Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpovědi žen: Facebook jim zničil manželství

3. března 2010 | 13:57

Sociální síť Facebook se stala fenoménem doby. Pomáhá k potřebné komunikaci. Navozuje nové vztahy, udržuje přátelství. Tiší samotu. A také figuruje v nepříjemných kauzách - včetně rozvodu.

Lidé se ve svém profilu na Facebooku až někdy neuváženě odhalují. Vystavují všanc své soukromí.. Bulvár osudů, chtělo by se říci. Fotografie z výletů., svateb, večírků… Facebook jako ventil euforie i frustrace. Plejáda emocí. V dobrém i špatném smyslu slova.

Dvě třicátnice, Marrianna a Sarah na veřejný deníček zvaný Facebook fatálně doplatily. Každá jinou cestou, ale problémy obou skončily v soudní síni. Justicí potvrzeným rozpadem manželství. Kupodivu ani jedna krachu nelituje a obě shodně tvrdí, že jim Facebook pomohl prohlédnout.

Marianna (32): „Facebook odhalil manželovu nevěru“

.
Autor: TheSun.co.uk

Bylo to šťastné soužití. Šest let harmonického vztahu. Marianna svému muži bezmezně věřila. Proč také ne. Měla pádné důvody. Její choť byl pastorem anglikánské církve. Zbožný muž. Vždy, když měla podezření z nevěry, ukonejšil ji. „Takovou věc bych nemohl miláčku udělat.“. Nevěřit slovu kněze? To si nemohla připustit.

„V té době trávil hodně času na služební cestě v Brazílii. Byla jsem trochu nedůvěřivá. Na jeho profilu se objevovaly vzkazy od neznámých žen,“ svěřuje se Marianna. „Když jsem se ho snažila konfrontovat, chtěla vysvětlit, o koho se jedná, ubezpečil mne, že mu píší jeho ovečky. Jsou prý vděčné za útěchu, kterou jim poskytuje,“ trpce dodává zrazená žena.

Marianna stejně žárlila. Ujištění manžela ji klidný spánek nepřineslo. Vzkazy od žen přibývaly. Začaly být důvěrnější. Zároveň také věděla, že muž dostává zprávy, které ona nevidí. S dívkami si může psát…

To byl začátek konce, jenž vyústil v rozvod. Odehrál se před třemi lety.. Marianna dostala e-mail od ženy, která byla příbuznou mužovy milenky. „Byla jsem v šoku. Nemohla uvěřit, že mne kontaktovala,“ vypráví Marianna. „Byla jsem velmi smutná. Ale na druhou stranu přišla velká úleva, že nejsem blázen. Podezřívavá hysterka. Opravdu mi lhal.“

Manželství se vzdala ráda. Byl to pro ni konec stresu a nešťastného vztahu. „Děsím se představy, co byl bylo, kdyby neexistoval Facebook. Sice mi zničil manželství, ale zachránil život. Žít ve lži je strašné,“ dodává Marianna.

Sarah (36): „Flirtovala jsem s cizími a manžel to neunesl“

.
Autor: TheSun.co.uk

Sarah se do virtuální sítě Facebook zamilovala. Byla na stránce závislá. Zbožňovala vyhledávat nové přátele. Také lidi, s nimiž během let ztratila kontakt. Spolužáci ze základní školy, náhodní známí, bývalí partneři… Jednoho dne ji objevil ex-přítel Karl. Kdysi s ním dva roky chodila.

„Pořád mu to na fotografiích moc slušelo. Tak jsme pomalu začali víc a víc flirtovat. Psát si. Vzpomínali jsme na mládí,“ komentuje počátky manželské krize Sarah., která udělala osudovou chybu.

Svěřila manželovi heslo na svou profilovou stránku. Měl tedy neomezený přístup do jejích soukromých zpráv. Jednou objevil Karlovu poznámku. „Psal tam něco o tom, jak jsme si kdysi užívali v koutě diskotéky. Opravdu barvitě. A to mého muže pochopitelně rozzuřilo,“ vypráví Sarah.

V zájmu svého soukromí změnila heslo. Manžel ji obvinil z tajnůstkářství. „Během měsíce mi udělal mnoho dalších scén. Ale já nemohla bez Facebooku být. Hned, jak odvedla děti do školy, sedla k počítači. Někdy zas nešla spát a celou noc si psala s jinými..

„Můj muž šílel. Byl zaslepený žárlivostí.Byl přesvědčený, že ho podvádím. Došlo to tak daleko, že když jsem šla s kamarádkami ven, vždy jsem viděla stát za rohem eho auto. Sledoval mě.“ V tu chvíli si Sarah uvědomila, že jejich vztah nemůže dál pokračovat. Vytratila se z něj důvěra. Zbylo jen neustálé podezření…

„Jsem rozvedená a užívám si svobodu. Můžu jít na Facebook, kdy chci a nikdo mi nekouká přes rameno,“ končí svůj příběh Sarah.

I bývalý manžel Sarah má na věc jasný názor.Byť opačný. „Byl jsem nešťastný, když přes počítač flirtovala s jinými. Neusmívala se na mě, ale na monitor. Také by se jí nelíbilo, kdybych tohle dělal. Tak proč by na to měla mít právo ona? Po všem, co se stalo, se sociálním stránkám vyhýbám. Nenávidím je.“

Blesk.cz je na Facebooku, staňte se fanoušky

Chcete být v kontaktu s internetovým Bleskem i na Facebooku? Na internetové adrese www.facebook.com/Blesk.cz se můžete stát fanoušky internetového Blesku.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková