Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Štědrý den sama? No a co!

Možná vám je právě teď k zbláznění smutno. Vy ale přece víte, že po každé noci přijde ráno a po dešti vyleze sluníčko, takže i váš smutek přebolí a jednou bude líp.
23. prosince 2013 | 11:00

Možná jste to chtěla, možná vás donutily okolnosti. Pokud se chystáte trávit letošní Vánoce sama, nemusíte je probrečet. I tak můžou být šťasné a veselé!

Ze všech hollywoodských dojáků je jasné, že Vánoce by měl člověk trávit se svými blízkými v dojemném rodinném souznění. Jenže realita je něco jiného než film. Vzhledem k tomu, že je podle statistik jen v České republice přes milion jednočlenných domácností, je pravděpodobné, že téměř milion Čechů zasedne ke štědrovečerní večeři bez partnera či rodiny, nadělí si dárek, zapálí prskavku, pobrečí si u pohádky a půjde spát.

Co dělat, když...

… vás opustil partner
Pár týdnů před Vánoci vám oznámil, že to mezi vámi skřípe a že si našel jinou. Je to těžké období plné bolesti a smutku. Buďte na sebe opatrná. Pokud máte pocit, že to nezvládnete, určitě vyhledejte pomoc psychologa!

Možná vám je právě teď k zbláznění smutno. Vy ale přece víte, že po každé noci přijde ráno a po dešti vyleze sluníčko, takže i váš smutek přebolí a jednou bude líp.
Autor: Shutterstock.com
… jste se tak rozhodla
Super, pro vás „osamělé“ svátky nebudou žádný problém. Zvlášť spousta starších lidí chce být doma a v klidu, protože nechtějí řešit, že drobí u večeře, že se musejí usmívat a radovat nebo že by radši chvíli spali, než si rozbalovali dárečky.

… děti vylétly z hnízda
Poslední z vašich dětí se rozhodlo, že už je dost dospělé a samostatné na to, aby zvládlo trávit Štědrý večer bez vás. Není to žádná legrace, ale berte to tak, že si stejně musíte zvyknout.

… okolnosti hrají proti vám
Možná váš partner právě teď musel odjet na neodkladnou služební cestu, v horším případě skončil se slepákem v nemocnici… Takové neplánovaně opuštěné Vánoce jsou náročné, protože se na ně člověk nemá čas psychicky ani fyzicky připravit. Nad vodou vás může držet fakt, že za pár dnů se se svým milým uvidíte a příští rok určitě budete rozbalovat dárky spolu.

Lidské dobroty psům neprospějí, upečte jim jejich vlastní
Autor: profimedia.cz
… máte všeho dost

Snažíte se několik let, děláte ústupky, staráte se o domácnost, kmitáte, a ještě se snažíte ze všech sil usmívat. Pokud vám právě teď došla trpělivost, přestaňte zadělávat na pracny a kupte si zájezd třeba na Havaj. Nevadí, že budete sama. Vánoce v cizině vám pročistí hlavu a budete mít čas si srovnat, co je pro vás důležité, co od života (i partnera) chcete a jak si vlastně představujete minimálně další rok.

Řešení pro různé typy

Není důležité, s kým svátky strávíte, ale jaké si je uděláte a jak se budete cítit. Nabízíme vám několik řešení podle toho, jaký jste typ.

Možná vám je právě teď k zbláznění smutno. Vy ale přece víte, že po každé noci přijde ráno a po dešti vyleze sluníčko, takže i váš smutek přebolí a jednou bude líp.
Autor: Shutterstock.com
Pro citlivky
Dojme vás i Večerníček, jste neustále naměkko a děsíte se osamění? Pak si přiznejte, že je vám smutno. Pořád lepší než si něco nalhávat. „Mnohem snazší je, když si pocity samoty přiznáte a řeknete si: „Jo, cítím se osaměle, ale takový je život, osamělých lidí jako já je spousta a třeba příští rok už sama nebudu,“ radí Alex Doležalová z Institutu partnerských vztahů. Platí totiž jedno psychologické pravidlo. Když si chcete mermomocí zakázat nějaké myšlenky nebo pocity, tím víc budete o zakázaných věcech přemýšlet a tím víc vás budou pronásledovat.

Pro požitkářky
Nenechte se připravit o vánoční slasti. Napusťte si vanu s tou nejvoňavější pěnou, udělejte si pleťovou masku, pusťte si muziku, uvařte luxusní jídlo, nalijte si skleničku portského vína… Prostě se rozmazlete naprosto do posledního detailu. Až vás to přestane bavit, oblékněte si něco, co vám sluší, a jděte se projít do města. Doma se pak uvelebte k pohádkám, dolijte si portské z dopoledne a užívejte si nádherný a klidný večer. Je totiž jen na vás, jak ho prožijete. Pozor na to, aby alkoholu nebylo moc, jinak se vám pohoda může zvrtnout v plačtivou a depresivní kocovinu.

Možná vám je právě teď k zbláznění smutno. Vy ale přece víte, že po každé noci přijde ráno a po dešti vyleze sluníčko, takže i váš smutek přebolí a jednou bude líp.
Autor: Shutterstock.com
Pro workoholičky

O vánočních svátcích se má hlavně odpočívat. Pokud vám to ale udělá dobře, klidně pracujte. Ale dělejte jen to, co vás baví. Může to být účetnictví, úklid spíže, pletení ponožek, psaní povídky nebo třeba přesazování kytek. Důležité je, aby to bylo něco, při čem zaženete depresivní myšlenky a necháte tělo vyrobit hormony štěstí - endorfi ny. Ty umí nabudit i jízda na rotopedu, běh, bruslení po zamrzlém rybníku či jiný, alespoň trochu fyzicky náročný sport.

Pro samaritánky
Přemýšlejte, jestli nemáte ve svém okolí podobně opuštěné duše, které by daly modré z nebe za společnost o Vánocích, a pokud se na to cítíte, pozvěte je k sobě. Možná si nakonec užijete daleko více legrace než kdokoli jiný. Nebo jen zajděte na návštěvu v ke staré, opuštěné sousedce či odneste dobroty do psího útulku. Budete mít dobrý pocit, že jste někomu udělala radost.

U moře nemusíte jen lenošit! Vyzkoušejte třeba některý z pobytů doplněných cvičením.
Autor: Shutterstock.com
Pro pohodářky

Někdo miluje dohadování u stromečku, srkání polévky při večeři, dětský křik i historky příbuzných během Štědrého dne, ale někomu z toho naskakuje husí kůže. Pokud patříte do druhé skupiny, odmítněte všechna vánoční pozvání, vysvětlete, že ze všeho nejvíc milujete klid a pohodu a samotné je vám moc dobře. Pak si klidně v teplákách a nenamalovaná sedněte ke krbu, zapalte svíčku a prostě si jen tak dělejte, co vás napadne. Nenechte se zviklat tím, že si okolí myslí, že byste opravdu neměla být sama, a svůj vánoční ideál si vybojujte. Říkejte si, že pro vás je lepší klid a pohoda než stres a honička.

Pro optimistky
Možná vám je právě teď k zbláznění smutno. Vy ale přece víte, že po každé noci přijde ráno a po dešti vyleze sluníčko, takže i váš smutek přebolí a jednou bude líp. Pro tuhle chvíli si splín pořádně užijte do poslední slzy. Litujte se, brečte, klidně si pouštějte romantické filmy a čtěte dojemné příběhy. Možná že už příští Vánoce prožijete s nádherným, urostlým, charizmatickým romantikem, který vám bude celý den vyznávat lásku, večer vás zahrne dary a v noci polibky.

Autor: archiv