Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Podporují vás za každých okolností. Jak ještě poznáte nejlepší přátele?

  • ...
    23. září 2018 | 06:00

    Během života potkáme stovky lidí. Někteří nás osloví hned, jiní se jen pozastaví a zase jdou jinam. Totéž platí o kamarádech. Ne všichni, kteří to o sobě prohlašují, jsou skutečnými přáteli, za které byste mohli dát ruku do ohně. Kteří lidé bývají nejlepšími přáteli? Jsou to ti, kteří oplývají těmito osobnostními rysy!

    Přátelství potřebujeme, protože jsme sociální bytosti. Nedostatek přátel vede k deprivaci a zdravotním obtížím. Někdy je ale těžké najít ty správné. Čím by měli naši přátelé oplývat?

     

  • Energie

    Autor: Shutterstock.com

     

    Dobrý přítel jen ten, s nímž se snadno a rychle propojíte a máte podobné energie. Cítíte to od samého začátku a nemusíte složitě hledat témata k rozhovoru. Tahle podobná energie ve vás vyvolává pocit, jako byste toho druhého znali už odjakživa. Ve vztahu se cítíte pohodlně, což vyplývá právě z onoho pocitu, že se už dávno znáte.

     

  • Vzájemnost

    Autor: Shutterstock

     

    Nejlepším přítelem bývají lidé, s nimiž můžete sdílet stejné hodnoty a zájmy. Možná máte rádi stejné věci, čtete stejné knížky, koukáte se na stejné filmy, fandíte stejnému sportovnímu týmu, věříte v boha, máte stejné oblíbené ovoce či jídlo, je to signál, že vaše přátelství bude klapat.

  • Soucit a empatie

    Autor: iStock

     

    Dobří přátelé mají soucit s tím, co prožíváte, a snaží se vám pomoct. Chápou vaši bolest a podporují vás. Radují se taky z vašich úspěchů a jsou to ty nejlepší roztleskávačky každodenních výzev a úspěchů. Nejlepší přátelé jsou ti, kteří vám vyjádří účast i bez praktické pomoci. Dobrý přítel vám naslouchá se zájmem a navrhne pozitivní myšlenky.

     

  • Otevřenost

    Autor: shutterstock.com

     

    Jen těm nejlepším kamarádkám můžete otevřít svoje nitro na tisíc procent. Otevřenost v komunikaci je základem. A i když zrovna řešíte něco nepříjemného, skutečný přítel reaguje s přijetím a porozumění a vyhýbá se soudům. Trpělivě čeká, až budete připravení jeho návrhy vyslechnout. Ví totiž, že to stejně musíte vyřešit sami.

  • Autentičnost

    Autor: iStock

     

    Jedním z důvodů, proč se budete cítit fajn v blízkosti své kamarádky, je poznání, že víte, kým skutečně je. Jste naprosto otevření a upřímní v tom, co o sobě jeden druhému řeknete a co je pro vás důležité. Nejste sice dvojčata, ale vzájemně se akceptujete a oceňujete se včetně svých nedostatků. Čím víc toho o sobě víte, tím bude vaše přátelství silnější.

     

  • Důvěryhodnost

    Autor: Shutterstock

     

    Důvěra je jedním ze základních kamenů přátelství a vlastně jakéhokoli vztahu. Může trvat dlouho, než se ujistíte o tom, že můžete druhé osobě důvěřovat. Začnete se svěřovat a vystavujete se tím riziku, že to řekne někde jinde. Jakmile se ale přesvědčíte, že se na něj můžete spolehnout a že mlčí jako hrob, je to jasné. Držte se ho (jí). Chování nejlepších přátel je předvídatelné, víte, co od nich můžete očekávat. Dělají to, co slibují. Jsou jako skála.

  • Humor

    Autor: iStock.com

     

    Sdílení stejného humoru je v přátelství moc důležité. Když se můžete s někým svobodně smát čemukoli, sníží se stres a zlepší se vám schopnost zvládat i bolestivé zážitky, které vás potkají. Míváme tendenci smát se věcem, které v nás vyvolávají napětí. Když se jim budeme smát společně s nejlepší kamarádkou, uleví se nám a můžeme lépe pochopit i sami sebe.

     

    Podívejte se na zvyky šťastných lidí. Máte je taky?

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na zvyky lidí, kteří žijí ve šťastných vztazích • VIDEO: BPŽ/iStock.com/ccmixter.org

     

Autor: aši, aši
Diskuse ke článku
.