Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 běžných frází ve vztazích, které muži a ženy chápou jinak

  • ...
    17. března 2019 | 06:00

    Mnoho věcí – byť zdánlivě totožných – vnímají muži a ženy jinak. Například ve vztazích často říkáme stejné věty, ale jejich význam rozklíčuje každý z nás jinak. To potvrzují nejrůznější studie, a vlastně na to ani žádné nepotřebujeme. Je to fakt. Jaké fráze a situace si vykládáme odlišně?

    Samozřejmě nelze vše generalizovat a je možné, že následující vysvětlení psychologů a partnerských koučů na vás ani trochu nepasuje, ale zkuste to vzít s humorem. Jeden bez druhého bychom jen těžko existovali. 

  • Všechno je v pořádku

    Autor: iStock

    Co tím myslí žena: Pokud žena odpoví muži, že je všechno v pořádku, ale stále jakoby něco "visí ve vzduchu", pak je pro muže klíčem k úspěchu a porozumění položit ještě následnou otázku. Možná žena jen není připravena hned mluvit o tom, co ji trápí. Tím, že muž projeví starost opakovaně, dá jí možnost se otevřít.

    Co tím myslí muž: Když se žena zeptá muže, zda je vše v pořádku, a on odpoví, že ano, pak pravděpodobně je všechno v pořádku. Pro muže je to celkem jednoduché. Když nebude vše v pořádku, řekne vám to většinou radši hned.

  • Musíme si promluvit

     

    Autor: iStock

    Co tím myslí žena: Podle mnohých odborníků na vztahy jde o velmi nebezpečnou větu, které se bojí každý muž. Pokud žena řekne tuhle větu, je jasné, že se vyskytl nějaký obří problém a je nutné být ve střehu. Obvykle má obavy, zda se vztah ubírá správným směrem, nebo chce probrat něco, co se týká jejího zdraví.

    Co tím myslí muž: Většina mužů myslí touto větou jen to, že se svou partnerkou potřebují opravdu jen mluvit. Třeba se zeptat, kam chce jít na večeři, na jaký film do kina nebo kam by si přála jet na dovolenou.

  • Dělej, co myslíš/co chceš

    Autor: istock.com

    Co tím myslí žena: Přestože si mnozí muži myslí, že touhle větou dostávají vlastně jakousi volnou vstupenku ke všemu, co chtěli dělat a o čem svým partnerkám řekli, jsou na omylu. Pokud žena na otázku „miláčku, můžu jít večer do hospody?“ odpoví „dělej, co chceš!“, pak tím rozhodně nemyslí, aby si muž dělal, co chce. Byla by nejraději doma s ním, ale bojí se to říct na rovinu, aby nevypadala jako semetrika.

    Co tím myslí muž: Muž tím většinou myslí opravdu to, co říká, tedy že klidně můžete udělat to, co říkáte, že byste ráda udělala. Podle psychologů jsou muži přímější a hlavně každé slovo interpretují jako skutečnost – a podle toho reagují. Ženy se slovy zacházejí více jako s nadsázkou.

  • Mlčení či ticho

    Autor: iStock

    Co tím myslí žena: Pokud žena zmlkne, obvykle je to „trest“ za něco, co muž provedl, a neměli byste to, pánové, brát na lehkou váhu. Mužům většinou trvá, než jim dojde, že když žena nereaguje na jejich otázky a odpovědí je mlčení, jde spíše o trest než o odměnu.

    Co tím myslí muž: Když zmlkne muž, je to kvůli tomu, že na všechno už odpověděl a nemá důvod dál mluvit. Pro muže je typické zbytečně nemluvit, takže ticho neznamená, že by se na vás naštval nebo s vámi odmítal mluvit, milé dámy. Muži mluví, aby sdělovali fakta.

  • Probereme to později

    Autor: iStock

    Co tím myslí žena: Pokud žena řekne tuhle větu, pak pravděpodobně vůbec o tématu nechce mluvit, natož aby řešila případný problém. "Probereme to později" znamená spíše "už se k tomu nevracejme".

    Co tím myslí muž: Muži nejsou schopni zvládat více věcí najednou, takže pokud se muž právě dívá na důležitý fotbalový zápas nebo dodělává nějaký rozpracovaný úkol na počítači, pravděpodobně vás nechce odbýt, jen se prostě nedokáže soustředit na další věc, a tudíž se k tématu chce vrátit opravdu až později.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.