Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Společný účet nebo každý své finance? Víme, jak se nerozvést kvůli penězům

Společné finance mohou být někdy problémem.
8. srpna 2013 | 14:01

Než se rozhodnete s partnerem spojit svoje finance do jednoho celku, je potřeba si s partnerem sednout a vše důkladně probrat ze všech stran. V mnoha případech totiž zpočátku romantické gesto společného účtu vedlo k hádkám a rozvodu.

Měsíční přehled

Pokud vám není dvacet a nechystáte se do svého prvního zaměstnání, je pravděpodobné, že máte nějakou finanční minulost a také závazky, o kterých byste mezi sebou měli s partnerem vědět. Sepište si proto kolik kdo a kam platíte každý měsíc, jaké máte kde půjčky a hlavně na jak dlouhou dobu. Potom si sepište seznam toho, co platíte společně, tedy nájem, jídlo, domácnost apod.

Mladí lidé po vysoké škole cení své znalosti na 22 tisíc korun
Autor: profimedia.cz
Romantika společného účtu

Společný bankovní účet si mohou založit jen partneři, mezi kterými panuje naprostá důvěra. Jedním účtem totiž přicházíte o část svého soukromí, ale zároveň oba získáváte přehled o vaší finanční situaci. Výhodou společného účtu je také ušetření za bankovní poplatky. Úskalím naopak bývá rozdílný příjem partnerů. Pokud jeden vydělává výrazně více, může mít za nedlouho pocit, že toho druhého živí a má tedy větší právo rozhodovat.

Každý jede na sebe

Pokud nechcete vaše finance spojovat, nemusí to jednoznačně znamenat, že se nemáte dostatečně rádi. Spíše jen to, že si každý ceníte své svobody, kterou vám samostatné účty poskytují. Nevýhodou naopak je, že se špatně synchronizují společné platby, jako je například nájem nebo potraviny a věci do domácnosti, které nejsou v pevném měsíčním plánu, a po čase může mít jeden z partnerů pocit, že platí více, než ten druhý. Navíc se tím zdvojnásobují bankovní poplatky a sazby za vedení účtu, což může být nemilé.

Společné finance mohou být pro některé partnery problémem.
Autor: profimedia.cz
Společné spoření může být cesta

Cestou, jak se vyvarovat úskalím partnerských financí je rozdělit všechny společné náklady přesně na polovinu a navíc dohodnout další finanční částku, kterou každý měsíc budete posílat na společný spořící účet. Vyvarujete se tak hádkám, a pokud budete muset zaplatit nějaké nepředpokládané výdaje, budete vědět, že máte finanční rezervu, která je rovným dílem vás obou. Navíc každému z vás zbudou finance na vaše záliby a koníčky, které nebudete muset před partnerem obhajovat. Nevýhodou je, že zaplatíte více bankovních poplatků, ale za ten rodinný klid to stojí.