Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 věcí, které byste měla naučit svého syna

  • Z vašeho syna bude správný chlap, jen když ho to naučíte!
    13. ledna 2015 | 06:00

    Milujeme je i nesnášíme, nedá se žít s nimi ani bez nich a často na chlapech nenecháme nit suchou. Ale ruku na srdce, jsou přesně takoví, jaké je jejich rodiče, především matky, vychovali. Takže pokud máte pocit, že je s českými muži něco v nepořádku, vězte, že změna je na vás. Jen vy totiž můžete ze svých synů vychovat lepší mužské, než byli jejich otcové. Možná vám následující pravidla přijdou staromódní, ale upřímně, nestýská se vám trochu po časech, kdy muži byli gentlemani a ženy dámy?

  • Domácí práce jsou jen jedny

    Autor: profimedia.cz

    Nejsou mužské a ženské práce, jsou jen domácí práce, které obvykle z větší části otravují každého, kdo je nucen je vykonávat, a to bez rozdílu pohlaví. Jistě, nemusíte učit syna šít, vyšívat a plést, tedy pokud o to sám nejeví zájem. Stejně tak se hodí, když se naučí zatlouct hřebík, použít šroubovák nebo nasekat dříví. Ale měl by si být vědom, že ženy se nenarodily s žádnými zvláštními vlohami ani zvýšenou tolerancí k mytí nádobí, praní a věšení prádla, vynášení odpadků, luxování, vytírání ani k žehlení. A také, že pokud pomůžou všichni, bude vše rychleji hotovo a všichni budou mít dost času na radosti a odpočinek.

  • Pečení holubi nelétají sami do pusy

    Autor: Shutterstock

    Dokud jsou malincí, neobejdou se bez vaší pomoci, ale už i předškoláci zvládnou jednodušší práce nebo třeba odnést talíř ze stolu. Nejhorší, co můžete udělat, je odhánět je, když se vám snaží pomoct. Co na tom, že třeba nějaký ten talíř rozbijí nebo úkol nezvládnou stoprocentně. Učený z nebe nespadl a snaha se také cení. Hrdý muž se o sebe dokáže postarat i bez maminčiny asistence. Jen tak se pak v dospělosti dokáže postavit problémům, plnit své povinnosti a učit se nové věci. A navíc si nebude z přítelkyně, potažmo manželky dělat služku, za což vám budou obě bezesporu vděčné.

  • Holky je třeba chránit

    Autor: Shutterstock

    Pravdou je, že leckterá mladá slečna se dnes umí i pořádně poprat, ale většina dívek přece jen dává přednost tomu, být křehkou květinkou. Váš syn by už měl od předškolního věku vědět, že děvčata se nebijí, nemluví se na ně hrubě, a když jim někdo ubližuje, správný mužský se jich zastane.

  • Slabším pomáháme

    Autor: Shutterstock

    Ostatně správný člověk, nejen chlap, se zastane každého, kdo je slabší a je v úzkých. Jít příkladem je to nejlepší, co můžete udělat. Děti se obvykle chovají stejně jako jejich rodiče. Když syn uvidí, že pouštíte sednout starší lidi v MHD, pomůžete stařence do autobusu a mamince s kočárkem, bude to považovat za samozřejmost. Stejně jako to, že je babičce třeba pomoct s umytím oken, sestře pohlídat mimino a nakoupit i pro tělesně postiženého souseda.

  • Chybovat je lidské, ale omluva je na místě

    Autor: Shutterstock

    Každý v životě pokazíme spousty věcí. Od hloupostí až po ty opravdu zásadní. Chybu je třeba umět přiznat, a pokud jsme tím někomu ublížili, je nutné se omluvit. A to se nejlépe naučí od vás. I maminka se čas od času mýlí a měla by chybu přiznat a umět se omluvit. O tatínkovi nemluvě.

  • Dělat stejné chyby pořád dokola není frajeřina, ale hloupost

    Autor: Shutterstock

    Přiznat chybu a omluvit se za ni, to je jedna věc, ale to nejdůležitější je udělat vše pro to, abychom ji neopakovali. Když synek třikrát za sebou rozbije hračku, protože s ní špatně zachází nebo si na ni nedává pozor, zkrátka už ji nikdo neopraví a nedostane novou. Tak se naučí, že z chyb je třeba se poučit. Bude pak později vědět, že například pokud bude opakovaně chodit pozdě, bude mu omluva  časem prd platná. A je putna, zda chodí pozdě domů nebo do práce. Jednou na něj doma nikdo čekat nebude nebo dostane padáka, protože šéfovi dojde trpělivost.

  • Respekt není uznání

    Autor: Shutterstock

    Hodně dnešních mužských se ohání tím, že si přece jako chlap – a případně vydělávající chlap – zaslouží respekt. Jenže ten si ale zaslouží každá lidská bytost. Muži si často pletou respekt s uznáním. Navíc si pod pojmem respekt představují, že docházením do zaměstnání jejich povinnosti vůči rodině končí. Respekt pro ně znamená, že se po nich nemá nic chtít, má jim být prokazována poslušnost a servis. Mladý muž se musí naučit, že respekt bychom měli automaticky projevovat každé živé bytosti a že uznání si musíme zasloužit. Je proto chlapečky třeba chválit, když se chovají správně, a dokonce i tehdy, když se o to jen snaží. A stejně tak kárat, když dělají opak.

  • Chlapa nedělají řeči ani svaly, ale činy

    Autor: Shutterstock

    Chlapák se z nikoho nestane díky hodinám stráveným v posilovně ani díky hodinám klábosení v hostinci. Chlapa dělají činy, to, jak dokáže plnit své povinnosti, jak dokáže tvořit a rozvíjet to, co je mu dáno. Charakter mladého muže se tedy buduje na základě povinností, které plní. Mladý muž by tedy měl mít trvalé povinnosti, za jejichž plnění nese odpovědnost. Tak se připravuje na roli partnera a rodiče. Je tak větší šance, že až jednou bude povinností mnoho, neotočí se k nim zády, ale dokáže se s nimi vyrovnat jako pravý chlap.

  • Civilizační návyky nejsou zženštilost

    Autor: Shutterstock

    Možná vám to přijde jako samozřejmost, ale kluci by měli vědět, že správný chlap se pravidelně myje, udržuje svůj chrup, vyžehlenou košili nepovažuje za přežitek a umí si ji vyžehlit, ví, co je deodorant a hřeben. Stejně tak se umí chovat ve společnosti, jíst příborem, nesrkat a neutírat si nudle do rukávu. Možná vás překvapí, kolik dospělých chlapů má s některými z těchto civilizačních návyků problém. Navíc často žijí v bludu, že je to chlapácké.

  • Květiny nosí i tvrďáci

    Autor: Shutterstock

    A nejde jen o kytky, ostatně některé alergičky si na ně nijak zvlášť nepotrpí, jde spíš obecně o projevy galantnosti, které z naší společnosti raketovou rychlostí mizí. Pravdou je, že té by se měli učit od otců, ale bohužel řada chlapců vyrůstá bez něj, takže nalévárna galantnosti je na nás matkách. Vysvětlit dospívajícímu klukovi, že má dámu pouštět do dveří, pomáhat jí do kabátu, doprovázet ji v noci domů, a objasnit další projevy galantnosti ale určitě zvládnete. Je to zkrátka dřina, vychovat správného chlapa, ale vyplatí se. Vy budete právem hrdá a jednou jedna mladá dáma moc šťastná.

Diskuse ke článku
.