Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Retro tipy na rande: Jak se flirtovalo ve 30. letech?

Jak se randilo ve třicátých letech? Podobně jako dnes!
12. listopadu 2013 | 11:00

Návody na to, jak sbalit muže, jak si ho udržet a jak se postarat o to, aby byl do vás blázen až do konce života, nejsou záležitostí posledních pár let. Vlastně si podobné tipy mohly číst už naše prababičky. A  budete víc než překvapení, kolik z nich platí i v dnešní době!

V roce 1938 vyšel v Parade Magazine návod pro dámy, s přesným popisem jak se chovat na schůzce, aby svého vyvoleného neodradily. Je ale poněkud sexistické, že o správném a vhodném chování mužů na romantických schůzkách článek neříká ani slovo.

Byli tehdy pánové větší gentlemani než dnes? Těžko říct. Každopádně návod samotný je nadčasovější, než byste si možná mysleli. I když některé pasáže jsou po těch letech už prostě jen humorné:

...
Autor: Profimedia.cz
Nebuďte přecitlivělá a nesnažte se z něj vymámit sliby emočním vydíráním. Muži nenávidí vaše slzy. A už vůbec ne na veřejnosti.

Jak to vypadá, ženské zbraně v podobě slziček a snahu vzbudit v muži ochranitelský pud jsme měly odjakživa. Bohužel nás prokoukli už ve 30. letech.

...
Autor: shutterstock.com
Nepoužívejte zpětné zrcátko v autě, abyste si zkontrolovala nebo upravila make-up. Muži ho potřebují k řízení a je pro ně velmi nepohodlné otáčet se přes zadní sedačky, aby měli přehled, co se děje na silnici.

Co na to říct? Automobilový průmysl naštěstí pochopil, že zrcátek je ve voze nedostatek a integroval je přímo do záclonek proti slunci u sedadla spolujezdce. Ale že jim to trvalo!

...
Autor: shutterstock.com
Seďte jako dáma! A nikdy se netvařte jako že se nudíte. Buďte pozorná a když už musíte žvýkat žvýkačku, dělejte to potichu a s pusou zavřenou.

Také vám to připomíná spíš radu pro pubertální ratolest? Nějak si nedokážeme představit, že by dámy z doby Marlene Dietrich a Adiny Mandlové seděly například s nohama od sebe.

Když vás přijde vyzvednout, buďte už nachystaná - oblečená, nalíčená a upravená. A přijďte mu otevřít s úsměvem

Divíte se, kde vznikla fáma, že ženám trvá věčnost, než se vypraví a muži na ně vždy musí čekat. Teď už to víme! Můžou za to naše babičky.

...
Autor: profimedia.cz
Muži nemají rádi, když si půjčujete jejich kapesník, abyste si otřela rtěnku. Nedělejte to!

Díky bohu za vynález papírových kapesníků. Jediný kus partnerova oblečení, na kterém je vaše rtěnka povolena, tak zůstává límeček jeho košile.

Pravá dáma je zdrženlivá. Pokud tedy tančíte, držte pusu na zámek. Když muž tančí, chce tančit, ne si povídat.

V dnešní době máme spíš bohužel tu zkušenost, že abychom muže dokázaly přimět k tančení, musíme povídat dlouho, intenzivně a s mírným nátlakem. Zdrženlivost stranou!

...
Autor: shutterstock.com
Nehlaďte ho, ani nebuďte nijak intimní na veřejnosti. Vaše péče může muže ztrapnit nebo dokonce ponížit.

Takže, milé dámy, ruce pryč!

Nemluvte o vašem novém oblečení nebo kosmetice. Naopak se snažte muže potěšit a trošku mu zalichotit tím, že se s ním budete bavit o jeho zájmech.

Dnešní muže rozhovory o "holčičích" věcech nebaví o nic víc, než ty ze třicátých let. Díky rovnoprávnosti se však, naštěstí, můžete bavit i o věcech, které zajímají vás.

...
Autor: shutterstock.com

Nebavte se s číšníkem, ani jinými, cizími muži. Věnujte plnou pozornost svému partnerovi, jinak už vám možná nikdy nezavolá.

Objednat si jídlo, je ale snad povoleno.

...
Autor: shutterstock.com
Nepřehánějte to s pitím. Váš muž očekává, že si svoji důstojnost udržíte po celý večer. Některé ženy si myslí, že je alkohol dělá chytřejšími, ale většinou jsou spíš hloupější.

A tohle je poslední rada ze třicátých let, kterou bezvýhradně podepisujeme. Opilé ženy totiž přestávají být dámami. Na tom se za posledních osmdesát let zkrátka nezměnilo vůbec nic.

Autor: brig