Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 životních návyků šťastných lidí: Kde berou radost a sílu?

  • Které návyky pomohou lidem k radostnějšímu pohledu na svět?
    31. ledna 2016 | 06:00

    Můžeme si to opakovat každý den: nezáleží na tom, co opravdu máme, ale na tom, jak moc si toho vážíme a jak se z toho dokážeme radovat. No jo, ale jak to, že někomu ta radost jde v životě jaksi sama? Tomu se přece nedá nijak poručit! Máte pravdu, člověk se nedokáže radovat na povel. Lidé, kteří mají optimistický pohled na svět, dělají ale pár věcí podobně. Možná díky nim umějí radost snáze pustit do svého života. Které návyky to jsou? Stálo by za to pustit je i do životů nás ostatních!

  • Neřeší maličkosti

    Jste zoufalí, že ať děláte co děláte, kila dolů nejdou? Podívejte se, kde děláte možná chybu.
    Autor: shutterstock.com
    Znáte rčení říkající, že je třeba volit si moudře bitvy, které chcete vést? Tak to přesně optimisté umějí. Je málo věcí, kterými si nechají kazit den a přivádět bolení hlavy. Že si o nich někdo myslí něco špatného? No a – myslí si snad oni o tom dotyčném něco senzačního? Vrásky si nechají dělat jen od důležitých věcí týkajících se jejich rodiny, blízkých a zdraví. Zbytek je něco, čím se rozhodně trápit nehodlají.
  • Mají místo i čas na vydechnutí

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Najít si chvíli a místo na vydechnutí po náročném dni je jednou z věcí, které vám lépe pomůžou utřídit si myšlenky. Člověk nemusí zaskočit po cestě z práce do jóga centra a dvě hodiny meditovat. Někdy stačí jen procházka nebo zavřít oči na deset minut. A vypnout, nemyslet na nic, myšlenky nechat jen volně plout. Zkuste to, deset minut denně, a uvidíte, že mozek sám najde způsob a lepší cesty, jak zbytečnosti potlačit a soustředit se jen na důležité věci.
  • Vědí, kdo je jejich přítel

    Vaši milující náruč si nezaslouží jen děti.
    Autor: Shutterstock.com
    Optimisté často fungují jako opora a studnice energie pro ostatní. Sami ale moc dobře vědí, že jejich zásoba pozitivních emocí není bezedná a že oni sami také občas potřebují někde načerpat nové síly. A moc dobře vědí u koho a kde. Mají přátele, kteří je dokážou poslouchat, jiní je umějí podpořit a utěšit a jiní zase rozesmát. A že jim nikdy svou pomoc neodepřou.

     

  • Dávají si realistické cíle

    s
    Autor: profimedia.cz
    Když se ráno probouzejí s myšlenkou, co musí tento den stihnout, umějí dvě věci: najít si mezi tím vším alespoň jednu věc, na kterou se těší. A také si zcela realisticky umějí říct, co zkrátka není v jejich silách. Na papírek si pak napíšou jen to, co dnes opravdu mají šanci stihnout. Žádné věty typu: a jestli mi pojede autobus, zastavím se ještě v čistírně, to bych pak mohla rychle přeběhnout... S odškrtaným seznamem vás čeká klidnější večer a pohodovější, hlubší, a tím pádem i zdravější spánek.
  • Umějí podpořit a chválit ostatní

    Už víte, co koupíte babičce a dědovi k Vánocům?
    Autor: Shutterstock.com
    Optimističtí lidé se shodují: je to také podpora druhých, co jim přináší do života radost. Věnovat ostatním slova chvály nebo porozumění je skvělý způsob, jak také posílit sám sebe. Radostný pohled na svět není věc, kterou by si člověk osvojil ze dne na den. Určitě ale stojí za to dělat věci, které tento způsob života podpoří.

    Zajímá vás například, jak zatočit s lidmi, kteří z vás vysávají energii? Zbavte se novodobých upírů teď hned!

Autor: is
Diskuse ke článku
.