila sen. Dnes je multimilionářkou, její síť obchodů s retro zbožím má hodnotu 1,8 miliardy korun a nakupuje u ní i britská královská rodina.

Když byla Cath Kidston ještě v teenagerském věku, musela se smířit s bolestivou ranou osudu. Během krátké doby přišla o matku i otce, kteří nedlouho po sobě zemřeli na rakovinu. Zůstala na světě opuštěná. „Celé dny jsem strávila v internátním pokoji a kreslila si návrhy šatů a jiných věcí. Představovala jsem si, že to vše prodávám ve svém obchodě. Tak jsem utíkala před realitou,“ vzpomíná na tehdejší těžké časy jedna z nejbohatších Angličanek.

Těžké začátky

Když jí bylo osmnáct let, rozhodla se opustit rodný venkov a zkusit štěstí v Londýně. Neměla téměř nic, ale cítila, že právě tam by si mohla splnit sen – mít vlastní obchod s retro oblečením, starým nábytkem a hračkami. „Byla jsem obyčejné venkovské děvče, ztracené ve velkoměstě. Bez peněz, bez jídla a bez přátel.“

Brala každou práci, jen aby mohla zaplatit podnájem. Z kolotoče příležitostných brigád ji dostalo až místo v obchodě s oděvy. „Tam jsem se konečně mohla realizovat, i když to stále nebylo to pravé,“ vysvětluje dnes Cath.

Brzy začala po malých částkách šetřit s tím, že si jednou vydělá na vlastní krámek. Pak ale osud zakročil znovu. „Lékaři mi našli rakovinu prsu,“ svěřuje se. Pro třicátnici, která měla celý život před sebou, to byl šok. „Všechny moje plány se zhroutily. Trvalo celý rok, než jsem se odhodlala podstoupit největší riziko v mém životě.“

Riskantní podnik

Zákeřná nemoc byla paradoxně tím pravým impulzem. Cath si uvědomila, že jí možná zbývá jen pár chvil života. A neměla co ztratit. „Smířila jsem se se smrtí. A tak jsem vzala všechny svoje úspory, patnáct tisíc eur, a investovala je do svého prvního obchodu.“

Začátky v podnikání nebyly vůbec jednoduché. Zákazníků přibývalo jen opatrně a obchod příliš nevzkvétal. Pak ale přišel zlom – nemoc, která nad celou její rodinou visela desetiletí jako prokletí, začala náhle ustupovat. Nakonec vymizela úplně a Cath se mohla plně vrhnout do práce.

Cesta mezi boháče

Cath dokázala vystihnout dobu, která se začala obracet ke stylu retro. Během několika let se stal z jejího krámku vyhlášený obchod a Cath začala budovat síť prodejen po celé Británii. Jejími pravidelnými zákazníky se stali i členové královské rodiny, kteří vlastní několik Cathiných designových kousků. Dnes je respektovanou obchodnicí a její jméno zná snad každý Angličan. „Však jsem si z něj taky udělala vlastní obchodní značku,“ směje se Cath.

Netrvalo dlouho a obchody Cath Kidston se začaly otevírat i v jiných částech světa. Prodejny mají úspěch v Irsku nebo Japonsku, připravuje se slavnostní otevření v Číně, Hongkongu a Jižní Koreji. Současná hodnota Cathiny firmy je odhadována na 70 milionů eur, tedy asi 1,8 miliardy korun. Jedna z nejbohatších Angličanek současnosti se ale svým jměním nechlubí. „Mám, co potřebuji, a předvádět se mě nebaví. V srdci jsem stále tím vesnickým děvčetem, které přišlo do Londýna se široce otevřenými ústy,“ prozrazuje na sebe.

Když se jí novináři ptali na to, co považuje za svůj největší úspěch, vyrazila všem dech. „Rakovinu. To ona mě donutila, abych všechno vsadila na jednu kartu. Abych si splnila svůj sen.“

Autor: Tomáš Binčík