Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Knihy na dovolenou: Přečtěte si pražské legendy nebo kultovní komiks!

  • 14. července 2016 | 06:00

    Tak, všechno důležité a nepostradatelné na dovolenou už zabaleno máte. A co vy sama? Dala jste si do kufru vše, po čem vaše srdce o prázdninách touží? Rozhodně nezapomeňte na knížku! Nemusíte ale chodit hned do knihkupectví a brouzdat mezi novinkami. I mezi klasiky, které najdete v knihovně, najdete svého vítěze! V redakci jsme pro vás na tento týden vybraly kousky jak klasické, tak ty nové. 

  • Vladimír Páral: Země žen

    Země žen, Vladimír Páral
    Autor: archiv firem
    Ačkoliv kniha vyšla v roce 1987, je víc než nadčasová. Když ji čtete, bude vás mrazit z toho, jaký krůček vlastně od té Země žen jsme i my. Kniha je o zhroucení zaběhlého systému, ve kterém vládne klasický patriarchát a ženy jsou brány pouze jako matky, rodičky a pečovatelky. Když si muži vytvoří svůj svět, ve kterém mají ženy ještě méně pravomocí, než tomu bylo doposud, rozhodne se něžné pohlaví převzít osud do svých rukou. Uvědomí si, že muže vlastně k ničemu nepotřebují, že všechno zvládnou samy. Začnou tedy vládnout, muže zavřou a pošlou na převýchovu a využívají jich jen tehdy, když potřebují. Jenže je tomu opravdu tak, že muže potřebujeme pouze jednou za čtrnáct dnů o víkendu, aby splnili své manželské povinnosti, případně opravili auto? 
  • Robert Fulghum: Poprask v sýrové uličce

    Robert Fulghum, Poprask v sýrové uličce, Argo, 238 Kč
    Autor: archiv firem
    Robert Fulghum tak, jak ho čeští čtenáři znají a milují: o vážných věcech píše s humorem, dokáže nadávat, dojmout i pobavit. Tyto povídky byly navíc do knihy vybrány tak, aby bavily speciálně české čtenáře, které má autor podle svých slov moc rád. Dokazuje to například i tím, že letos v létě strávil v České republice téměř měsíc jako host pořadu Listování. Sám doufá, že během cesty po českých i moravských městech nabere tolik inspirace, že další kniha už bude jen o Češích. Zatím se můžete těšit na povídky o strakách, keramice, tělesných pochodech nebo tanci s orangutankou.
  • Joby Warrick: Vzestup Islámského státu

    Joby Warrick, Vzestup Islámského státu, Jota, 398 Kč.
    Autor: archiv firem
    Dvojnásobnému držiteli Pulitzerovy ceny Joby Warrickovi před pár dny vyšla v českém překladu nová kniha. Tentokrát v ní zpracoval téma, které poslední roky hýbe celým světem. Islám, Střední a Blízký východ, sunnité, šíité, sektářské násilí. Pro laika jistě věci nesnadné k pochopení, tato kniha pro něj však může být zdatným průvodcem. Na pomezí žurnalistiky a beletrie totiž přináší čtivé vyprávění, díky němuž se pro vás z exoticky znějících jmen stanou důvěrně známé postavy, jejichž životní osudy velice srozumitelně propojí komplexní pavučinu událostí. Věříme, že jakmile tuto knihu dáte svému manželovi, budete od něj mít na pár dnů klid.
  • Jessica Knollová: Nejšťastnější dívka na světě

