Středa 3. července 2024
Svátek slaví Radomír, zítra Prokop
Oblačno, déšť 19°C

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete

  • 2. prosince 2016 | 06:00

    Uvažujete o svatbě? Pak je na místě dozvědět se několik důležitých věcí dřív, než řeknete ano. Může se stát, že až uslyšíte odpovědi, žádná svatba nakonec nebude. Ale o to přece jde, ne? Vzít si toho pravého! Co je tedy nezbytně nutné vědět?

  • Jak projevuje lásku?

    ..
    Autor: shutterstock.com

    Je to běžná chyba – předpokládat, že způsob, jakým si ukazujete lásku, musí být nutně stejný. To je naprosto v pořádku – emocionální a výrazová řeč vaší lásky a vašeho partnera se můžou lišit. Pokud tedy chcete, aby vaši lásku cítil on a samozřejmě i obráceně, musíte ji projevit způsobem, který je pro toho druhého srozumitelný. Každý toužíme po něčem jiném – někdo po dárcích, jiný po vyznání lásky či po dotecích a laskání. Pokud ten váš ví, jak lásku projevit, i kdyby to mělo být jen drbání po zádech, je to naprosto v pořádku.

  • Má nějaké dluhy?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná to zní až moc chladně a zdá se vám, že tyhle věci přece nebudete řešit. Ovšem pozor, je to hodně důležité – vědět, jestli ten váš nemá problém s exekutorem, jestli náhodou neplatí alimenty a vy o tom nemáte ani tušení, kolik má půjček atd. Uvědomte si, že v okamžiku, kdy si ho vezmete a nesepíšete předmanželskou smlouvu, jeho majetek je i váš majetek – a bohužel to platí i o dluzích. Je fajn, pokud vám partner řekne tyhle věci hned na začátku, je to důkaz čestnosti a taky důvěry ve vás. I kdyby vám měl říct: takhle se věci mají, tolik peněz dlužím, pojďme vymyslet společný plán, jak to vyřešit. Ať chcete nebo ne, peníze jsou jedním z hlavních důvodů rozvodů.

     

  • Dokáže nastavit nová rodinná pravidla?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Častou chybou mnoha párů je to, že se nedohodnou na pravidlech fungování rodiny. Co budou dělat, kdy to budou dělat, jak často budou jezdit za rodiči, kde budou trávit Vánoce, kam budou jezdit na dovolenou… Spousta mužů jde do vztahu a není ochotna přijmout fakt, že teď už jsou součástí nové rodiny, ve které je on a ona, nikoli on a maminka, případně tatínek atd. Chlap, který je ochoten vytvořit nové tradice a budovat rodinu po svém, je pro vás ten pravý. Vy dva jste těmi, kdo tvoří pár – nikdo jiný. Pokud to neumí a není schopen vydat se vlastní cestou, není vhodný partner pro život.

  • Čeho si nejvíc váží?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ne, není to žádný chyták. Když muži položíte tuhle otázku, pozorně poslouchejte odpověď. Je nutné vědět, jak věci vidí a jak vnímá určité životní scénáře. Je chytré poznat, jak ten druhý člověk uvažuje, protože v manželství pak velmi často rozhodujeme společně. A má-li ten druhý naprosto odlišný názor na některé pro vás důležité věci, jen těžko naleznete kompromis. To samozřejmě neznamená, že budete chtít slyšet jen to, co se vám hodí do krámu. Buďte poctivá sama k sobě a dívejte se na věci nestranně.

  • Jak to fungovalo u něj doma?

    ...
    Autor: Shutterstock

    To, jak naše rodina fungovala v běžném životě, nás ovlivní na celý život a podvědomě nás navádí určitým směrem. Přemýšlejte o tom, v jaké rodině váš partner vyrůstal, kdo vařil, kdo platil účty, kdo uklízel a pracoval na zahradě, kdo vyměňoval žárovky. Většina párů si to neuvědomuje, ale tyhle všechny „maličkosti“ ovlivňují i způsob fungování vašeho vztahu. Pamatujte ale na to, že oba jste vyrůstali v různých rodinách s různým životním stylem, takže ve finále můžete nastolit jiná pravidla. Není ovšem na škodu mít představu o tom, co ten druhý očekává – dřív, než se vezmete.

     

  • Jak jeho rodina slaví narozeniny?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tohle bývá obvykle velký problém, zvláště když spolu nejste ještě moc dlouho. Spousta lidí se dívá na narozeninové oslavy jako příležitost oslavit nejen něčí narození, ale taky ukázat, jak toho druhého milujeme a jak si ho vážíme. Některé rodiny berou oslavy narozenin jako velkou událost, jiné to skoro neřeší, maximálně si dají obálku s penězi nebo si popřejí. To samozřejmě nemusí znamenat, že jim na tom druhém nezáleží, jen to ukazuje jejich způsob chování. Jestli si chcete ušetřit budoucí boje – zda se pojede na narozeniny babičky, nebo ne – mluvte o tom, jak moc váš partner tyhle hodnoty uznává.

  • Jaký je jeho postoj k dětem?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Určitě jste tohle slyšela víckrát. Není na škodu si to ale zopakovat. Jestli toužíte stát se matkou, je nutné vědět dopředu, jestli váš partner smýšlí podobně. Bez téhle jistoty to nemá smysl. Vzít si chlapa, který vám poté, co mu oznámíte, že jste těhotná, řekne, že vlastně děti ještě vůbec nechce a neví ani, jestli je někdy bude chtít, je absurdní. Pokud už před svatbou existují dohady o tom, zda budete mít děti, nebo ne, rozhodně se nevrhejte do manželství, aniž byste tuhle zásadní věc dořešili. Nepředpokládejte, že jakmile se vezmete, změní svůj názor kvůli vám. Bez ohledu na cokoli – upřímnost je v tomto směru důležitá a chodit kolem tohoto tématu po špičkách se nevyplácí.

  • Jaký vztah mají jeho rodiče?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je fajn vědět, jak se k sobě chovali nebo stále chovají jeho rodiče. Neznamená to otevírat zjizvené rány, kdy se jeho máma a táta stále hádali (i když to taky o něčem svědčí). To, jak se jeho rodiče k sobě chovají, velmi ovlivňuje to, jak se v manželství bude chovat k vám. A nemusí to být nic sexuálního. Může to být horká káva, kterou každé ráno v neděli přinesl táta jeho mamince, nebo jí přinesl oblíbenou čokoládu, může to být svačina, kterou maminka dělala jeho otci. Všechny tyhle věci, u kterých byl váš partner přítomen, mají vliv i na jeho chování k vám.

     

    Jak se váš partner chová, když je nemocný? Lituje se, nebo statečně bojuje? 

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.