Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miluji ji víc než muže

23. září 2008 | 15:12

Pohodový život, spokojené manželství, jen "v posteli" to trochu neklape... S tím se potýká mnoho párů. Jaké otřesné prozření je ale čeká, když zjistí, že za problémy v intimním životě vězí homosexuální orientace partnerky.

"Ahoj, jsem vdaná, ale vím že to tak nemá být, jen jsem to zjistila až teď. Chci poznat nějakou dívku, zatím jen nezávazně..." Podobný inzerát najdete po chvilce hledání na internetu poměrně často v sekcích Ona hledá ji nebo Lesbička hledá ji.

Je to taková podivná nevěra. Některé nezúčastněné muže možná spíš vzrušuje, než aby je pohoršovala. Jaké peklo ale zažívají ženy, které zjistí, že jejich city a sexuální vzrušení nepatří mužům – jejich partnerům a manželům – ale jiné ženě? Co prožívají při vědomí, že jejich touha se rovná rozbití rodiny? Mají představu, co si o tom pomyslí jejich děti?

Těžší život ...
"Homosexuálové to mají obtížnější. Kdyby si mohli vybrat, asi by volili heterosexualitu. Ta je jednodušší. Skýtá také větší možnost výběru partnerů," říká sexuolog Zlatko Pastor.

"Přerodu, kdy lesba – homosexuální žena, termín vytlačuje doposud rozšířenou a neodůvodnitelnou zdrobnělinu lesbička – nebo gay zjistí, jak to s nimi doopravdy je, se říká coming out, čili veřejné přihlášení se k homosexuální orientaci. Ten proces bývá většinou delší a bolestný a naráží na nepochopení okolí, zpočátku hlavně vlastní rodiny."

Ve slepé uličce
Ovšem řešení, kdy se homosexuálně orientovaní lidé rozhodnou zůstat, například kvůli dětem, ve svazku s heterosexuálním partnerem, není dobré, zejména pokud jsou oba sexuálně aktivní. "Určitě to nebude úplně radostné soužití. Ale znám i katastrofálnější kombinace, třeba život s alkoholikem nebo agresorem. Ty bývají daleko smutnější a mnohem častější a trvalý harmonický celoživotní svazek takovýmto – i adekvátně sexuálně orientovaným partnerem – bývá problematický, takřka nemožný. A při soužití lidí s opačnou sexuální orientací to bývá ještě problematičtější," říká Radko Pastor.

Jak se u nás žije homosexuálům podle práva

- V roce 1993 byla v ČR homosexualita vyňata ze seznamu nemocí.

- Novela zákoníku práce od roku 2001 vylučuje diskriminaci při výkonu profese z důvodu sexuální orientace.

- V roce 2006 vstoupil v platnost zákon o registrovaném partnerství.

ANNA (45)

Myslela jsem, že to tak má být
Anna je jemná blondýnka s trochu ustrašenýma očima. Pracuje jako fyzioterapeutka v malém městě a má dva dospívající syny. Honzovi je 14 a Petrovi 17 let.

"Vlastně jsem na sobě nikdy nesledovala, jestli se mi líbí kluci, nebo holky. Pubertu jsem přečkala bez problémů, přišla jsem o panenství... Zážitek to nebyl nic moc, stejně jako další občasné sexuální zkušenosti s muži, ale myslela jsem si, že to tak má být."

Sex s manželem se mi hnusí
"Už jsem se smiřovala s tím, že zůstanu sama, a nijak zvlášť jsem to neřešila, spíš moje rodina. Nakonec jsem se vdala ve dvaatřiceti a myslela jsem, že z lásky. Vzala jsem si muže, který nebyl vášnivý, stejně jako já. Jenže po pár letech, zejména po narození dětí, můj úplný nezájem o sex začal dělat problémy. Manžel mě vůbec nepřitahoval, bylo mi odporné se s ním milovat. Cítila jsem, že něco není v pořádku, ale nechtěla jsem si to přiznat. Nastala krize, která se vleče už léta. Rodinu držím jenom kvůli tomu, že miluji své syny.

Konečně vím proč
Před dvěma lety jsem potkala mladší ženu, o které jsem už od začátku věděla, že je lesbička. Zamilovala jsem se do ní, i když jsem předtím k žádné jiné ženě nic podobného necítila. Nejdřív jsem city k ní tajila, ale po půl roce jsem se jí svěřila. Milujeme se, stále na ni myslím. Vymýšlím si nejrůznější výmluvy, abych se s ní mohla vidět. Je to něco neuvěřitelného. Já že nejsem vášnivá? Teprve teď jsem pochopila, co je vášeň! Když jsem s ní, je to euforie, doma peklo. Rodinu rozbít nechci, sama nevím, jak to celé dopadne. Jisté je, že dlouho už to takhle nevydržím."

