Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za nevěru mohou hormony. Které ženy jsou k ní náchylnější?

1. června 2018 | 06:00

Hormony často mohou za to, že se cítíme podrážděně, ale zároveň díky nim pociťujeme záplavu štěstí a lásky. Dokonce ale prý mohou také za to, že jsme nevěrné! Podle vědců za zvýšené libido a neschopnost zůstat věrná pouze jednomu muži může zvýšená hladina hormonu estradiolu, který je jedním z ženských hormonů estrogenů. 

Podle webu New Scientist se ženy s vyšší hladinou tohoto hormonu cítí sebevědomější a mají větší ego. "Jsou náchylnější k tomu, aby cítili náklonnost k jinému člověku. Podvádějí svého současného partnera a považují se za atraktivnější, než jsou ostatní ženy," píše web. Hormon estradiol vzniká ve žlutém tělísku vaječníků a v těhotenství ho produkuje placenta. 

Cítíme se více sexy

Tento hormon, který je spojován s ženskou plodností a rozmnožováním, zároveň způsobuje, že se ženy cítí více sexy a chtějí se mužům líbit, a tak kladou větší důraz na svůj vzhled. Bývají atraktivnější, mají vyšší sebevědomí, a to pak vede ke střídání partnerů.

Zároveň tyto ženy bývají už méně spokojené se svým stávajícím partnerem, nemají k němu tak velké citové pouto, a proto jsou otevřenější k flirtování a také nevěře. Svého partnera jsou schopné opustit kvůli jinému muži, kterého považují za kvalitnějšího. "Pokud se objeví příležitost, jsou ochotné se prodat," říká s nadsázkou Kristina Durant z University of Texas.

Chceme dokonalého partnera

Ženy s přebytkem hormonu estradiolu zároveň mají vysoké požadavky při výběru svého partnera. To je také důvod, proč u jednoho muže nevydrží příliš dlouho nebo mu nebývají na sto procent oddané. Jakmile se objeví atraktivnější muž, neváhají tuto šanci využít. Doktorka Durant ale zdůrazňuje, že přestože tyto ženy mají za svůj život více partnerů, nemusí to hned vždy znamenat známost na jednu noc.

Autor: Aneta Valešová