Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z mrtvol porostou stromy! Klasické hřbitovy by se mohly proměnit v sady

29. března 2015 | 19:57

Místo dlouhých studených kamenných náhrobků aleje nádherných vzrostlých stromů. Tak by mohla vypadat v budoucnosti místa odpočinku našich zesnulých blízkých. Se zajímavým nápadem přišli italští designéři.

Dva italští designéři Anna Citelli a Raoul Bretzel nedávno představili veřejnosti novou pohřební techniku, která má potenciál změnit svět. Projekt s názvem CAPSULA Mundi má neuvěřitelně jednoduchý koncept. Místo pohřbívání mrtvých těl v dřevěných bednách jsou těla v zemi umístěna v organických, biologicky odbouratelných pytlích.

Tyhle ekologické pohřební lusky obsahují i semeno stromu, který se pozůstalým líbí. Na výběr je údajně několik desítek druhů stromů, jejichž semena se vloží do vaku. Jsou mezi nimi buky, břízy, vrby a javory. Pohřbené tělo se pak následně promění v živiny pro strom, který z rozkládajících se ostatků poroste.

„Chtěli bychom, aby hřbitovy do budoucna změnily svou podobu. Bylo by určitě hezké, kdyby kromě náhrobků a řad hrobů obsahovaly také háje nebo lesíky z těchto stromů. Místo aby kvůli naší rakvi někde zemřel strom, naopak díky naší smrti nový strom vyroste. Pro pozůstalé je také příjemnější chodit ke stromu, který mohou zalévat, než klást věnce na chladné kameny,“  říká Anna Citelli.

V současné době zákony v Itálii tenhle způsob oficiálně neumožňují, rakve mohou být vyrobeny pouze ze dřeva. Autoři se však snaží získat podporu veřejnosti, aby úředníci zákon změnili. Svůj netradiční projekt už také úspěšně prezentovali v zahraničí.

Zde je schéma celého procesu.
Autor: capsulamundi.it

Autor: red