Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ľubka (†36): Poslední rozhovor před smrtí!

Ľubka s Rasťou byli jako jedno tělo i duše. Netušili, že jejich štěstí tak brzy skončí.
25. listopadu 2009 | 12:36

Skandální příběh mrtvé ženy i dcerky otřásá Slovenskem. Manžel Rasťo se velmi těšil, až milovanou ženu i vytouženou dcerušku obejme. Místo toho prožívá nejhorší okamžiky svého života.

Nejdřív zemřelo děťátko ještě v bříšku jeho milované Ľubky. A o několik hodin později zemřela při porodu mrtvé dcerky Dianky i jeho manželka.


Rasťovi doteď znějí v uších Ľubčina poslední slova před smrtí: "Moc vás všechny miluju..."

Poslední hodiny života prožívala Ľubka (†36) v obrovských bolestech. Poté, co jí lékaři v pátek večer oznámili, že její nenarozená dcerka v bříšku zemřela, nedokázala ani spát. Celou noc se procházela po chodbě porodnice a telefonovala s nejbližšími.

Ľubka († 36) na snímku vlevo byla podle rodiny (na obrázku vpravo je její tchyně) silná osobnost a zdravá rodička.
Autor: Nový Čas, Braňo Bielený

Ľubka (†36) na snímku vlevo byla podle rodiny (na obrázku vpravo je její tchyně) silná osobnost a zdravá rodička.

V těžké chvíli volala i manželovi Rasťovi (36) a plakala do telefonu. "Říkala, že je v pořádku. Jen už chtěla mít dceru ven z těla," vzlyká vdovec Rasťo.

Poslední telefonát 20. 11. 2009 ve 21:30

Rasťo: Ahoj, lásko, jak se cítíš?

Ľubka: Dianka zemřela. Je mi hrozně smutno... Ale musíme jít dál, i když je to těžké. Já se z toho dostanu, neboj miláčku.

Rasťo: Vím to, lékaři nám to už řekli. Vydrž to tam, přijedeme za Tebou.

Ľubka: Vydržím, ale mám velké bolesti. Nechtějí mi Dianku vyjmout císařským řezem. Nemůžu spát.

Rasťo: Miluji Tě, Ľubko. Děti se na Tebe už moc těší.

Ľubka: I já Vás všechny miluju. Buďte silní. Hlavně zítra nechoďte ve smutečních barvách. Chci na všechno co nejdřív zapomenout. Ahoj, pa, lásko.

Ľubka (†36) o několik hodin později zemřela při porodu mrtvé dcerky Dianky.

Jeho Ľubka porodila mrtvé děťátko v sobotu v 11:45 hod. Chvíli na to upadla do kómatu. Neúspěšné oživování prý trvalo dvě hodiny.

Rasťu k mrtvé Diance pustili v ten den v půl třetí. Z pohledu, který se mu naskytl, byl však naprosto šokovaný. "Dianka ležela nedůstojně zabalená v igelitu a byla položená na parapetu. I když byla mrtvá, vypadala zdravě. Cítím velkou nespravedlnost, že úplně zbytečně zemřela zdravá žena se zdravým dítětem," říká Rasťo.

Rodina lékařům nemůže odpustit, že ačkoli Ľubka je podle jejich slov prosila, aby jí Dianku co nejdřív vyjmuli císařským řezem, odbyli ji slovy: Není co zachraňovat!

"Tuto větu nezapomenu do konce svého života!" zdůrazňuje nešťastný otec zemřelé Pavol Gerda (62) a dodává: "Kdyby si ji nechali v nemocnici už v pátek ráno, mohl jsem ji dnes vozit v kočárku. Oni však nechali zemřít nejdřív Dianku a poté odmítli pomoci přežít i naší Ľubce."

V pitevní zprávě, kterou Lubčin manžel dostal, se píše, že dítě zemřelo "z chorobných příčin". Nemocnice o případu stále mlčí a vinu odmítá. Případ se prošetřuje, je na něj uvaleno informační embargo.

Autor: Nový Čas, lena