Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tabu: Může anální sex roztáhnout svěrač a narušit jeho funkci?

  • Honila se vám někdy hlavou myšlenka o tom, že by mohl být anální sex zdravotně nebezpečný?
    5. ledna 2016 | 06:00

    Je jedno, jestli jste ještě anální sex nevyzkoušeli, ale lákalo by vás to nebo jste už úplní mistři oboru. Vždycky se objeví otázka, kterou se bojíme či stydíme vyslovit. Může pravidelné provozování análního sexu narušit fungování řitního otvoru? Jinými slovy, nemůže vést k oslabení svěrače? 

  • Odborníci tvrdí

      

    Autor: shutterstock

    O tom, že by se praktikováním análního sexu mohl narušit nebo roztáhnout konečník, odborníci nehovoří. Tvrdí, že může maximálně částečně povolit sval kolem řitního otvoru. Nemusíte ovšem panikařit, Kegelovy cviky na posílení pánevního dna zabírají stejně dobře na posílení svalů řitního otvoru, takže se dají krásně zpevnit a vycvičit. Svalstvo tedy ohroženo není, ovšem jsou tu další věci, které je třeba hlídat, aby nedošlo ke zranění. 

  • Lubrikace je nutná

    Autor: shutterstock

    Řitní otvor ani konečník nedokážou produkovat zvlhčující látky, které by – podobně jako při průniku do vaginy – pomáhaly hladkému a příjemnému průběhu styku. Jelikož tkáň je zde velice citlivá a jemná, mohlo by bez použití lubrikantu dojít k bolestivým trhlinkám. Nedostatek lubrikace také zvyšuje riziko vzniku hemoroidů.

  • Uvolněte se

    ...
    Autor: shutterstock

    Pokud se neuvolníte, tak stejně jako vy budete napjatá a stažená, tak na tom bude i váš svěrač. Takhle staženým otvorem se dovnitř těžko něco dostane. Pokud se neuvolníte, může dojít ke zranění. 

  • Používejte kondom

     
    Autor: Shutterstock.com

    To, že je použití kondomu důležité jako ochrana před pohlavními chorobami, je snad všem už jasné, ale stejně tak chrání kondom před bakteriemi, které se nacházejí v konečníku. Je jen ve vašem zájmu, aby si ho váš partner nasadil, protože bakterie, které se nacházejí v této části těla, nechcete v jiných částech, které by mohl jeho penis při dalších akcích navštívit. 

  • Zdravotní stav

     
    Autor: Shutterstock.com

    Měla byste být obeznámena se svým zdravotním stavem. Pokud například trpíte syndromem dráždivého tračníku, není anální sex zřejmě dobrý nápad. Mohlo by totiž dojít k tomu, že sexem spustíte záchvat a bude po náladě. Pamatujte si hlavně jednu věc: pokud vám není něco příjemného a působí to na vás špatně, je skutečně něco špatně a je možná na čase dát si pauzu.

Diskuse ke článku
.