Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Starší žena a mladší muž: Může takový vztah opravdu fungovat?

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou
    14. května 2017 | 06:00

    Manželce právě zvoleného francouzského prezidenta Macrona je 65 let, jemu necelých 40. Rozdíl pětadvacet let! Americké herečce Demi Moore bylo 42, když se provdala za svého tehdejšího přítele herce Ashtona Kutchera, kterému bylo 27. Rozdíl patnáct let. Australský herec Hugh Jackman je dvacet let ženatý se ženou o čtrnáct let starší. A šťastně. Jaké důvody vedou mladší muže k tomu, aby si začali se ženou, která by mohla být skoro jejich matka? 

  • Francouzského prezidenta a jeho ženu dělí pětadvacet let

    Emmanuel Macron s manželkou
    Autor: Profimedia

    Francouzský prezident Emmanuel Macron poznal svou Brigitte, když mu bylo patnáct a ona byla středoškolskou profesorkou. Ona kvůli němu nakonec opustila manžela a pomohla mu v politické kariéře vystoupat až na vrchol. Když oslavovali vítězství v prezidentských volbách, na pódiu Macron objímal jednu ze svých (vlastně Brigittiných) vnuček. Celý svět se nad jejím věkem pozastavuje, Francouzi samotní jsou však k tomuto věkovému rozdílu tolerantní. Ve finále – je to přece jejich věc. A Macron sám říká: „Nejsme typický pár, ale jsme pár, který existuje.“ Tak to prostě je.

     

  • Průzkumy hovoří jasně

    Autor: Profimedia

    I když se to možný mnohým nezdá, není to dnes až tak neobvyklé, aby se mladší muž zakoukal do starší ženy. A o dost starší. Proč se to vlastně děje? Určitě nejen proto, že by ženy chtěly mužům ukázat, že emancipace pronikla i sem. Podle průzkumů téměř třetina žen od 40 do 69 let žije s mladším partnerem, a to o deset let a více. Jiný výzkum prozradil, že jedna šestina žen ve svých padesáti letech ve skutečnosti upřednostňuje muže kolem čtyřicítky. Jak říkají odborníci, ženy mají rády flexibilitu a smysl pro dobrodružství, a to najdou právě u svých mnohem spontánnějších mladších společníků.

     

  • Jaké další důvody ženy mají?

    Autor: Shutterstock

    Podle rodinné terapeutky a psycholožky Tiny B. Tessiny z Kalifornie existuje celá řada dalších důvodů pro tento věkově nerovnoměrný vztah. Jednak dnes starší ženy vypadají mnohem lépe, a to díky lékařskému pokroku a tělocvičnám na každém kroku, díky častějším rozvodům a delší délce života mají ještě příležitost k randění, dále jim imponuje to, že už nemusí stát u plotny a starat se o rodinu, ale můžou cestovat a bavit se. No, a jedním z neméně důležitých důvodů je ten, že ženám dělá dobře, když mohou mít po boku mladého muže, který ještě nemá plně rozvinutou kariéru a kterého mohou de facto vést dopředu.

     

  • Boření zažitých mýtů

    Autor: Profimedia

    Pokud jde o muže, ti zase považují starší ženy za zajímavější, mnohem zralejší a ochotnější experimentovat ve všem, a také finančně spokojené. No, a samozřejmě sexuálně obratnější. Ne všichni mladí muži hledají potenciální matku svých potomků, někteří ani děti nechtějí nebo jim stačí ty, které porodila jejich starší partnerka. Vždyť i Macron má ve svých 39 letech sedm vyženěných vnuků! Společnost se samozřejmě může dívat na tyhle svazky skrz prsty. Jak říká psycholožka Kathryn Elliot z Louisianské univerzity: „Jsme oběti vnitřní kritiky. Myslíme si, že bychom měli vážit padesát kilo, měli bychom se do dvou let od seznámení vzít a tak dále. Patologizujeme cokoli, co není v normě.“

     

    Víte, jak být lepší milenka, ať je vám třeba dvacet, třicet nebo padesát? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Jak být lepší milenka • VIDEO: Bpž/ccmixter.org(Ramblinglibrarian)/shutterstock

     

  • Může takový vztah vydržet?

    Autor: Profimedia

    Klíčem k tomu, aby vztahy starších žen a mladších mužů fungovaly, je jediné slovo: to je „napětí“. Jak říká psycholožka Elliotová, musíte si najít někoho, kdo má stejnou úroveň „nabití“, stejnou úroveň intenzity prožívání života. „Jakmile jsou tyhle náboje odlišné, jeden z nich se stane pronásledovatelem a druhý bude distancován. A to může způsobit bolest.“ Tyhle náboje vůbec nesouvisí s věkem, ale s povahou člověka. Ani tehdy, když jste oba stejně staří, nechcete, abyste byli každý někde jinde. A strach, že mladší muž opustí starší kvůli mladší? Podle psycholožky Susan Winter je to jen mýtus. Ano, někdy si mladší muž uvědomí, že chce děti, pak ale důvodem rozchodu není jiná žena. Pokud jde o délku takových vztahů, podle průzkumu je průměrná délka těchto vztahů 13 let, což je naprosto stejně dlouho jako u stejně starých párů.

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.