Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Skoncujte se žárlivostí a nechte vztah dýchat

Nepokazte si vztah žárlivými scénami
10. června 2013 | 08:00

Žárlivost se do vztahu vkrádá jako tma a pokud si nedáte pozor, dokáže jej dokonale rozebrat a zničit. Myslíte si, že platí „Kdo nežárlí, nemiluje“? Jenže všeho moc škodí, a je zapotřebí naši žárlivost regulovat.

Je žárlivost slabost?

Izraelští vědci přišli na to, že za žárlivost může hormon oxytocin, který se někdy nazývá hormonem lásky. Psychologové se zase shodují, že žárlivost je formou úzkosti, strachu ze ztráty milovaného člověka. Někteří zase naopak tvrdí, že žárlí jedinci, kterým chybí sebevědomí. Ať už je pravda na té nebo n druhé straně, máme pro vás tipy, jak žárlivost zvládnout.

Petřin mažel se chová jako žárilivý maniak. Ona se ho bojí a nemůže od něj odejít
Autor: Profimedia.cz
Komunikujte a vymezte si hranice

Pokud myslíte, že máte důvod k žárlivosti, promluvte si o svých pocitech s partnerem. Osvětlete mu, že vám vadí, když chodí na oběd s kolegyní z kanceláře, možná na tom nic není a jen konzultují společné projekty, ale vy se cítíte ohrožena. Zapomeňte na hysterický křik, při partnerské komunikaci je potřeba zachovávat klid.

Vybudujte si sebeúctu

Mějte se ráda a buďte si vědoma svých kvalit. Právě pro to, jaká jste vás váš partner miluje. Napište si malý seznam věcí, které vám jdou, sepište si co je na vás krásné a co umíte jako nikdo jiný. Tenhle seznam si dejte do toaletního stolku, do diáře nebo na místo, kde jste nejčastěji a vždy když na vás přijde žárlivost, přečtěte si jej.jste přeci skvělá, tak na to nezapomínejte.

Vyčistěte si hlavu

Zpráva na facebooku od kamarádky, smska od kolegyně v deset večer nebo jen galantní podržení dveří neznámé krásce, to vše ve vás může vyvolat vlnu žárlivosti. Než ji ale necháte propuknout, nejprve se uklidněte. Horkou hlavu nechte vychladnout, jděte si zaběhat nebo na procházku se psem a teprve až se vrátíte, můžete incident řešit.