Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kateřina: Manžel mi zahýbal s mužem

ilustrační foto
22. ledna 2010 | 05:00

Kateřině bylo pouhých osmnáct let, když jí učaroval o sedmnáct let starší Ital Silvio. Seznámili se při jednání, když pracovala jako tlumočnice...

Tenkrát se dorozumívali v angličtině, protože italsky ještě neuměla. Vytrvale za ní jezdil z Florencie, ale protože dojíždění bylo vyčerpávající, naléhal, aby s ním Kateřina odjela do Itálie. Maminka byla proti a varovala ji: „Nedělej to, je příliš zženštilý.“ Tohle ale po uši zamilovaná holka nechtěla slyšet. „Jsem tvrdohlavý Kozoroh, takže jsme se sbalila a jen jsem za sebou slyšela mámu, jak volá, že se stejně brzy vrátím,“ vzpomíná na jeden z rozhodujících okamžiků.

Drsná pravda: Můj muž je gay! - více čtěte ZDE.

Autor: Michal Protivanský

Sladký život
Ve Florencii na ni čekal život v krásném domě se zahradou. Ocitla se ve zlaté kleci, ale využila volný čas ke studiu italštiny a za tři měsíce byla schopná se docela slušně dorozumět. Blízko bydlela i partnerova maminka, která se ke Kateřině chovala velmi vlídně a vyplňovala jí volný čas tím, že jí pomáhala zdokonalit se v jazyce i ve vaření.

Silvio byl mimořádně laskavý a pozorný. Často k nim do domu chodili jeho kamarádi. „Byl fajn. Nic mi nechybělo, jen se mi stýskalo po domově,“ přiznává Kateřina. Časem jí začalo být divné, že Silvio ztrácel zájem o sex. „Někdy jsme spolu třeba celý měsíc nic neměli, ale přičítala jsem to jeho náročnému povolání. Vlastně jsem ani neměla důvod žárlit, protože když někam cestoval, dával mi často k telefonu i některého ze svých kolegů. Opravdu jsem nic netušila,“ svěřuje se.

Pochybnosti

Brouka do hlavy jí nasadili až sousedé. Bylo to v době, kdy Silvio přišel s nabídkou k sňatku. „Říkali mi: ,Neber si ho, copak nevidíš, že je gay?‘ Neviděla jsem, nebo jsem spíš nechtěla vidět. Když jsem se ho zeptala na rovinu, smál se mi, že poslouchám řeči závistivých bab.

Proč by si mě bral, kdyby byl homosexuál? Je to celé nesmysl,“ uvažovala Kateřina. Po svatbě se jim narodila holčička. Tchyně byla štěstím bez sebe, protože její další syn nemůže mít děti kvůli drogové minulosti a dceři brání v mateřství vážné zdravotní problémy.

Osudný den
„Když jsem tenkrát přistihla muže v posteli s jiným, následoval šok, úprk pro dceru, kterou hlídala tchyně, a zběsilá jízda autem do Čech, kterou jsme obě přežily snad jen zázrakem,“ vzpomíná nerada na osudný den.

Kateřina se ale po několika týdnech vrátila. „Milovala jsem ho a nechtěla jsem, aby malá vyrůstala bez táty. Sliboval, že s tím přestane. Byla jsem naivní, když jsem si myslela, že můžeme žít spolu. Nedokázala jsem ho snést, protože jsem měla stále před očima onu nešťastnou scénu,“ vzpomíná Kateřina. Nakonec podala žádost o rozvod. Situaci však zkomplikovala skutečnost, že v Itálii jsou podmínkou tři roky odloučení, a Silvio navíc na rozvod nechce přistoupit.

Dnes Kateřina žije v Čechách, ale nemá klid, protože holčička má italskou národnost.

Pochopila, že ji partner využil jako zástěrku. Nikdy nechtěl zklamat svou matku, chtěl jí dát vnouče a odvrátit jakékoli podezření, že je homosexuál. Matka se nakonec dozvěděla pravdu díky probíhajícímu soudnímu řízení. Těžko se s tím vyrovnává, ale snaží se držet kontakt s vnučkou alespoň na dálku.

Odpuštění
Ztratila důvěru a má problémy při navazování vtahů, přesto ji v létě potkala láska, která jí vrátila úsměv. „Můj život je teď jako cesta v začarovaném kruhu s velkým otazníkem. Ale nic nevzdávám a nechci se zatvrdit. Přála bych si, abychom s bývalým mužem byli schopní komunikovat. Hodně mi ublížil, ale dal mi také krásné roky života a nadosmrti nás bude spojovat naše báječná dcera Kačenka,“ dodává Kateřina.
Mohla tomu předejít?

Chyběly jí životní zkušenosti, ale patrně i mnohem zkušenější ženu by ani ve snu nenapadlo, že muž, který jí vyznává lásku, může být gay. „Žena s přiměřenými zkušenostmi v sexuálním životě obvykle pozná nápadnosti v chování skrytého homosexuála. Problém však můžou mít mladé, sexuálně nezkušené ženy, vychované v rodině, kde byl sex tabuizován,“ komentuje klinický psycholog PhDr. Karel Humhal. Z vlastní praxe zná nejeden případ, kdy se mladá nezkušená žena provdá za muže homosexuála. Protože se zpravidla jedná i o prvního partnera, nemá šanci včas „prohlédnout.“ Stejně tak i Šárka prožila v nevědomosti a později ve zlé předtuše několik let.

Autor: Ladislava Protivanská