Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 nejšílenějších antikoncepčních metod našich předků

  • 5 nejšílenějších antikoncepčních metod
    15. února 2024 | 06:00

    I když v dávné minulosti lidstvo moc antikoncepci neznalo a nevyužívalo, protože žádoucí přece jenom bylo zplodit co nejvíce potomků, a zajistit tak pokračování rodu, spousta nešťastných žen se uchylovala k nejrůznějším babským radám a ověřeným prostředkům znemožňujícím početí.

    Četnými porody zmožené manželky, svobodné dívky či prostitutky tajně sahaly po rozmanitých antikoncepčních metodách, aby ulevily svému tělu, zabránily hanbě nebo životu v chudobě a strádání. Co a kdy se nejčastěji používalo? Příklad si asi dnes z těchto prostředků brát nebudeme…

  • Citron v pochvě

    5 nejšílenějších antikoncepčních metod
    Autor: istock.com

    Antikoncepce našich předků byla samozřejmě přírodní a většinou bariérová nebo na bázi spermicidních prostředků. Jedním ze snadněji dostupných tipů, obzvláště v oblastech Indie, Egypta a jižněji položených přímořských států, bylo používání citronu. Záznamy o tomto způsobu sahají až do antiky. Ženy si do pochvy vkládaly rozpůlený citron, ten jednak sloužil jako bariérová antikoncepce, jednak jeho kyselost spolehlivě hubila spermie. Obdobně se používala mořská houba, ideálně napuštěná octem nebo olejem či citronovou šťávou. Tyto prostředky používaly i naše praprababičky.

  • Sušený krokodýlí trus byl sázka na jistotu

    5 nejšílenějších antikoncepčních metod
    Autor: istock.com

    Obtížněji by se u nás sháněl krokodýlí trus, ovšem ve starověkém Egyptě do něj ženy zřejmě šlapaly na každém kroku. Takový sušený krokodýlí trus byl sázka na jistotu: rozmělnil se s mokrým jílem nebo medem a tato pasta se vtírala hluboko do pochvy. V Indii mohl dost dobře posloužit i trus slona, jinde zase strouhané jelení parohy. Mužům to zřejmě nepřekáželo a spolehlivý antikoncepční prostředek, který zabránil přístupu spermií na ta správná místa, byl zaručen. Ostatně jako antikoncepce se používal i samotný med, který díky své lepkavé konzistenci zpomalil a zalepil spermie natolik, že to jednoduše vzdaly. Med se mohl libovolně míchat s olivovým olejem či kakaovým máslem a tyto čípky se před souloží vkládaly do pochvy. K tomu účelu dobře posloužily třeba i vosk nebo plátno napuštěné šťávou z akátu.

  • Plivání do žabí tlamy a výplachy kravskou močí

    5 nejšílenějších antikoncepčních metod
    Autor: istock.com

    Jednou ze středověkých metod bylo vykuřování pochvy nejrůznějšími bylinami se silnými, často i halucinogenními či jinak toxickými účinky. K tomu nesměla chybět správná zaříkávadla. Tyto prostředky ale často sloužily až po souloži k následnému vyvolání menstruace, či dokonce potratu. Ženám pomáhaly i amulety všeho druhu, početí prý zabraňoval škapulíř s dětskými zuby, zvířecím trusem, kostmi nebo sušenými análními otvory zvířat. Jako antikoncepce údajně fungovalo trojnásobné plivnutí do žabí tlamy nebo se po souloži skákalo sedmkrát dozadu. Kromě vykuřování se praktikovaly i výplachy pochvy kravskou močí nebo vodou z prudce ochlazených kovářových kleští, což zase souviselo s chemií – zajišťovalo to prostředí hubící spermie. Jedním z pověstných zaříkávání bylo například toto: „Ty, která jsi počala, aniž bys zhřešila, dej, abych zhřešila, aniž bych počala.”

  • Čípky s chininem a jiné dráždivé chemikálie

    5 nejšílenějších antikoncepčních metod
    Autor: istock.com

    Kromě bariérové antikoncepce a nejrůznějších pesarů i předchůdců nitroděložních tělísek (například ve starověku to byly spirálky ze slonoviny sloužící jako nitroděložní tělísko) si ženy pomáhaly nejrůznějšími dráždivými prostředky, které měly za úkol zahubit spermie. V 19. století se rozmohly výplachy chemikáliemi nebo zasypávání rodidel různými prášky, jež se do pochvy aplikovaly foukacími balonky. Tyto prášky však byly hodně dráždivé a narušovaly přirozené prostředí. Způsobovaly pak četné a nepříjemné záněty pochvy. Z dráždivých prostředků to byly například čípky z kakaového másla s obsahem chininu nebo jiných dráždivých látek. Rozsáhlé infekce rodidel vyvolávaly i pryžové pesary zasypané chemií, které se zaváděly do pochvy na delší dobu a měly na svém místě zůstat třeba od konce jedné menstruace do začátku druhé.

  • Kondomy na opakované použití

    5 nejšílenějších antikoncepčních metod
    Autor: istock.com

    A jsme u pánské antikoncepce, která má také svůj vývoj a v době rozvoje syfilidy se začala stávat nutností. Ví se, že k tomuto účelu dobře sloužily ovčí střívka či rybí měchýře, jsou ale známé i prvotní látkové kondomy, které se přivazovaly šňůrkou, aby držely na svém místě. Guma přišla na řadu až později. Podle Casanovy se kondomům začalo říkat „anglický jezdecký plášť”. Původní kondomy se ale nevyhazovaly, používaly se opakovaně. Ovčí střívka se vždy před použitím namáčela v teplém mléce, aby změkla, první gumové kondomy se pak po každém použití vymývaly, zasypávaly zásypem, aby se neslepily, a sušily se na speciálních – k tomuto účelu vyrobených – stojanech.

Autor: Taťána Kročková
Klíčová slova:  antikoncepce, spermie, kondom, med, Indie, Egypt
Diskuse ke článku
.