Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Knihy, které nás baví: Romantické knihy, které stojí ze čtení nejen na Valentýna!

  • 9. února 2017 | 06:00

    Jste beznadějná romantička a v období Valentýna romantiku vyhledáváte ještě o trochu více? Pak se zasněte v romantických příbězích literárních hrdinů. Máme pro vás tipy nejen na současné knihy plné lásky, ale i na klasiky, které je dobré občas oprášit. 

  • Mark Lamprell: Láska v Římě

    Mark Lamprell, Láska v Římě, XYZ, 239 Kč
    Autor: archiv firem
    Paříž, jasně. Tato metropole každého napadne v souvislosti s romantikou. Ale co takový Řím? I ten umí zamilovaným pořádně poplést hlavu. O tom se přesvědčují tři páry, přičemž každý z nich se nachází v odlišné etapě. Jedni jsou na začátku vztahu, druzí prožívají zralý vztah a třetí jsou na sklonku. Ačkoliv na první pohled nemají nic společného, v jednu chvíli se všechny osudy protnou. Kromě romantických příběhů, ve kterých se sami najdete, vás kniha provede po Římě a v každé kapitole najdete tajné skryté místo, které můžete při návštěvě italského města zkusit objevit.
  • Jojo Moyesová: Než jsem tě potkala

    Jojo Moysesová, Než jsem tě poznala, IKAR, 408 stran, 241 Kč
    Autor: archiv firem
    Louisa Clarková na první pohled ničím nevyčnívá. Žije si svůj obyčejný život, pracuje v bistru, má svého partnera, na kterého nedá dopustit a kterého miluje. Na druhé straně je William Traynor, jehož svět, na rozdíl od toho Louisina, nezná hranic a prim v něm hrají adrenalin, peníze a zábava. Silou osudu se však životy těchto dvou lidí protnou ve chvíli, kdy o muže na vozíčku začne Louisa pečovat. Zprvu nerudný, depresivní a nepříjemný muž se pod vlivem příjemné a upovídané dívky začne pomalu proměňovat. Jak vzplanutí zamává s Louisiným vztahem a zdánlivě nudným životem? 
  • Patrik Hartl: Malý pražský erotikon

    Patrik Hartl, Malý pražský erotikon, Bourdon, 440 stran, 329 kč
    Autor: archiv firem
    I naše Praha dokáže být krásně romantickým místem, pojďme se tedy přesunout do české kotliny. Malý pražský erotikon sice vyšel už v roce 2014, ale pořád stojí za to si ho přečíst. Slupnete ho totiž jedním dechem, s takovou lehkostí a vtipem je kniha napsána. Většina děje se odehrává na Babě, kde ve dvou řadovkách žijí rodiny, ve kterých se každý jednotlivec potácí se svým milostným problémem. Jeden se snaží zuby nehty odolat své touze, druhý zase ani v nejmenším neskrývá své tužby. A to jen na ukázku. V knize najdete snad všechny pohledy na partnerskou lásku, od té zhrzené přes rychlé vzplanutí až po samotu. Žádnou věkovou skupinu nevyjímaje!
  • Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

    Antoine de Saint-Exupéry, Malý princ, Práh, 56 stran, 499 Kč
    Autor: archiv firem
    I když nepatří mezi milostné příběhy v tom pravém slova smyslu, jistá romantika v něm je bezesporu zachycena. A láska vlastně taky. Protože to, co je pro nás důležité, bývá často očím neviditelné. Vloni na podzim vyšlo nové vydání, které ilustrovala Věra Jandourková, pro kterou je Malý princ srdeční záležitostí. K dostání je tak nové, krásně vizuálně zpracované vydání, které si zaslouží své čestné místo ve vaší knihovně. 
  • Jane Austenová: Pýcha a předsudek

    Jane Austenová, Pýcha a předsudek, Rozmluvy, 399 stran, 219 Kč
    Autor: archiv firem
    Vraťme se o několik století zpět, a to do viktoriánské Anglie, kde nejdůležitější událostí v životě každé mladé ženy z vyšší vrstvy bylo hlavně se dobře vdát. Ono to tedy kolikrát nebylo tak důležité pro ni jako spíše pro její rodiče. Paní Bennetová své dcery vodí z plesu na ples, hlavně jen, aby žádná z jejích dcer nezůstala na ocet. Elisabeth, jedna z jejích dcer, je vzdorovitá a rozhodně se nehodlá vdávat za toho, koho jí rodiče nabízejí. Osudovým mužem se jí stává pan Darcy, nadutý a dle Elisabeth pyšný muž. Až postupem času začíná prohlédat jeho slupkou a začne se v ní prát touha po tomto muži smíšená s nenávistí, která vznikne na základě vzájemného nepochopení a zásahu třetích osob. Kromě krásného milostného příběhu jsou v románu detailně popsány povahové rysy všech postav, které dávají knize další rozměr. 
  • Michael Ondaatje: Anglický pacient

    Michael Ondaatje, Anglický pacient, Slovart, 234 stran, 274 Kč
    Autor: archiv firem
    Konec druhé světové války, italský venkov. Tím projíždí konvoj Červeného kříže s válečnými pacienty a jedním z nich je i letec, který umírá na popáleniny, které má na celém těle. Mladá sestřička se rozhodne s ním v jeho posledních dnech zůstat a ubytují se v opuštěném sídle. Brzy jim tu společnost začne dělat ještě zlodějíček a ženista, do kterého se Hana zamiluje. Mezitím se letec vrací ve vzpomínkách do dob konce třicátých let a druhé světové války, kdy mapoval oblast Sahary a dlouhodobě se pohyboval v Káhiře, kde prožil románek s vdanou Katherine. Navzájem se do sebe tak zamilují, že jsou schopni obětovat vše. 

Diskuse ke článku
.