Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Manžel má milenku. Na co mám právo?

15. října 2021 | 11:03
Prezentace klienta |

Před stovkou let platil muž manželstvím za sex, zatímco žena sexem za manželství.

Průzkum, který si nechala vypracovat nezisková organizace Rozkoš bez rizika a účastnilo se ho přes 1 800 respondentů napříč Českou republikou, ukázal, že nevěru ve vztahu přiznalo 44 % žen a 39,1 % mužů. Z šetření také vyplývá, že i když 81,1 % dotazovaných nevěru odsuzuje, stejně si ji 41,9 % dopřává.

Pokud se milenecký vztah daří utajit a druhý partner nic netuší, vypadají manželské svazky (na oko?) spokojeně a jede se dál.

Co se dá ale dělat, pokud manžel za milenkou odejde?

Promluvit si s partnerem v době, kdy má plnou hlavu milenky, nemusí být úplně snadné. Rozbouřené hormony dělají divy a člověk by mohl říci něco, co vůbec říct vlastně nechce. Řešením může být krátká odluka, kdy partnerovi dáte možnost si vše promyslet.

Na co mám od manžela nárok v době odluky?

Jestliže je manželova finanční situace výrazně lepší než Vaše, máte právo nejen na to, aby přispíval na potřeby rodinné domácnosti, ale také na výživné na děti a výživné pro Vás jako manželku. Pokud záležitost nechcete řešit soudní cestou, můžete s manželem sepsat dohodu, ve které bude stanoveno, jakou částku měsíčně Vám manžel bude přispívat na výživné. V dohodě můžete (ale nemusíte) upravit i styk manžela s dětmi. Písemně uzavřená dohoda pak bude pro vás oba do budoucna závazná.

Pokud dohoda s manželem nebude možná, budete se muset obrátit na soud a podat žalobu na určení výživného.

Manžel chce rozvod

Když se manžel rozhodne, že manželství chce za každou cenu ukončit a odejít za jinou ženou, nejspíš nezbude, než se s tím vyrovnat.

Pokud jste si o tom pořádně promluvili a on názor nezměnil, je důležité si ujasnit další postup a podmínky. Nezbytné je se i domluvit na péči o děti, pokud nějaké máte, a vyřešit další záležitosti.

Jde přesně o situace, kdy je nejlepší vzít si na pomoc advokáta s profesními a životními zkušenostmi i lidským přístupem. Advokát sice není rodinný terapeut, ale může pomoci se rychleji zorientovat v situaci i být citlivým průvodcem. Může být naším průvodcem usilujeme-li o dohodu, ale také tehdy, chceme-li partnera zadupat u soudu hluboko do země.  Nezapomeňte však, že na každé tvrzení u soudu je třeba mít zároveň důkaz. 

Pro více informací navštivte https://www.malachova.cz/cs/

Autor: MALACHOVÁ LEGAL, advokátní kancelář, s.r.o.