Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po 53 letech slepoty poprvé uviděl rodinu!

11. února 2010 | 23:00

Zázrak se podařil světoznámému očnímu lékaři ze Zlína Pavlu Stodůlkovi (45). Karlu Pavelovi (71) z Teplic nad Bečvou dokázal po 53 letech vrátit zrak! Ten tak vůbec poprvé uviděl svoji manželku a syny Marka (43) a Karla (47).

Úspěšná operace umělé rohovky po tak dlouhé době slepoty pacienta je i ve světě ojedinělá.

Karla Pavelu z Teplic nad Bečvou připravil o zrak výbuch při odlévání duralu v kovohuti. Bylo mu teprve 17 let. Celá léta pak působil v teplických lázních jako masér. „Ženil jsem až po úraze. Věděl jsem, že si beru úžasnou a obětavou ženu, ale teprve nyní si ji mohu prohlédnout a kluky taky. Jsem jako v jiném světě,“ svěřil se Blesku. Primář kliniky Gemini, Pavel Stodůlka, mu transplantoval umělou rohovku.

„Z odborného hlediska je to světová rarita. Jde o nejdelší slepotu, kterou se kdy podařilo úspěšně vyléčit,“ poznamenal primář. „Vidění prvního oka se bohužel příliš nezlepšilo, ale druhé přineslo výborný efekt. Pacient jezdí do Zlína každý týden na kontroly a podstupuje akupunkturu, aby se schopnost mozku vidět co nejrychleji vrátila,“ dodal.

Po operaci neviděl hned. Zrak se mu zlepšuje postupně. „Už denně přečtu lupou 20 stránek knížky. Jako první jsem se vrátil k verneovce Dva roky prázdnin. To jsem v mládí nestihl. Druhý byl historický román,“ vyprávěl Pavela. „Zatím ještě nejsem schopen orientovat se v prostoru nebo rozeznávat detaily tváří. Ale jsem šťastný a panu primáři a jeho kolektivu moc vděčný,“ dodal.

Na kontroly vozí otce syn Marek. „Moc mu to přeju. Ale musím říct, že nikdy jsme nebyli nijak ošizeni, i když neviděl. Hrál s námi fotbal, sáňkoval, učil nás jezdit i na kole. Uměl opravit pračku, vysavač a na táborák štípal i dříví. Celý život byl optimista, a to se mu vyplatilo,“ pochválil ho syn.

Autor: Slávka Červená