Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plánujete společné bydlení? Připravte se, tohle všechno se změní

Plánujete společné bydlení? Pak pozorně čtěte!
7. února 2022 | 06:00

Blíží se svátek svatého Valentýna, který bývá nejen oslavou lásky, ale také dnem, který často posouvá vztah na další úroveň. Romantické žádosti o ruku patří k nejčastějším krokům a podle realitních ukazatelů se k tomuto datu váže i zvýšená poptávka po nemovitostech. Jinými slovy – velký počet párů se rozhodne právě v tento čas pro společné bydlení.

Zní to krásně, jenže ocitnout se v jedné domácnosti může také znamenat konec platnosti rčení, že láska je slepá a hory přenáší. Aby z vašeho zamilovaného soužití nebyla brzy noční můra, připravte se už dopředu na všechno, co může být úplně jinak než doposud.

Zlozvyky vyjdou na světlo

Dlouhé měsíce jste si užívali romantických schůzek a máte pocit, že se znáte navzájem velmi dobře. Je hezké, že se nemůžete dočkat, až budete jen sami ve svém vlastním hnízdečku lásky. Ale bohužel nebude všechno tak růžové, jak se může na začátku zdát. Teprve teď vás čeká první opravdová zkouška. Až společné soužití totiž pořádně prověří, zda k sobě opravdu patříte a zda je vaše láska dost silná. S čím tedy počítat, když se chystáte žít se svou láskou?

Video se připravuje ...
Jak bydlí Emma Smetana? • VIDEO: Videohub

Když spolu začnete žít, situace se po krátkém čase změní. Budete nejspíš narážet na své každodenní zažité zvyky, ať již jde o používání koupelny, trávení času u počítače či věnování se něčemu jinému než sobě navzájem. A budete je muset změnit nebo alespoň přizpůsobit. Ne vždy je samozřejmě zjištění partnerových nedostatků příjemné. A možná při tom už navždy sundáte růžové brýle. Ale věřte, že každý muž nějaké nedostatky má, ani my nejsme přece dokonalé. Takže je zbytečné se rozčilovat nad stále zvednutým prkénkem nebo hromádkou neuklizeného oblečení. Pořád ještě máte šanci, že ho tyhle zlozvyky odnaučíte.

Ztratíte soukromí

Pokud bydlíte se spolubydlícími, můžete se v případě potřeby zavřít v pokoji. S milovaným partnerem to není vždy tak jednoduché. Ze začátku si budete užívat každičké společné chvíle, časem ale přijde vystřízlivění. A každý bude chtít mít také nějaký svůj čas pro sebe. Proto je důležité mít alespoň svůj malý koutek, který bude jen váš. Místo, kde můžete mít své osobní věci a kde se vám nikdo nehrabe. Speciálně v případě, že se stěhujete do bytu, kde již jeden z vás žije, může se v něm ten druhý cítit stále trochu na návštěvě. Proto je vždy dobré bydlení od začátku přeorganizovat a uzpůsobit dvěma lidem. Tak, aby měli oba potřebný prostor na všechny své věci, ale také potřebné pohodlí.

Budete muset dělat kompromisy

Pokud se stěhujete do prázdného bytu a čeká vás zařizování, připravte se na to, že budete muset dělat kompromisy. Je pravděpodobné, že ve všem nebudete mít stejný vkus. A možná se kvůli tomu chytnete. Ale je potřeba najít rozumné řešení a nezkazit si sen o společném bydlení už v prodejně nábytku. Je-li váš vkus diametrálně odlišný, přichází na řadu diplomatická vyjednávání. V případě, že je váš byt dost velký, dá se hádkám předcházet i tím, že si každý vytvoří svůj koutek přesně podle svých představ a ostatní části budou výsledkem kompromisu.

Nastavení pravidel

Jedním z nejčastějších důvodů partnerských hádek bývají domácí práce. V zamilovanosti máme především my ženy tendenci vzít péči o domácnost na sebe. Těší nás našeho milovaného rozmazlovat a chceme se ukázat, jaké jsme hospodyňky. Ale věřte, že i když vás to na začátku baví, nebude to trvat věčně. A pokud si nenastavíte pravidla brzy, můžete toho později dost litovat. Domluvte se dopředu, kdo o co se bude pravidelně starat, ať pak nejste naštvaná, že váš milý tráví sobotní dopoledne na gauči u televize, zatímco vy šúrujete celý byt sama.

Zlozvyky

Nejen domácí práce zaslouží nastavení pravidel. Pokud budete sdílet domácnost s kuřákem, může se tento zlozvyk stát až nepřekonatelnou překážkou. Kuřák se nehodlá své neřesti za žádnou cenu vzdát, nekuřák zase nemůže vystát byt a oblečení načichlé kouřem, a to nemluvíme o tom, že je člověk vystaven pasivnímu kouření. Dobré rozhodně je určit si hned na začátku určité hranice typu "kouření povoleno jen na balkoně nebo u otevřeného okna". Ideální by bylo, kdyby váš partner přestal kouřit úplně, ale pokud to z nějakého důvodu nejde, zkuste mu ukázat alternativní cestu v podobě bezdýmné alternativy, která neprodukuje žádný kouř ani zápach. Například zařízení jako IQOS tabák pouze nahřívají, takže nezpůsobují pasivní kouření. Leckdy se tento kompromis stane prvním krůčkem ke zdravějšímu životnímu stylu.

No a klasické zlozvyky jako oblečení válející se tam, kde partnerovi odpadne od ruky, zvednuté prkénko na toaletě, způsob, jakým vymačkává zubní pastu, nebo naopak posedlost uklízením jsou už spíše drobnosti, se kterými se po čase většina z nás naučí žít. Berme to tak, že nikdo není dokonalý, a když někoho milujeme, naučíme se mít rádi i jeho návyky nebo je alespoň tolerovat. Platí to hlavně v případě, že se s nimi opravdu nedá nic dělat.

I tak to za to stojí

I přes všechny překážky, neshody, kompromisy, ztrátu pohodlí a soukromí to jistě stojí za to zkusit! Vždyť doma na vás bude čekat milovaná osoba, která sice ve vašich očích už není tak dokonalá, jako když jste spolu jen chodili, ale je tu, aby vás kdykoli podpořila. Osoba, ke které se můžete schoulit, když je vám smutno, a která se o vás postará, když vám bude ouvej.

Autor: REDAKCE