Čtvrtek 16. května 2024
Svátek slaví Přemysl, zítra Aneta
Oblačno, déšť 20°C

Jak nebýt na Facebooku za blbce? 10 věcí, které nikdy nedělejte

  • Dávejte si pozor, co ze svého života sdílíte na sociálních sítích
    2. listopadu 2014 | 06:00

    Dávejte si pozor, co ze svého života sdílíte na sociálních sítích. Možná máte pocit, že na Facebooku jste nedotknutelní, ale v praxi vám může to, co sdílíte na sociálních sítích, zkomplikovat život víc, než si myslíte.  

  • Spamovat vaše děti

    Autor: Shutterstock.com

    Není nic otravnějšího, než když vám kamarádka spamuje Facebook fotkami s každým detailem vývoje svého potomstva. Možná to nechcete slyšet, ale miminka vypadají všechna stejně. Obzvlášť na Facebooku, kde vám jich před očima projede dvacet i více denně. Je samozřejmě přirozené, že se čas od času pochlubíte fotkami dětí, ale nepřehánějte to.  Vyberte vždycky tu nejzajímavější, nejdůležitější a nejkurióznější. Jedna týdně je až až.

  • Žadonit o pozornost


    Autor: Shutterstock.com

    “Jsou dny, které by bylo lepší, aby nebyly…” nebo “Já si to fakt hodím…” a další podobné výkřiky do tmy na váš Facebook nepatří.  Možná, že jednou dvakrát vám na to kamarádi skočí, a budou se ptát co a jak, ale příště vás už budou ignorovat. Pokud si nutně potřebujte postěžovat, formulujte v čem je váš problém. Pak se vám možná dostane spoluúčasti a případně rady.

  • Řešit rozchody a neshody


    Autor: Profimedia

    Rozchody jsou těžké. Stejně tak spory a nedorozumění mezi přáteli či kolegy. Uvědomte si však, že Facebook je veřejná a každému dostupná síť. Co tam jednou napíšete, už tam zůstane. Navíc vaše osobní spory a starosti byste měla řešit tváří v tvář. Nemluvě o tom, že pravděpodobně máte v Přátelích i kamarády dotyčného, takže se mu zřejmě brzy donese, co o něm na sociálních sítích šíříte.

  • Prudit s domácími mazlíčky


    Autor: Mazlíčkoviny.cz

    Viz bod 1. I kočky, psi, rybičky a bůhví co ještě, jsou v očích nezainteresovaného pozorovatele prostě zvířátka. Takže nemáte-li opravdu výjimečné foto, nechte si ho v mobilu a ukazujte jen stejně “postiženým.”

  • Sluníčkovat


    Autor: shutterstock.com

    Máte-li každý den nutkavou potřebu sdělit přátelům, že svět je sice nespravedlivý, ale na konci tunelu je světlo či něco podobného, vyhledejte psychoterapeuta a odhlaste se z Facebooku. Nebo vlastně nemusíte, protože brzy si vás většina z vašich facebookových známých smaže z Přátel. To samé platí o vše objímajících obrázcích s moudrými citáty. Když čas od času na nějaký narazíte a skutečně budete mít pocit, že má v aktuální situaci co říci více lidem, než vám a dvěma nejlepším kamarádkám, budiž. Jinak si koledujete o nálepku “sluníčková pipina.”

  • Kamarádit se s každým


    Autor: shutterstock

    Ne každý, kdo vás na Facebooku žádá o přátelství je váš přítel.  Naopak, většina z žadatelů o přátelství, o kterých jste v životě neslyšela a píší vám často anglicky nebo nesrozumitelnou češtinou, jsou vaši nepřátelé. Tedy ne doslova, ale jsou to falešné a účelově založené profily. Nejspíš vás chtějí nalákat do nějaké podvodné akce jako například “jsem hrozně bohatý, ale nemám na to, dostat své peníze z účtu, na kterém jsou deponovány, ale když mi pošlete 2000 EUR, dám vám z těch 6 milionů 10%". Ha ha. Druhá varianta je, že se přes vás chtějí dostat k vašim přátelům. Pokud si takového neznámého přidáte do Přátel, u umožníte mu spamovat nevyžádaným obsahem i vaše přátele. Jediné, co máte  s takovou podezřelou žádostí o přátelství dělat je, že dotyčného nahlásíte Facebooku jako spamera.

  • Vnucovat své pravdy


    Hysterická ženská
    Autor: Shutterstock.com
    Čas od času nejspíš nesouhlasíte s tím, co na Facebooku publikují vaši přátelé. Může to být politický, náboženský či jen jejich osobní postoj k něčemu, co je pro vás důležité. Je vaším právem komentovat jejich příspěvek, jak vám velí vaše nátura či přesvědčení. Co je však přes čáru, je komentovat stejně všechny další příspěvky dotyčného, ačkoli se týkají téhož. Zjednodušeně řečeno, řekněte si své, ale nepruďte. To, že máte na nějakou záležitost odlišný názor, přeci neznamená, že nemůžete být přátelé. A přátelé se navzájem respektují.

  • Zachraňovat kohokoli a cokoli


    Autor: Mazlíčkoviny.cz

    Určitě znáte ty srdceryvné příspěvky, o štěňatech zlatého retrievera, které utratí, pokud si jedno okamžitě nevezmete a nenasdílíte zprávu dál. Když na nějakou takovou narazíte, první, co byste měla udělat, je ne kliknout na Sdílet, ale podívat se na www.hoax.cz. Tam zjistíte, zda je dotyčný příspěvek pravdivý nebo aktuální. Pokud tam žádný takový nenajdete, klidně sdílejte dále.

  • Vnucovat se

    Autor: shutterstock

    Mnoho lidí používá svůj Facebook jako vlastní reklamu. To je v pořádku. Ale pokud budete své přátele jen spamovat pozvánkami na vaše akce či příspěvky, ve kterých vychvalujete své zboží či služby, za chvíli je přestanete bavit a začnou vás ignorovat. Pokud vaše podnikání potřebuje reklamu, založte si facebookovou stránku a přátele na ni pozvěte. Mohou se pak svobodně rozhodnout, zda je vaše produkty zajímají a stránce dají Like nebo ne.

  • Chvalořečit kocoviny


    Autor: shutterstoclk

    Je v podstatě jedno, jestli je vám 17 nebo 45, ale pokud budete na Facebooku sdílet své zážitky z mejdanů a flámů se všemi detaily, hodně riskujete. Krom toho, že vaše přátele nejspíš nebaví dokola číst o tom, kde jste se zase opili a co jste vyváděli, v ohrožení je i vaše kariéra. V Čechách se totiž všechno rychle rozkecá. Takže ani nemusíte mít své kolegy a šéfa mezi Přáteli, ale stejně je dost pravděpodobné, že se touto cestou brzy doví, že ta vaše čtvrteční chřipka byla jen a jen kocovina. Nemluvě o tom, že pokud hledáte nové zaměstnání, musíte počítat s tím, že se váš potenciální budoucí zaměstnavatel podívá i na váš facebookový profil.

Diskuse ke článku
.