Holky s holkama
Autor: scom

VĚRA (59)

Zpověď
Mám 2 dospělé děti a 4 vnoučata. V 52 letech jsem ještě žila obyčejným životem vdané zaměstnané matky a čerstvé babičky dvou holčiček.

Ani spokojená, ani nespokojená
V zaměstnání jsem tenkrát pracovala pod stálým tlakem, který hraničil se šikanou ze strany mladých spolupracovnic, v manželství jsem prostě žila – ani spokojená, ani nespokojená, prostě jsem žila. Nikam jsem nechodila, muž si to nepřál, sex mi nikdy moc neříkal, zkrátka obyčejný, v podstatě nudný život.

Moje "první láska"
V té době jsem začala mít problémy. Uvědomila jsem si, že víc zapomínám, nesoustředím se na práci, dělám chyby, jsem unavená. Měla jsem problémy třeba i jenom pověsit prádlo. Časem jsem musela vyhledat lékaře, onemocněla jsem totiž depresí. V zaměstnání jsem práci těžko zvládala, užívala jsem léky.

Tehdy k nám nastoupila nová zaměstnankyně, o 3 roky mladší než já. Bylo tedy logické, že bychom si spolu mohly rozumět. Něco se ale ve mnězačalo měnit. Když se na mě dívala, její pohled jako kdyby mě spaloval. Kolikrát jsem se celá rozechvěla a musela jsem se otočit, aby to na mně nikdo nepoznal. Nejdřív jsem ji nesnášela, bála jsem se jí. Zdálo se mi, že do mě vidí, že ví, co si myslím, že se jí bojím, ale že mě zároveň přitahuje. Vztahy s mladšími spolupracovnicemi se zklidnily, z nové kolegyně se stala kamarádka. Milovala jsem ji. Ještě to ale nebyl naplněný vztah, po jakém jsem začala toužit. Představovala jsem si milování, ale s ní ne. V noci se mi zdávalo, že vedle sebe cítím ženské tělo, něžné ruce, které mě hladí, a jak já ji začínám dobývat. Z toho snu jsem se probouzela šťastná, ale nenaplněná.

Sny se mi vyplnily
Po čase jsem změnila zaměstnání a přes nesouhlas manžela se rozvedla. Stále spolu ale žijeme. Na inzerát jsem se seznámila se svou nynější přítelkyní, s kterou se pravidelně setkáváme.

Nejdřív to nebyla láska, ta přišla časem. Pomalu, pomaloučku jsme se poznávaly, milování s ní mě naplňuje štěstím, toužím po jejích dotecích a toužím se dotýkat zase jí. Je jemná, něžná, je moje láska.

Sny se mi vyplnily a skutečnost je o mnoho krásnější než nejfantastičtější představy. A nejde jenom o milování. I jako partnerka, přestože s ní nežiju, je přítelkyně senzační.

Tehdy to bylo jiné
Když se vrátím do minulosti, vím, že něco se mnou úplně v pořádku nebylo. Kolikrát mě napadlo, jaké by to bylo dotknout se kamarádky, vzít ji za ruku, obejmout ji. Bála jsem se podívat ve sprše na plovárně na nahou ženu nebo dívku, všechny tyto myšlenky jsem se snažila zaplašit, tehdejší doba a výchova ve mě až příliš hluboko zakořenily.

V dnešní době bych možná volila jiný život, i když děti jsem vždycky moc chtěla. Cítila jsem, že bez nich by mi něco chybělo.

Moje rodina
Manžel se s tím nesmířil. Je to nad jeho chápání, a tak o tom nemluvíme. Děti se nic neptají, snaží se chovat, jako kdyby bylo všechno v naprostém pořádku. Část dovolené trávím s rodinou a část s přítelkyní – uráží mě slovo milenka – , která je taky rozvedená. Myslím si, že její syn si na mě docela zvykl, vycházím s ním dobře a na to, co je mezi mou přítelkyní a mnou, se nikdo neptá.

Všichni žijí svůj život, jen já bych potřebovala rozhřešení a radu, jak se s touto situací vnitřně vyrovnat. Stále mám totiž pocit, že jsem všem ublížila a stále ubližuji. Mám na to právo?

Linka duševní tísně

476 701 444

Provozní doba: nonstop

Odborníci na lince umí řešit mimo jiné i problémy s odlišnou citovou a sexuální orientací, například problematiku coming out (odtajnění své sexuální orientace). Pomoc můžete hledat v síti poradenství vytvořené regionálními gay organizacemi ve spoluprací s psychiatry a sexuology.

Info: http://gay.iniciativa.cz

Nebály se to říct

Martina Navrátilová (52)

Překonala strach promluvit
"Teprve, když jsem byla na pochodu gayů a lesbiček, měla jsem pocit, že mi fandí úplně všichni," říkala v televizním pořadu 13. komnata Martiny Navrátilové tenisová legenda. Martina se svou orientací netají a patří mezi nejznámější lesbické celebrity.

