Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jsem po rozvodu, sama a šťastná. Muže? Díky, nechci!

Teď jsem šťastná bez muže
19. února 2016 | 06:00

Jedním zásadním vztahem už si prošly a z nějakého důvodu o partnera přišly. Zemřel nebo se rozvedly. Trvalo to nějakou dobu, než se situace uklidnila, ale teď jim je skvěle. A nehodlají to měnit. S mužem už nikdy, to je heslo čím dál tím větší skupiny žen. Respektive s mužem ano, ale jen občas a pak oba šup hezky k sobě domů. Zvlášť, nikoliv dohromady.

Paní Darině je přes padesát let a osm let je rozvedená. "Jsem sama a jsem šťastná," říká s oblibou a z její energie člověk cítí, že si nevymýšlí. "Konečně mám čas dělat to, co jsem dlouho chtěla. Chodím na přednášky, dělám výživovou poradkyni, chodím s kamarádkami cvičit a jezdím s partičkou na výlety. Nemusím nikomu vysvětlovat, kde večer jsem a proč chci jet o víkendu na kolo. Nemusím nikomu dělat teplé večeře a užírat se smutkem z toho, že mi nepoděkuje nebo že neocení mou snahu," říká Darina.

Takových žen, jako je Darina, v současné době přibývá. Mají za sebou vztah, který skončil – ať už smrtí partnera nebo rozvodem. Ženy o generace starší by možná na svůj život rezignovaly s tím, že "to nějak doklepou". Nebo by je společnost tlačila k hledání nového partnera. Ty současné to mají trochu jednodušší, protože v tom rozhodně nejsou samy.

Jejich život ovšem není úplně "mužůprostý". Ony si občas s někým vyrazí nebo prožijí románek. "Ale nehledám nikoho natrvalo. Jednu dobu jsem si takhle sem tam vyrazila s ženatým mužem. Bylo jasné, že on se rozvádět nebude, a já taky nehledala nového manžela. Tak jsme se scházeli, občas na večeři, občas na sex, a to mi naprosto stačilo. Sem tam jsem dostala kytku, sem tam hezkou esemesku, prostě romantika bez dalších stresů," vysvětluje Darina.

Někteří odborníci si domnívají, že za neochotou jít znovu do vážného vztahu je strach z nových konfliktů a nového zklamání. To může být pochopitelně pravda, ale někdy je prostě člověk rád, že může být konečně sám sebou. I když to je třeba stav dočasný. Člověk je tvor společenský, to sice ano, ale nikde není psáno, že jediná možná forma soužití je manželství. Jak s oblibou říká americká odbornice na vztahy Bella DePaul: "Nikdo nikdy nedokázal, že manželství činí lidi šťastnějšími." Každému vyhovuje v určité životní fázi něco jiného a někdo může být šťastný single po celý život.

"Zatím se osaměle necítím," říká Darina. "Mám rodinu, mám přátele. Některé kamarádky mi říkají, že jednou třeba nebudu tak úspěšná, že o mne nikdo nezavadí a že pak mi bude líto, že nemám nikoho doma, kdo by se mnou žil. Na druhou stranu – kde je jistota, že ten, koho mají doma ony, s nimi bude i za pár let?" namítá a dodává: "Chlapi, kteří žijou single, jsou frajeři v každém věku a nikdo se jich neptá, jestli si nepřijdou osamělí. Myslím, že by bylo fér nechat takhle žít i ženy."

Autor: is