Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Manželské etudy: Jak se Strnadovi změnili za 35 let před kamerou

Video se připravuje ...
Manželské etudy: Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková sleduje od roku 1980.
VIDEO: Aerofilms
17. ledna 2017 | 06:00

Už tento čtvrtek se v kinech začne promítat časosběrný snímek Strnadovi, který natočila dokumentaristka Helena Třeštíková. Sleduje společný život manželského páru od začátku osmdesátých let do současnosti. Za tu dobu se jim mimo jiné narodilo a vyrostlo pět dětí a vybudovali firmu s nábytkem. Jejich příběh je součástí širšího projektu Manželské etudy. Podívejte se zatím alespoň na trailer. 

Během 35 let společného soužití jednoho páru se odehraje mnohé: od chvil absolutního porozumění až po dramatické propady. Po většinu času však partneři řeší všem dobře známé běžné starosti a radosti spojené s výchovou dětí, chodem domácnosti nebo třeba podnikáním. Podívejte se na záběry z filmu

A přesně takový život žijí i majitelé prodejny s nábytkem Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková v rámci projektu Manželské etudy sleduje se svou kamerou už od roku 1980. Její nový celovečerní dokumentární film o Strnadových na televizní filmy tohoto cyklu navazuje, především ale ukazuje další překvapivé zvraty, které život manželů a jejich dětí přinesl. 

„Vybrat pro filmový tvar právě Strnadovy bylo naší společnou volbou s producenty. Zdálo se nám, že v příběhu této rodiny se zrcadlí několik důležitých témat. Kromě manželských vztahů jsou to vztahy s dětmi, víra ve vlastní schopnosti a odhodlání vzít život do vlastních rukou a podnikat. A také nás zaujala jejich jedinečná schopnost to vše otevřeně a upřímně reflektovat,“ vysvětlila režisérka. 

Krize i během natáčení

Ne všechny děti manželů Strnadových byly ochotné s filmaři spolupracovat, a dokonce i samotní protagonisté se v průběhu natáčení rozhodli spolupráci ukončit. „U Strnadů byla velká krize po zrušené svatbě dcery a dramatickém konfliktu rodičů. Ivana mi tehdy zavolala, že s natáčením končí. Václav naopak pokračovat chtěl. Asi půldruhého roku jsme se neviděli, emoce se uklidnily, zavolala jsem jim a s dalším natáčením souhlasili. Bylo to krásné opětovné setkání a měla jsem velkou radost, že k sobě zase našli cestu. A že ji našli i k nám,“ dodává Třeštíková.

Ivana a Václav se seznámili při studiu architektury. Záhy po roce 1989 se ale pustili do podnikání, otevřeli si v Praze velký obchod s nábytkem, který provozují dodnes. Zvládnout museli navíc výchovu pěti dětí a nenadálé partnerské i rodinné krize.

Autor: red