Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První omalovánky pro dospělé v Česku! Skvělá terapie při stresu i splínech!

Vybarvování rozvíjí mozek a zklidňuje mysl.
18. června 2015 | 06:00

Kreslení a vybarvování má většina z nás spojené s dětským věkem. Pastelky jsme odložili do šuplíku s koncem povinné školní docházky a vyměnili je za plnicí pera nebo klávesnice dotykových telefonů. A tím jsme se ochudili o jedinečnou možnost dát odpočinout svému mozku a zbavit ho alespoň na chvíli stresu a starostí. Pokud jste si teď povzdychli, že stejně nemáte čas a ani co vybarvovat, máme tip přesně pro vás: omalovánky pro dospělé!

Máte pocit, že vaše mysl potřebuje relax, a televize nestačí? Usínáte u knížek? Potřebujete vypnout? Psychologové radí: zkuste malování, přesněji řečeno omalovánky. Je to báječný způsob, jak donutit mozek pracovat trochu jinak, než je zvyklý během hektického dne, shonu a stresu. Trendu omalovávání podlehli už v Evropě a Severní Americe. Tamní nakladatelé vydávají jedny omalovánky pro dospělé za druhými. A jedny vycházejí právě teď i u nás v nakladatelství Grada.

V dílku nazvaném Antistresové omalovánky pro dospělé najdete originální obrázky od výtvarnice a grafičky Jolany Daňkové s doprovodným textem novinářky Lenky Tréglové. Čeká vás sedmasedmdesát obrázků k vybarvení, které vám poskytnou dlouhé hodiny odreagování se od přelidněného a předigitalizovaného světa. Můžete se těšit na květiny ze všech zahrad světa, exotická zvířata, tropické motýly a záhadné brouky, pestrobarevné (díky vám) ptáky, tajemné vitráže, meditační mandaly a důmyslné stroje.

Co je vlastně na omalovávání tak úžasného? Během vybarvování aktivujete různé části mozku související s jemnou motorikou a smyslovým vnímáním. Zároveň rozvíjíte tvořivost. Zaměření se na konkrétní činnost také mozek zaměstná natolik, že se přestane zabývat starostmi, které ho během dne zatěžovaly. 

Omalovánky pro dospělé
Autor: Grada

A navíc: omalovánky nás tak trochu vracejí do dětství, kdy jsme měli starostí podstatně méně. Vybarvování používal jako relaxační techniku už známý psycholog Carl Gustav Jung. Ten využíval především kruhové ornamenty zvané mandaly.

Takové pomalovánky mají fungovat lépe než antidepresiva nebo alkohol. Tak proč nezkusit něco, co zůstane evidentně bez zdravotních následků?

Autor: is