Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krutá pravda: Proč žena kývne na sex?

Jsem s ním naprosto šťastná.
8. září 2009 | 18:36

Existují ženy, které od milování čekají, že se země zachvěje. Ale na každou takovou připadají dvě další, které kývnou na sex z mnohem praktičtějších důvodů.

Aby zahnaly nudu. Pro klid v domácnosti. Proti bolení hlavy... Zkrátka ženy se milují z mnoha různých důvodů a romantika i vášeň jsou na seznamu docela nízko. To všechno odhaluje nová kniha s lakonickým názvem Proč se ženy milují (Why Women Have Sex), kterou napsali Cindy Mestonová a David Buss z Texaské univerzity.

Jedna z tisícovky dotázaných žen dokonce přiznala, že se s manželem miluje jednoduše proto, aby vynesl koš se smetím, píše list The Daily Telegraph. "Výzkum ukázal, že většina mužů shledává většinu žen alespoň trochu a nějak sexuálně přitažlivými, zatímco většinu žen většina mužů sexuálně vůbec nepřitahuje," říkají autoři knihy.

A kde chybí přitažlivost, tam nastupuje široká škála důvodů, proč se s nějakým mužem vyspat. Jedna z dotázaných například uvedla, že to dělá kvůli duchovnímu zážitku, protože: "Milování je nejblíže bohu."

Ale většina vysvětlení je mnohem přízemnější; 84 procent dotázaných připouští, že sex je pro ně způsobem, jak si udržet klid v domě nebo úplatkem za domácí práce. Jedna z žen uvedla: "Miluju se, abych zahnala nudu. Je to snazší než se hádat a dává mi to aspoň pocit, že něco dělám."

Tohle asi nebude pro muže vítaná informace, ale je to tak: část žen přiznává, že na sex kývnou jen ze sympatie, přičemž jedna připustila: "Vyspala jsem se s několika muži, protože mi jich bylo líto."

Řada dalších ovšem má sobečtější motivy, kdy hlavním faktorem je finanční či materiální "odměna". V rámci jedné studie, kterou autoři uskutečnili mezi studentkami, připustila každá desátá, že "měla sex výměnou za dárek", další pak uváděly například: "Koupil mi prima večeři" nebo: "Utratil za mě předtím spoustu peněz", případně: "Ukázal mi svůj extravagantní život."

A místo lásky nebo romantiky je pro mnohé ženy sex jednoduše a pouze zábava. Šest z deseti vysokoškolaček připustilo, že spaly se svým kamarádem, se kterým nechodily. Aneb jak prohlásila jedna z nich: "Život je zatraceně krátký, aby člověk čekal celé roky, než se zas bude moct pomilovat."

Autor: ČTK, šim