Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Dianka leží v hrobě s maminkou Ľubkou (†36)

25. listopadu 2009 | 16:20

Byl to nejsmutnější den v jejich životě. Rodina ze Spišské Nové Vsi pochovala svou Ľubku (†36) a společně s ní do hrobu vložila i její dceru Dianku. Vybrali pro ně společný hrob.

Dianka byla oblečená do šatiček, které si měla obléct po porodě. Rozloučit se přišla asi tisícovka lidí. Hřbitovem se šířil srdcervoucí žal.

„Dnešek je pro nás nejsmutnějším dnem v našich životech. Osud nám vzal najednou dcerku i naši vnučku. Zasáhlo nás to hluboko v srdci. Velmi touto ztrátou trpíme. Stále tomu nemůžeme uvěřit,“ zaleskly se slzy v očích otce Ľubky Pavla Gerdy (62) při našem rozhovoru o nesmyslné smrti jeho vnučky a dcerky.

Do obřadního sálu na starém hřbitově v metropoli Spiš přišla říci poslední sbohem asi stovka příbuzných. Dianka byla oblečená do šatů, které pro ni nachystali do nemocnice po porodě prarodiče. Spolu s maminkou Ľubkou ji uložili do jedné rakve. „Tak jsme si to všichni přáli,“ řekl před obřadem manžel Rastislav (36).

Smuteční průvod se po obřadě přesunul na kilometr vzdálený nový hřbitov na okraji města. Tam maminku s dcerou pochovali. Když ukládali rakev do hrobu, hřbitovem se nesl srdcervoucí pláč. „Kam to jdeš, Ľubko, kam. Proč tak brzy?“ vzlykala nad hrobem její maminka Anna (56).

Lubka (†36): Poslední rozhovor před smrtí: Čtěte zde!

Promočené kapesníky držely stovky lidí. Nejhůře maminčinu smrt snáší dcera Natálka (13). Otec Rastislav ji celou dobu držel a podpíral. Hřbitovem zněl pláč a beznaděj.

Nejemotivnějším momentem bylo to, když tchyně Anna (58) házela do jamky hrudku hlíny a prosila o odpuštění. „Odpusť mi moje milá, že jsem ti nedokázala pomoct. Promiň mi navždy,“ naříkala Anna. Tchyně totiž v nemocnici pracovala a byla s Ľubkou do poslední chvíle.

Autor: cas.sk, pal