Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Návraty k EX: Kdy to může vyjít a kdy to raději nezkoušet

Také máte nějakou svou osudovou lásku? Než se s ní vrhnete znovu do vztahu, pořádně si to rozmyslete.
2. června 2014 | 12:08

Snad každá z nás má nějakou osudovou lásku, muže, k němuž se vrací, a to ať v myšlenkách nebo ve skutečnosti. Proč nám naši osudoví muži nedají spát a jak nám tyhle návraty ničí ostatní vztahy?

Přiznám se, že já jsem ve svém životě měla takové muže dva. Jeden byl takovou platonickou láskou, která mě nějaký čas provázela mezi nevydařenými vztahy. Byl takovou pojistkou, která mi vždycky odepsala na zprávu a vyvolala jakési erotické napětí. V pravý čas jsem ale z takového vztahu vystřízlivěla. Ten druhý byl mou láskou ze základní školy, kluk, se kterým jsem chodila pouhopouhého půl roku, ale na kterého jsem nedokázala přestat myslet nikdy. Dokonce ani, když jsem byla ve vztahu. Kdykoli jsem jela kolem míst, kde by se mohl vyskytovat, byla jsem jako na trní a strašně jsem si přála jej potkat. Po dvanácti letech, během kterých jsme se viděli asi dvakrát a to jen ve společnosti, jsme spolu zašli na oběd a zjistili, že bez sebe nemůžeme žít. Můj osudový muž se stal mým manželem a já vím, že se mi vyplatilo počkat právě na něj.

Mírně neortodoxní postoj zaujímají Francouzi k sexu
Autor: shutterstock
Proč se vlastně nedokážeme odpoutat od svých bývalých?

My ženy máme často tendenci zapomínat na to špatné a své ex si vybavujeme jako hrdiny, neodolatelné milence a romantiky, na které nedokážeme přestat myslet. Podle psychologů za to často může špatně ukončený vztah, za kterým jsme nedokázaly udělat tlustou čáru a jít prostě dál. Důvodem proč se vracíme k tzv. ozkoušeným partnerům, je ale také naše nízké sebevědomí, strach z nových začátků nebo ze samoty. Jenže právě těmito návraty sami sebe ochuzujeme o nové příležitosti k seznámení a možná dokonce prošvihneme onu velkou lásku.

Také máte nějakou svou osudovou lásku? Než se s ní vrhnete znovu do vztahu, pořádně si to rozmyslete.
Autor: shutterstock
Kdy to může vyjít

Nejedné z nás návrat k expartnerovi vyšel, rozhodně ale takový návrat potřebuje čas a dozrání obou aktérů.

Po delší odluce: Podle odborníků mají největší šanci na úspěšný návrat ti, kteří spolu chodili nebo žili v době, kdy ještě nebyli na vztah zralí. Postupem času totiž každý z nás vyzrává, mění své hodnoty a často se tak stane, že se původně rozdílné priority setkají. Delší odluka tak může být vztahu velice prospěšná.

Po nevěře: Jestliže jste se kdysi rozešli kvůli nevěře jednoho z vás, i tak vám může návrat fungovat. I tady je zapotřebí dopřát si nějaký čas ale také disciplínu. Chcete-li totiž začít znovu, musíte to vzít doslova a zapomenout na minulá příkoří a neshody.

Sexuální frustrace může mít různé důvody
Autor: shutterstock
Kdy do toho raději nejít

Ne každý vztah se dá slepit, než se tedy znovu po hlavě vrhnete do náručí onoho muže, zamyslete se nad příčinami toho, proč to minule ztroskotalo.

Je to žárlivec: Ať se budete snažit sebe víc, muže k obrazu svému nepředěláte. Žárlivec, sobec ani násilník se nezmění mávnutím kouzelného proutku, přestože se to tak může na první pohled zdát. Pamatujte si, že v takových případech platí rčení „Když ptáčka lapají…..“. Jestliže jste se tedy v minulosti rozešli kvůli zásadním neshodám, partnerově patologické žárlivosti či jiným podobným problémům, do druhého kola se raději nepouštějte.

Notorický lhář: Dala jste mu vale, protože se mu nedalo věřit, ale stýská se vám po něm? Raději za takovým vztahem udělejte tlustou čáru a odpoutejte se, ani druhý pokus by zřejmě nedopadl dobře. Pokud vám už tehdy partner lhal v zásadních věcech a úmyslně vás obelhával, bude to dělat znovu, na to můžete vzít jed.

Nesplněná očekávání: Zažila jste vztah, který se tak nějak rozplynul do ztracena, ať už protože jste svůj vztah založili na sexu a jinak neměli nic společného, jeden z vás odjel do zahraničí nebo byl tak trochu zadaný jinde? Možná jste si na rozloučenou řekli, že se třeba někdy potkáte a vrátíte se k sobě a tento příslib mezi vámi visí jako pavučina. Jestli jste neměli šanci se pořádně poznat a váš vztah byl založen například jen na fyzické přitažlivosti a nestihl se rozvinout, raději se do návratu nevrhejte. Vaše přehnaná očekávání by mohla tvrdě narazit na realitu.