Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čas balit kufry: Jak poznáte, že je váš vztah na konečné?

Někdy prostě vztahy nevychází, i když jsme se snažili sebevíc
20. listopadu 2013 | 15:30

Uvědomit si, že vaše láska vyprchala a je čas si dát sbohem, je jedna z nejtěžších věcí na světě. Vždy se těžko smiřujeme s tím, že zrovna nám to nevyšlo a čím déle ve vztahu setrváváme, tím víc ho omlouváme. Kdy je ale potřeba si opravdu přiznat, ža se váš vztah dostal na slepou kolej?

Na začátku je potřeba si říct, že poměrně rozhodujícím faktorem je čas. Pokud spolu jste půl roku, budete zřejmě řešit trošku jiné problémy než po dvaceti letech. Přesto mají ale všechny vztahy jedno společné - důležité je to, jak se v nich cítíte.

Už si tolik nepovídáte

Jistě jste za dobu zamilovanosti stihli probrat vše od A do Z a ještě jednou nazpátek. I tak jste ale těžko vyčerpali všechna témata k rozhovoru. Důležité totiž není ani tak to o čem si povídáte, jako fakt, že máte tu potřebu s partnerem sdílet vaše myšlenky a především pocity. Protože pokud mu nic neřeknete, těžko může vědět, jak vám je a nad čím přemýšlíte.

...
Autor: profimedia.cz

Mluvíte ale nikdo vás neposlouchá

Opačný extrém je pokud máte tendenci svěřovat se, ale partner vám nevěnuje žádnou pozornost. Je to totiž v podstatě stejné, jako byste nemluvili vůbec. Pokud tedy jeden z vás ztratil potřebu poslouchat co toho druhého trápí, záleží mu na něm ještě vůbec?

...
Autor: Shutterstock.com
Všude dobře, doma nejhůř

Domov by měl být oázou klidu a místem, kde se cítíte v pohodě. Pokud ale panuje v oáze dusno a vy trávíte čas raději v práci, než s partnerem v posteli, vážně je potřeba ještě dodávat, že ve vašem vztahu je něco špatně?

...
Autor: shutterstock.com
Slídíte

Dostal se váš vztah do fáze, ve které sledujete každý partnerův krok a hledáte kdy šlápne vedle? Nebo mu během večerní hygieny lustrujete konverzace na facebooku či smsky v telefonu? Dobrá zpráva je, že vám na něm záleží. Ta špatná, že mu nevěříte a v podstatě hledáte důkaz, že je vám nevěrný. Otázkou tedy je - chcete být s někým u koho si myslíte, že vám zahýbá? A co myslíte, chtěl by on být s někým, kdo ho kontroluje?

...
Autor: profimedia.cz
Neshodnete se už vůbec na ničem

Dřív jste byli schopni bez problémů naplánovat dvoutýdenní cestování po krásách Francie a teď se pohádáte i při nedělním nákupu, jestli koupit chleba nebo rohlíky? To že nám záleží na spokojenosti toho druhého nás automaticky nabádá dělat kompromisy nebo ústupky. Když ale vyprchá láska, začne se prosazovat ego. Pokud s partnerem neustále válčíte o nadvládu a nemáte potřebu mu dělat radost, je zřejmě nejvyšší čas na změnu.

Sex, sex, sex

Na sexu sice vztahy nestojí, ale když to v intimní oblasti neklape tak, aby to vyhovovalo oběma, je často problém v citové rovině.

...
Autor: profimedia.cz
Pokud už spolu vůbec nespíte, oběma to bez problémů vyhovuje a nemáte potřebu hledat vzrušení jinde, v podstatě se nic neděje. Jestli ale sex ve vztahu vyprchal a vy přesto máte chuť souložit, jenom už ne se svým partnerem, blížíte se na konečnou.

...
Autor: Shutterstock.com
Dalším problémem je, když večerní hrátky iniciuje jenom jeden z vás. Musíte partnera skoro prosit na kolenou, aby s vámi spal, nebo jste to naopak vy, kdo je věčně unavený a koho bolí hlava? Je ponižující žebrat o něco, co by mělo být ve vztahu samozřejmostí. A málo co zraňuje tak, jako pocit, že se svému partnerovi hnusíte.

...
Autor: profimedia.cz
Stává se vám, že sex máte, ale vůbec nic vám neříká, přestože to kdysi byl váš partner, kdo vás dokázal přivést k několika orgasmům během jednoho čísla? Zeptejte se sama sebe, co se změnilo. Na to, abyste držela celibát a žila s člověkem, se kterým to nefunguje, jste totiž ještě pořád moc mladá. A je úplně jedno, kolik je vám let.

Autor: brig