Jodie Fosterová (46)

Rozchod po dlouhém vztahu
Známá hollywodská herečka se zapsala do paměti diváků filmem Mlčení Jehňátek, za který získala Oskara za hlavní roli. Letos v květnu se po patnácti letech vztahu rozešla se svou přítelkyní, se kterou vychovávala dvě děti.

Anne Heche (39)

Má v tom zmatek
Tři a půl roku měla vztah s americkou komediální herečkou Ellen De Generesovou. To jí ale nebrání v manželství s muži. Vzhledem ke svým výstřelkům a údajným psychickým problémům prohrála boj o syna v rozvodové bitvě s kameramanem Colemanem Laffoonem.

Herečka Cynthia Nixon (42)

Příběh z Hollywoodu

Jedna z hvězd seriálu Sex ve městě měla pěkně zapeklitý sexuální život. Ještě ve svých osmatřiceti letech vedla spořádaný partnerský život bez afér. Její vztah s učitelem angličtiny Dannym Mozesem trval už od střední školy a narodily se jim dvě děti – dcera Samantha (11) a syn Charles (6).

V roce 2004 Cynthia opustila svého přítele a letitý heterosexuální vztah vyměnila za poměr se ženou. Zamilovala se do své kamarádky Christine Marioni. Děti prý rozchod nesly velmi těžce. Celou rodinu její přiznání dovedlo do krize.

Po několika měsících se Cynthia rozhodla představit přítelkyni rodině a dětem. Po těžkých zkouškách celé rodiny, soudních tahanicích o děti a nepřátelství mezi bývalými partnery nakonec zavládl smír.

Děti dostala do péče Cynthia, s otcem se pravidelně vídají. Dokonce i Samatha, která matčinu novou přítelkyni zpočátku nesnášela, se s ní smířila. Teprve letos na jaře, po čtyřech letech soužití, Cynthia otevřeně promluvila o své lásce k Christine. "Jsem jenom žena, která miluje jinou ženu," prohlásila.

ilustračné foto
Autor: famous

SLOVO ODBORNÍKA

MUDr. Zlatko Pastor, vedoucí lékař GONA s.r.o.
gynekolog, porodník a sexuolog

Jaké procento žen v české populaci má lesbickou orientaci?
Dojít k přesnému číslu o homosexuální orientaci populace je prakticky nemožné. Vždy jde pouze o odhady. Hovoří se o čtyřech procentech, ale jestli jsou to ve skutečnosti tři nebo šest, tak na tom zase tolik nezáleží. S intimními záležitostmi se lidé tak často nesvěřují, natož aby o nich vyplňovali dotazníky. Mnozí si nejsou vlastní sexuální orientací úplně jisti tak, jak by nám mohlo připadat. Ve většině případů samozřejmě existuje jasně hetero nebo homosexuální orientace, ale pozorujeme i plynulé přechody od jednoho pólu k druhému. Minimálně v sexuálních snech, fantaziích a představách se homosexuální motivy objevují alespoň občas skoro u každého z nás.

Může dospělá žena začít pochybovat o své heterosexualitě?
Může. Může ovšem také začít pochybovat i o své homo nebo bisexualitě. Známe případy, kdy žena po mnohaletém manželství a s dětmi konečně pozná – třeba po skvělém homosexuálním zážitku – svoji skutečnou orientaci, odchází za svojí partnerkou a nic jí v tom nezabrání. Nebývá to však typické.

Jak se v takové situaci zachovat?
S lehkou nadsázkou můžeme říct, že žijeme pod heterosexuálním diktátem. Vše je nastaveno podle heterosexuální většiny. I vaše otázka – "Jak se v této situaci zachovat?" – může někomu znít podobně jako: "Co dělat v případě požáru nebo jiné živelné katastrofy?" Bojovat s vlastní sexuální orientací sice jde, ale je to zbytečné, stejně jako boj s větrnými mlýny. Záleží na mnohém, obecné rady neexistují. Problémy je důležité řešit s odborníky, nedusit je v sobě. Naštěstí už existuje mnoho kontaktů na gay komunity, kde vám poradí.

Nepropásněte!

Zaujalo vás téma dvou zamilovaných žen? Pak ve středu 24. září od 20 hod sledujte televizi Nova, kde poběží 3. díl cyklu příběhů Soukromé pasti. Nese název "Jiná láska". Herečka Zuzana Stivínová v něm ztvárňuje šťastně vdanou ženu. Vše jí klape, včetně sexu s manželem. Ovšem jen do doby, než se skutečně zamiluje. Do své mladší kolegyně...

Zaujalo vás téma dvou zamilovaných žen? Pak ve středu 24. září od 20 hod sledujte televizi Nova, kde poběží 3. díl cyklu příběhů Soukromé pasti.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Olga Poucheová