Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dovolená na horách prověří vztah! Kdo najde rukavice a kdo naučí děti lyžovat?

  • 5. února 2017 | 06:00

    Už se nemůžete dočkat, až vypnete počítač, rozloučíte se s kolegy a vyrazíte konečně s rodinou na dovolenou? Hezká představa, ovšem někdy se může i týden zdát jako nekonečně dlouhý boj o přežití. Pokud se někam teprve chystáte, dejte si pozor na následujících pět krizových momentů.

  • Změna prostředí může být stresující

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jeden týden s rodinou je někdy náročnější než týden intenzivní práce v zaměstnání. Kromě toho řada lidí nedomyslí důsledky cesty – i nedostatečně zabalený kufr, ve kterém chybějí dobré boty, opalovací přípravky či léky, dokáže pořádně zkazit dovolenou. „Dovolená může přivodit i velký stres, neděláme totiž to, co děláme obvykle, musíme se shodnout s ostatními členy rodiny, a to není jen tak,“ říká psycholožka Jitka Nesnídalová. „I změna prostředí může na někoho působit stresově a je fajn, když se člověk zná a volí místo dovolené raději tam, kde už byl. Samozřejmě počasí, například neustálé sněžení nebo mráz, může náš pocit pohody silně ohrozit,“ dodává.

     

  • Neustálé telefonování a mailování

    ...
    Autor: Shutterstock

    Před pár lety jsem zažila v penzionu pár ve středních letech, který po dva večery seděl u stolu a místo toho, aby spolu „vrkal“, tak muž neustále zíral do otevřeného notebooku a během večera absolvoval asi deset „důležitých“ telefonátů. Telefonoval a esemeskoval i při jídle a se svou partnerkou prohodil asi pět slov. Třetí den jsem ji spatřila, jak odchází se sbalenou taškou a manželovi říká: „Tak to byla poslední kapka, hezky si to tady užij.“ A odkráčela na autobusovou zastávku. Muž nechápavě zíral, než skutečně pochopil, že to myslí vážně. Ano, pokud jste vrcholový manažer, je možná i částečně pochopitelné, že jednou za den zkontrolujete, zda se firma nepotopila nebo jestli jste nedostal padáka, ale co je moc, toho je příliš. Pokud se ale dohodnete, že večer budete koukat na stažený film na notebooku, proč ne?

     

  • Děti, oblékání a další nezbytnosti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Máme tři děti a od malička s nimi jezdíme na hory. A musím přiznat, že někdy to bylo na konci týdne skoro na rozvod. Dobře se předem připravte a stanovte si "pravidla hry". Čím menší děti, tím samozřejmě náročnější. Důležité je, abyste si spravedlivě a taky prakticky rozvrhli den. Kdo ráno obstará děti? Kdo jim připraví všechny ty oteplovačky, čepice, šály, rukavice? Kdo s nimi bude dopoledne jezdit na svahu? Kdo bude kontrolovat, jestli si nezapomněly na chalupě přilbu? Po mnoha letech zkušeností doporučuji, abyste si s partnerem „rozdělili“ dny (pondělí on, úterý vy) nebo aby byl jeden z vás s dětmi dopoledne a druhý odpoledne. Fajn určitě taky je postarat se o to, abyste doma nezapomněli vše potřebné oblečení na lyže a zimní radovánky. I zapomenuté ponožky a rukavice můžou zkazit celou dovolenou a vyvolat konflikt a hádku.

     

     

  • Nejste realisté a máte jiné představy

    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle psycholožky Jitky Nesnídalové je právě to jeden z největších krizových momentů na každé partnerské a rodinné dovolené. Neumíme být bohužel realisté. Je jasné, že nikdy úplně nesladíte představy všech členů rodiny a ne všechno vyjde na jedničku. Nezažijete jen úžasné dny plné slunce, taky může začít chumelit, nebo dokonce pršet, ale s tím nic nenaděláte. Celodenní pobyt s rodinou vyžaduje velkou míru tolerance a pochopení, vše má svá různá úskalí. Nemusíte dělat všechno spolu, buďte realisté a nepoukazujte na partnera, že dělá všechno špatně. Jestli chce jet na běžky, ať si klidně jede – vy budete s dětmi, nebo když je nemáte, budete si jezdit sama na sjezdovkách a dopřávat si na svahu bombardino. I na společné dovolené má každý právo na tzv. neorganizované volno, kdy si dělá, co ho napadne, jak dlouho chce...

    Video se připravuje ...
    Předvádět se se mnohdy nevyplácí! • VIDEO: youtube.com_filmexporthomevideo/BPŽ

  • Kocovina jako zdroj konfliktu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Na dovolené ztrácíme zábrany a hlavně chceme vypnout z pracovního nasazení. Je tedy pochopitelné, že se mnohem častěji a více odvážeme, a to i v konzumaci alkoholu. Někteří popíjení zdatně zahájí už na svahu a večer to pak „dorazí“ v penzionu deseti pivy nebo dvěma lahvemi vína. Není zrovna hezké, když jsou s vámi děti a váš partner to přežene. A navíc vás to pěkně vytočí, protože vy pít samozřejmě kvůli dětem nemůžete. Kocovina následující den a polehávající muž v posteli – taky žádná dvakrát velká sláva. Kterou ženu by to nenamíchlo? Takže pokud jde o alkohol, "pravidla hry" si stanovte i v tomto směru dopředu. Budeme pít? Ok, ale máme děti, takže jen s mírou. Nemáme děti? Ok, klidně se jeden večer opij, ale další večer se budeš věnovat mně.

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.