    Jessica Knollová, Nejšťastnější dívka na světě, Jota, 358 Kč
    Autor: archiv soutěže
    Kdo o sobě dokáže říct, že je nejšťastnější na světě? V naší společnosti většinou ten, komu něco ještě chybí. Kdo skrývá něco, co nechce prozradit, protože je to věc, která jeho samotného dělá vlastně nešťastným. To je i příběh Ani FaNelliové. Na střední škole zažívala jedno ponížení za druhým a zatvrdila se, že bude mít ten nejdokonalejší život na světě. V dospělosti stojí na prahu toho, co si vysnila. Báječná práce, drahý šatník, princ na bílém koni. Jenže uvnitř jí samotné dříme ukryté tajemství. Něco osobního, bolestného, co se dere na povrch s jediným cílem: všechno toto štěstí zničit. Autorka nám představuje hrdinku, která se díky nesmlouvavé ctižádosti a pronikavému vidění světa dokázala odstřihnout od tíživé minulosti a dosáhla svých cílů. Alespoň to tak vypadá, ale na jak dlouho?
  • Tom Robbins: P jako pivo

    Tom Robbins, P jako Pivo, Argo, 248 Kč
    Autor: archiv firem
    Pokud pátráte po tom, co číst letos v létě svým dětem, aby to pokud možno bavilo i vás, sáhněte určitě po Robbinsovi. Ano, je to o pivu a je to vhodné pro mládež. I pro dospělé, takže po tom sáhněte i ve chvíli, kdy to nechcete nikomu předčítat nahlas. V pohádkovém příběhu o malé holčičce Gracii, jejím strejdovi a pivní víle Pivoňce se dozvíte nejen mnoho zajímavostí o našem národním pokladu. Kniha je především vtipná, zábavná a zároveň plná zajímavých úvah o lásce, přátelství a vůbec o životě.
  • Anna Novotná: Praha v legendách

    Anna Novotná, Praha v legendách, Práh, 330 Kč
    Autor: archiv soutěže
    Jako malá jsem milovala Pražské pověsti od Václava Cibulky, které jsem si četla u babičky pod peřinou. A strašně moc se u nich bála. Miluji zasnít se a v povídkách a příbězích se procházet toliko známou Prahou. A právě knížka Praha v legendách vás na takovou procházku vezme. Autorka představuje všechny známé památky, které najdete v průvodcích, ale okořeněné tajemstvím a legendami, které se k nim vážou. Kniha je navíc krásně ilustrovaná Janem Klimešem. Takže dvojí potěšení – Prahu v legendách si užijete nejen vy, ale i vaše děti! 
  • Neil Gaiman: Sandman: Předehra

    Neil Gaiman, Sandman: Předehra, Crew, 719 Kč
    Autor: archiv firem
    Když nekorunovaný král moderního fantasy Neil Gaiman ukončil svou desetidílnou komiksovou ságu Sandman, fanoušci už ani nedoufali, že se dočkají pokračování. A přece! Neil přišel s grafickým románem Sandman: Předehra, který naší kolegyni Brigitě doslova vyrazil dech. "Že mě Gaiman dokáže beznadějně vtáhnout do svých příběhů, na to jsem zvyklá z jeho komiksů, povídek a románů, co ale dělá Předehru skvostem, jsou ilustrace, které jsou nádherné, barevné a neustále se snově proměňující. Přesně takové, jaké si Sandman – pán snů zaslouží. I když jste žádného Sandmana nečetli, směle se do Předehry pusťte, určitě vás nezklame," doporučuje.
  • Takeshi Obata: All you need is kill – Stačí jen zabíjet

    Rjósuke Takeuči, Hiroši Sakurazaka, Takeši Obata, All you need is kill, Crew, 549 Kč
    Autor: archiv firem
    Japonský komiks, neboli manga, je fenomén, který s naprostým přehledem začal válcovat nejen český komiksový trh. Pokud jste navíc fanouškem sci-fi filmu Na hraně zítřka, ve kterém si hlavní roli zahrál Tom Cruise, koukněte se v knihkupectví po nedávno vydané manze Stačí jen zabíjet, která zpracovává stejný příběh se svižností japonských komiksů. A nezapomeňte: čte se zprava doleva!
    Video se připravuje ...
    Víte, jak se správně čtou komiksy manga? • VIDEO: Archiv online Blesk pro ženy

Diskuse ke článku
.