Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak se zbavit písničky, která vám zní v hlavě? Je to snadné!

Protivné tóny už vám v mozku znít nebudou.
30. května 2015 | 11:15

Znáte to určitě také. Někde zaslechnete nějakou melodii a pak se jí nemůžete zbavit. Hodiny a hodiny vám pořád dokola zní v hlavě. Vědci teď ale našli způsob, jak nežádoucí tóny z mozku doslova "vygumovat".

"Získaná data ukazují, že žvýkání žvýkačky může ovlivnit okamžitou paměť v oblasti verbálního obsahu. Artikulační motorická aktivita, v tomto případě žvýkání žvýkačky, narušuje zážitek hudební vzpomínky ať už dobrovolné nebo nedobrovolné," vysvětluje ve své studii psycholog Philip Beaman.

Vědec spolu se svými kolegy z University of Reading ve Velké Británii přišel na to, že opravdu stačí dát si obyčejnou žvýkačku. Studie se účastnilo 98 dobrovolníků, kterým pouštěli chytlavé melodie, jako je Play Hard od Davida Guetty a Payphone od Maroon 5.

Po nějaké době pak byli účastníci studie zavřeni do tiché místnosti a měli zmáčknout klávesu pokaždé, když na jednu z těch písniček pomysleli, začali si ji broukat nebo ji prostě jen uslyšeli v hlavě.

Padesát procent z nich přitom žvýkalo žvýkačku. A právě je melodie otravovala podstatně méně často, než ty bez ní.

"Myslíme si, že by žvýkání mohlo pomáhat i při zbavování se dalších "brouků" v hlavě. Chce to ale další výzkum," dodává optimisticky vedoucí studie doktor Phil Beaman.