Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč máme orgasmus? Zasloužíme si trochu radosti!

Ženský orgasmus je zcela jiný, než ten mužský.
16. prosince 2011 | 11:05

Francouzi mu říkají la petite mort. Malá smrt. Orgasmus, zvláště ten ženský, je však ještě mystickejší a záhadnější než samotná smrt. Dodnes nevíme, kde se v ženském těle vzal.

Orgasmus versus fotbal

Mužský orgasmus je proces celkem jednoduchý, zjevný a jednoznačně spojený s rozmnožováním. I když muž nijak vědomě netouží po potomstvu a i když žena není ani nikde nablízku, každý jeho orgasmus je spojen s výronem semene a tedy s potenciálním plozením. Jednoduše, příroda to zařídila tak, aby mužský akt rozmnožování byl úzce spjat s těmi nejpříjemnějšími fyzickými pocity, jaké kdy muž může zažít. Pokud by bylo fyzicky příjemnější sedět u televizoru nebo hrát fotbal, lidstvo by dávno vymřelo.

Ženský orgasmus je zcela jiný. I když existují ženy, které ho dosahují snadno a rychle, i když dnes již není žádným tabu a záhadou, návody, jak ho dosahovat, zkvalitnit a zmnohonásobit, se dají najít všude a žádná žena není odkázána jen na vlastní objevování těla a řeči zkušenější kamarádek, i tak není při každém sexu samozřejmostí. Jeho kvalita, trvání a síla prožívání závisí na velkém množství činitelů. Od čistého povlečení po nepříjemný pohovor v práci. A to jsme se ještě nedotkli (ne) schopností mužů ženám při dosahování orgasmu účinně pomoci. Co je však na ženském orgasmu velmi rozdílné od toho mužského, je, že není přímo nutný pro rozmnožování. Ale přestože po celá staletí mohly být různé ženské činnosti příjemnější než plození dětí s necitlivými misionáři, i tak lidstvo nevymřelo.

Vyhnání z ráje a evoluce
Orgasmus
Autor: profimedia.cz

Kde se tedy u žen orgasmus vzal? Dar od pána Boha, alespoň toho křesťanského, můžeme s jistotou vyloučit. Vždyť při vyhnání z ráje nám celé rozmnožování pořádně zkomplikoval tím, že budeme rodit v bolestech. Těžko uvěřit, že by při tom trestání hříšnice zapomněl Evě odebrat orgasmus. Zůstávají nám tedy jen vědecké hypotézy, které hledají evoluční smysl orgasmu pro ženu, a tedy i lidstvo jako takové.

Evoluční teorie předpokládají, že naše sobecké geny se chtějí stále a v co největším počtu reprodukovat. Naše tělo je jejich nástrojem, a tak ho vylaďují jako hodinář všelijakými kolečky, ručičkami a mechanismy, aby takto vylepšené lidská těla donutili navzájem se co nejvýhodněji pářit a co nejčastěji se rozmnožovat. My to můžeme vnímat jako lásku, poblouznění, vědomé rozhodnutí, ale ve skutečnosti nás geny tisknou všechny pákami stále jen do toho jediného - množit se. Je to samozřejmě celé mnohem komplikovanější, ten hodinář je dost slepý a pomalý, pracuje systémem pokus-omyl a trvá mu celá tisíciletí, než zjistí, že něco funguje lépe, a to nechá přežít, a co nefunguje, to nechá vyhynout, ale pro naše zkoumání orgasmu tato představa bude stačit.

Orgasmus
Autor: profimedia.cz
Misionáři a kameramani

Vědci pátrající po ženském orgasmu tedy přirozeně začali zkoumat právě
tam - při rozmnožovacím aktu, při samotném sexu. Předpokládali, že pokud už evoluce zajistila schopnost mít orgasmus, musí nějak pomáhat dosáhnout jediného cíle - otěhotnění, i když ne přímo a i když při něm není zcela nezbytný. Podle jedné z celkem zábavných starších teorií má například orgasmus ženu unavit, aby zůstala ležet na zádech a nic z ní nevyteklo. Tuto teorii určitě vymyslel muž, který si nevšiml, že po orgasmu jsou ženy mnohem méně unavené než muži a navíc nejlépe dosahují orgasmu v poloze nahoru, tedy zcela kontraproduktivní k oplodnění.

Další vědci se při zkoumání vybavili hi-tech zařízeními, na penis zkoumaným mužem připevnili optické vlákno kamery, aby mohli nafilmovat, co se děje přímo uvnitř. Těmi badateli byli Robin Baker, autor i u nás vydané a několikrát vyprodané knihy Válka spermií, a jeho kolega Mark Bellis. Při tomto důkladném zkoumání zjistili, že při stazích dělohy se jí krček opakovaně noří do vyroněného semene. Vyvodili z toho závěr, že kontrakce při orgasmu slouží k nasátí spermatu přes krček do dělohy, čímž se zvyšuje naději na oplodnění. Kniha Válka spermií je fascinující čtení o různých metodách, jak si ženy i muži dokážou na nevědomé úrovni pomoci k co nejvýhodnějšímu způsobu oplodnění, ale to teď nechme tak. Faktem je, že Bakerovu teorie a metodologii jeho pokusů mnozí vědci zpochybňují.

Náhoda a láááska
Orgasmus
Autor: profimedia.cz

To není nic neobvyklého, přívrženci každé teorie zpochybňují argumenty těch ostatních. Antropolog Donald Symons zpochybnil všechny evoluční teorie dohromady a tvrdí, že ženský orgasmus není dílem ničeho jiného než prachobyčejné náhody. Máme ho proto, že ho na reprodukci potřebují nutně muži. Jelikož obě pohlaví mají stejný stavební plán těla, pohlavní diferenciace nastává až v osmém týdnu těhotenství, prostě nám tam zcela náhodně a bez záměru zůstali nervová zakončení, které jsou potřebné u mužů. Tak si je můžeme bezúčelně a radostně vychutnat, když už je máme. Například i v bazénu s teplou vodou.

Ženský orgasmus sice nepomáhá přímo u oplodňování, možná vůbec nijak, mnozí vědci však znovu dokazují, že je důležitý pro posílení partnerského pouta s mužem. Ženy podle průzkumů dosahují orgasmu častěji a kvalitnějšího, když jsou zamilované. Evoluce tedy naši sexualitu opět rozdělila dvěma směry - muže orgasmus podněcuje k častějšímu sexu, ženy k budování vztahu. Podle psychologa Jareda Diamonda je sex příjemným tmelem pro pár starající se o bezbranné dítě.

Trychtýř a duše

Od vyhnání z ráje jsme se přes vnitřní obraz dělohy dostali až k lásce a výchově. A tady bychom mohli skončit, kdyby se nám do toho nezamíchala okultní kamarádka numeroložka Zlatica Mokráňová. Ona si totiž myslí, že orgasmus se dá vysvětlit z hlediska mystiky, magie a karmy, a to celkem jednoduše.

"Orgasmus je nálevkou na přilákání duše inkarnující se do těla, aktivuje se jím karma. Prostřednictvím orgasmu se realizují, resp. materializují myšlenky obou bytostí a navíc se jím odbourávají obranné psychologické mechanismy," řekla a mysticky a pragmaticky dodala: "Aspoň trochu radosti v tomhle 'poonděném' životě si zasloužíme, ne?"

Autor: EVA, Elena Akácsová, Klena